Loše navike koje i nisu tako loše

Grickanje noktiju

Iako može učiniti da drugima izgledate nervozno, grickanje noktiju, u stvari, može da ojača vaš imuni sistem. Razni sićušni organizmi koje, dok grickamo nokte, u malim količinama unosimo u naš organizam, uče naš imuni sistem da ih prepozna i adekvatno reaguje ako se ikada vrate u naš sistem.

Podrigivanje

Može biti uvredljivo u pristojnom društvu, ali podrigivanje u stvari štiti naš organizam od viška želudačne kiseline. Ako ne podrignete i gas ostane u stomaku, to može dovesti do toga da se mišić koji služi kao "ventil" između jednjaka i želuca opusti - dozvoljavajući želudačnoj kiselini da se popne u jednjak i izazove gorušicu ( žgaravicu ).

Puštanje vetra

Baš kao i kod podrigivanja, važno je osloboditi se gasova i s one donje strane. Hrana fermentira i gasoviti nusproizvodi se sakupljaju u crevima, šireći deo creva u kojima se nalazi. Ako se ne oslobodimo gasova, ovo širenje može da izazove jake bolove u stomaku.

Pucanje prstima

Za neke je to najgori zvuk koji postoji, dok je drugima ugodan. Nasuprot uobičajenom uverenju, pucanje prstima vam neće doneti artritis, a neka istraživanja ukazuju da to zapravo može da poveća fleksibilnost zglobova.

Jesti u krevetu

To je možda bila prava noćna mora za vašu majku, ali jedenje u krevetu može zapravo da pomogne varenje. Ako jedemo dok smo pod stresom, nervni sistem pokušava da zaustavi varenje, što dovodi do loše probave i nadimanja. Sedenje u uspravnom položaju i u opuštenoj atmosferi može pomoći da se obezbedi nesmetan proces varenja.

Pljuvanje

Pljuvanje je jedna od najprljavijih navika, ali vam tokom vežbanja može dati oštrinu. Udisanje hladnog, suvog vazduha duboko kroz usta dovodi do toga da ćelije pokušavaju da se zaštite proizvodnjom viška pljuvačke koja će ih štititi. To može ometati optimalno disanje, pa tako pljuvanje može pomoći trkačima da dostignu svoj vrhunac.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više