• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 9. nedelja

9. Deveta nedelja trudnoće

Sada ste i zvanično u poslednjem mesecu prvog tromesečja. Do sada vam je verovatno potpuno jasno da ste trudni i to za vas više nije strani pojam. U 9. nedelji trudnoće vaša beba je postala "stalni inventar" u vašem stomaku i njeno prisustvo vrlo dobro osećate. Iako za većinu žena ove prve nedelje trudnoće nisu lagan period, drugima uopšte ne predstavljaju problem. Ako nalazite sebe u ovome, nemojte se osećati kao da vam je oteto nešto posebno. Još uvek vas čeka 30 ili više nedelja da iskusite sve simptome koje trudnoća nudi.

 Još uvek nije svima očigledno da ste trudni, mada se možda prilično debljate oko struka. Suknje i pantalone koje prijanjaju uz telo ne stoje više kao ranije i sve je manje odevnih predmeta koji vam odgovaraju. Još je suviše rano da se nosi garderoba za trudnice, zato potražite dublje u svom ormaru odeću sa elastičnim strukom.

U devetoj nedelji trudnoće možda razmišljate da svojo porodici i bliskim prijateljima saopštite novost, jer bi inače mogli postati malo sumnjičavi. Odbijanje alkohola, ostavljanje cigareta, promene vašeg apetita ili potreba da često otrčite u kupatilo, može da bude alarm za pažljivije posmatrače. Ne postoji idealno vreme da se obznani svetu. Mnogi parovi čekaju da prođe prvi trimestar kada se smanji i rizik od pobačaja.

9 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Još je rano da se vaša rastuća materica vidi ili oseti kroz vaš trbušni zid. I dalje je zaštićena iza vaše pubične kosti i neće početi da se podiže pre kraja 12. nedelje.
 • Primetićete da su vaši krvni sudovi sada uočljiviji, naročito po dojkama i nogama. Mogu vas boleti noge nakon dužeg stajanja i možete želeti češće da sednete. Kad god ste u prilici da odmorite noge, podignite ih na stolicu ili taburet.
 • Verovatno ćete primetiti da je vaš vaginalni iscedak sada povećan. To je normalno tokom trudnoće i osim ako je izrazito neprijatnog mirisa ili postane žut ili nadražujuć, nemojte brinuti.
 • Možete osetiti povremene grčeve i bolove u donjem abdomenu. Ovo je takođe normalno i može izgledati slično kao predmenstrualna nelagodnost i osećaj težine. Međutim, ako su konstantno prisutni, ako imate bilo kakvo vaginalno krvarenje ili ste zabrinuti, obratite se lekaru.
 • Moguće je da su vam bradavice narasle i postale tamnije. Možda ćete primetiti i male bubuljičice kako se formiraju oko areole. One se nazivaju Montgomerijeve žlezde i pomoćiće vašim bradavicama da se pripreme za dojenje. Ne stiskajte ih i ne pokušavajte da ih uklonite. One imaju svoju svrhu, za razliku od onih koje mogu početi da vam izbijaju po licu!
 • Da, ove nedelje biste se mogli prisetiti adolescencije uz sveže izbijanje bubuljica. Oni trudnički hormoni, uz sav važan posao koji obavljaju, takođe su odgovorni i za akne. Pazite šta stavljate na akne - neke kreme nisu preporučljive u trudnoći.

Vaše emocionalne promene

 • Možda ćete se osećati malo iznureno ove nedelje. Mučnina i umor vas konstantno prate, a vi ne možete mnogo da učinite da olakšate sebi. Izdržite. Većina žena je primetila da su do kraja prvog tromesečja počele da se osećaju mnogo bolje. Odbrojavanje je počelo.
 • Možda ćete otkriti da se vaš partner i nije toliko "primio" na vašu trudnoću kao vi. Njegova trenutna spoznaja vaše trudnoće je u stvari više od slušanja vašeg opisa simptoma koje imate, nego što je u mogućnosti da nešto konkretno vidi. Izbegavajte tumačenje manjka njegovog entuzijazma kao nezainteresovanost. Za sada, realnost vaše trudnoće može biti još koju nedelju daleko od njega.
 • Neke žene imaju osećaj krivice što nisu obuzete materinskom ljubavlju. Brinu da bi beba mogla da "pokupi" njihova negativna osećanja i to shvati kao da nije dobrodošla. Ne uzrujavajte se ako se i vi tako osećate. Beba nema kognitivnu sposobnost da zna kako se vi osećate.
 • Stalni osećaj umora i iscrpljenosti može uzeti svoj danak. Vodite jednostavan život i naučite da kažete ne aktivnostima za koja jednostavno nemate energije.

Vaša beba u 9. nedelji trudnoće

 • Vaša beba sada ima oko 2,5 cm, otprilike je veličine zelene maslinke.
 • Ako za ovu nedelju imate zakazan prenatalni skrining, lekar će moći da na ultrazvučnom pregledu registruje otkucaje bebinog srca.
 • Do početka 9. nedelje bebine oči su porasle i čak imaju pigmenta (boje). Većina beba se rađa sa očima plave ili braon boje. Konačna boja očiju vaše bebe postaće očigledna između 6 i 9 meseca i na nju jak uticaj imaju geni nasleđeni od vas i bebinog oca.
 • Formiraju se bebine uši, i unutrašnje i spoljašnje. Unutar njenih usta je sićušni jezik, čak se i izdanci budućih zuba formiraju u vilici.

Saveti za ovu nedelju

 • Raspitajte se malo u vezi škola za trudnice. Možda postoji lista čekanja, pa rezervišite na vreme.
 • Razmislite o pohađanju časova na kojima se može vežbati joga za trudnice ili raditi druge vežbe za trudnice. Ovo je sjajan način da se upoznate sa drugim trudnicama i stvorite novi krug prijateljica koje će vam biti bitna podrška.
 • Ako se inače bavite džogingom, razmislite o nekom drugom načinu vežbanja. Konstantno potresanje nije idealno tokom trudnoće i postoje drugi, blaži načini vežbanja.

Sledi 10. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Istezanje na podu

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više