Gojazna deca imaju veći rizik od infarkta i moždanog udara u odraslom dobu

Prema novom istraživanju, gojazna deca imaju daleko veći rizik od dobijanja infarkta i moždanog udara kada odrastu nego njihovi vršnjaci normalne težine.

Deca koja su preterano gojazna već imaju 30%-40% veće šanse ili od moždanog udara ili za dobijanje srčanih bolesti kasnije u životu, otkrili su istraživači sa univerziteta u Oxford-u. Postoji čitav niz faktora rizika za obe vrste bolesti, kao što je zadebljanje srčanog mišića koje je često znak pojave srčane bolesti.

Šestoro akademika je za British Medical Journal izjavilo: "Prekomerna težina, a posebno gojaznost, imaju značajan uticaj na parametre rizika za kardoivaskularne bolesti koji su prisutni kod dece uzrasta 5 godina. Taj uticaj im može dati prednost u odnosu na njihove vršnjake sa normalnom težinom za budući razvoj kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i moždanog udara."

Već je poznato da odrasle gojazne osobe imaju veće šanse da dobiju infarkt ili moždani udar. Istraživači sa Oxford-a su nastojali da izmere u kom obimu ovakva povezanost važi za decu čiji BMI (Indeks telesne mase) iznosi najmanje 30. Analizirali su 63 prethodne studije objavljene između 2000. i 2011., koje su ispitale glavne zdravstvene pokazatelje kod 49.220 dece između 5 i 15 godina u više visokorazvijenih zemalja.

Otkrili su da su i veoma gojazna deca i deca sa prekomernom težinom imala "značajno viši" krvni pritisak i nivoe holesterola od svojih vršnjaka normalne težine, pogotovu oni čiji je BMI bio 30 i više.

Gojazni učenici su takođe imali znatno viši nivo insulina i otpornost na insulin, što često ukazuje na dijabetes, koji se blisko povezuje sa gojaznošću.

Izvor: Obese children 'more likely to have heart attack or stroke in adulthood' - The Guardian, 25. Septembar 2012.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više