Carski rez

Bebe rođene carskim rezom ne dolaze na svet vaginalnim putem, već se hirurškim putem vade iz materice. Hirurški zahvat se obično izvodi kada vaginalni porođaj može da ugrozi zdravlje majke ili bebe (mada postoje neke kontroverze oko načina kako se taj rizik procenjuje).

Carski rez se često izvodi pod epiduralnom ili spinalnom anestezijom, tako da je majka svesna tokom porođaja ali ne oseća bolove, mada se u nekim slučajevima anesteziolog može odlučiti za opštu anesteziju.

U današnje vreme ova operacija se smatra izuzetno bezbednom, sa veoma niskom stopom smrtnosti.

mama sa bebom

Međutim, porođaj carskim rezom još uvek nije toliko bezbedan kao vaginalni porođaj, potrebno je duže vreme oporavka i dovodi se u vezu sa komplikacijama po majku i bebu, tako da se obično ne izvodi bez dobrog razloga.

Carski rez može biti planiran pre početka porođaja (elektivni), ili može biti hitan usled komplikacije tokom porođaja kada se zakazuje hitna operacija.

Elektivni carski rez

Carski rez se preporučuje kad vaginalni porođaj može da predstavlja rizik po majku i dete. Ultrazvuk i drugi testovi tokom trudnoće mogu otkriti mnoštvo razloga za elektivni carski rez, a neki od njih su:

 • Ako se zna da beba ima stanje s visokim rizikom i mora brzo da se porodi.
 • Ako majka ima visoko rizično stanje (kao što je preeklampsija ili placenta previa) ili stanje koje može biti preneto na bebu tokom porođaja - kao što su HIV, Hepatitis ili genitalni herpes,
 • Ako beba prednjači nogama a ne glavicom (karlična prezentacija ploda) ili zauzima poprečni položaj i suviše duboko u karlici da bi se okrenula.
 • Trojke ili više (a često čak i sa blizancima)
 • Ako je majka ranije imala porođaj carskim rezom ili operacije na materici.

Razlozi za hitan carski rez

Ako se tokom porođaja stvari ne odvijaju normalno i dođe do komplikacija, lekar može da odluči da izvede hitan carski rez kako bi smanjio rizik po majku i dete. Razlozi za hitan carski rez su:

 • Ako se beba tokom porođaja nađe u opasnosti i mora hitno da se porodi.
 • Ako se zdravlje majke pogorša tokom porođaja (na primer nagli skok krvnog pritiska, iscrpljenost, preeklampsija ili eklampsija ili dr.)
 • Retki ali izuzetno ozbiljni problemi kao što su prolaps pupčane vrpce/pupčanika (gde je pupčana vrpca pritisnuta i prekinut dovod kiseonika do bebe) ili ruptura materice
 • Ako se beba u toku porođaja pomeri u položaj zbog kojeg vaginalni porođaj postaje otežan ili opasan.
 • Kada porođaj traje suviše dugo odnosno ne napreduje.
 • Neuspela indukcija porođaja.

Kako se izvodi carski rez

Pre zahvata, oblast abdomena gde će se napraviti rez (obično oko bikini linije - malo ispod nivoa gaćica) se obrije i očisti (steriliše) kako bi se olakšao pristup i sprečila infekcija od bezbroj bakterija koje žive na vašoj koži. U venu ruke se postavlja kanila kroz koju ćete dobijati infuziju, a u uretru se postavlja kateter. Daje se anestezija (epiduralna ili opšta).

Hirurg pravi rez - obično je to horizontalni rez kroz tkiva abdomena do donjeg dela materice. Kroz otvor se prvo izvlači bebina glavica i iz nosa i usta se uklanja amnonska tečnost pre nego što se beba izvadi iz materice.

Sam porođaj se odvija prilično brzo i traje do 10 minuta. Zatim se uklanja posteljica i daje se lek koji pomaže stezanje materice i smanjuje krvarenje. Najviše vremena operacije protekne u zašivanju materice i slojeva abdominalnog tkiva, trbušnih mišića i kože.

Bebe rođene carskim rezom uglavnom imaju okrugle glavice u odnosu na bebe rođene vaginalnim putem, čije su glavice zbog prolaska kroz porođajni kanal pomalo kupastog izgleda u prvo vreme. Međutim, u odsustvu pritiska porođajnog kanala koji bi im pomogao da izbace tečnost iz pluća, mnogim bebama rođenim carskim rezom pluća su puna sluzi i tečnosti koja mora biti isisana da bi počela da dišu.

Babica će vam doneti vašu bebu da je vidite odmah nakon obrade i pregleda pedijatra, a u slučaju da ste u opštoj anesteziji, beba se odnosi na odeljenje za novorođenčad.

Nakon operacije postavlja se cevčica za dreniranje rane. U roku od 24 časa medicinsko osoblje će vas podstaknuti da ustanete i hodate kako bi se brže oporavili i sprečilo nastajanje krvnih ugrušaka.

Kao i posle vaginalnog porođaja, i posle carskog reza imaćete obilna vaginalna krvarenja (lohije) jer se iz materice izbacuje krv koja se tu akumulirala tokom trudnoće.

U bolnici ćete ostati 4-5 dana nakon porođaja carskim rezom.

Oporavak posle carskog reza traje nešto duže nego oporavak od vaginalnog porođaja, uz uzimanje lekova protiv bolova tokom sledećih nekoliko dana i izbegavanje podizanja teških predmeta, pa čak i upravljanja automobilom oko 6 nedelja, a potpun oporavak u proseku traje 12 nedelja.

Čuvanje bebe (uz sva podizanja i besane noći) može biti jako iscrpljujuće posle carskog reza, tako da vredi u vašem domu organizovati svu moguću pomoć i podršku vašeg partnera, rodbine ili prijatelja tokom sledećih nekoliko nedelja.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više