• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 8. nedelja

8. Osma nedelja trudnoće

Osma nedelja trudnoće - još samo 4 nedelje do kraja vašeg prvog trimestra što se nekako i ne čini tako daleko. I dalje je veoma važno da se pazite izlaganja toksinoma, virusima ili hemikalijama koji bi mogli da ugroze bebu u toku njenog formiranja. Nema potrebe da živite kao pod staklenim zvonom, ali budite na oprezu i trudite se da ostanete zdravi.

Kako izgledam?

U 8 nedelji još uvek ne izgledate kao da ste trudni, ali se sigurno tako osećate. Trudnički hormoni će raditi prekovremeno kao podrška bebi da raste i još bolje se utvrdi u zidu materice. Vaše grudi su verovatno dobile na veličini i težini, a vaša linija struka ubrzano nestaje. Možete često osećati vrtoglavice ili nesvestice, biti malo manje odlučni no inače, ili samo malo konfuzni. Sve ovo možete podvesti pod normalne simptome rane trudnoće.

Šta ima u frižideru?

Ove nedelje ćete verovatno još uvek osećati mučnine i odvratnost pri pomisli da jedete određene namirnice. Neki stručnjaci kažu da je ovo način na koji priroda štiti bebu od potencijalno opasne hrane. Predajte se žudnji za hranom ako je imate, bez obzira koliko se činila neobičnom. Neke žene žude čak za nekim nejestivim stvarima poput krede, peska ili zemlje. Naravno, postavite granicu ako vam neke stvari počnu da deluju isuviše primamljivo.

U 8. nedelji trudnoće možete zapaziti da vaša izdržljivost pri vežbanju više nije kao ranije. Gubite dah i lakše se zamarate. Sada je možda vreme za izmenu programa vežbanja na neki lakši režim koji je manje naporan. I dalje je veoma bitno da se svakodnevno krećete i da u vašu dnevnu rutinu uvrstite neke vežbe i druge aktivnosti. Žene koje se previše ugoje u trudnoći mogu imati teži porođaj i veći rizik od komplikacija pri porođaju.

8 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Evo još malo "voćnih" poređenja - u ovoj nedelji vaša materica je otprilike veličine grejpfruta ili oveće pomorandže.
 • Mučnina može biti vaš stalni pratilac. Procena je da oko 70-80% žena u prvom trimestru pati od mučnine do nekog stepena. Trudite se da izbegavate padove šećera u krvi tako što nećete preskakati obroke, užinajte između obroka i jedite hranu koja se lako vari. Ne terajte sebe da jedete nešto što vam je odbojno, samo zato što mislite da je zdravo.
 • Možete više osetiti težinu ili punoću u donjem delu stomaka i može se pojačati kada se najedete ili treba da mokrite. Još uvek nema spoljašnjih znakova da ste trudni, a vaš stomak je ravan kao i pre.
 • Možete primetiti da ste se malo proširili u struku. Još nije vreme za trudničku garderobu, mada bi mogli potražiti pantalone i suknje sa elastičnim strukom.
 • Još više umora i želje da prilegnete i odmorite se ove nedelje. Nekim danima ćete se osećati kao da uopšte niste spavali, ili barem ne dovoljno. Željno ćete iščekivati da padne noć i da se uvučete nazad u krevet. Popodnevni odmori vam mogu veoma pomoći, pa planirajte odmaranje ili dremanje u toku dana kad god možete.
 • Moguće je da ćete početi da osećate bolove u donjem delu leđa od ove 8. nedelje pa nadalje. Ovo je možda nešto što niste doživeli pre trudnoće. Bol u leđima je uglavnom rezultat pritiska koji vaša uvećana materica vrši na donji deo kičme. Bol dolazi i odlazi tokom trudnoće i na njega utiče povišen nivo hormona.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Ove nedelje možete ozbiljno posumnjati da li ste zaista u drugom stanju ili je sve to samo u vašoj mašti. Možda još niste obavili svoj prvi prenatalni pregled, pa se oslanjate na simptome da se uverite da ste trudni. Budite strpljivi. Osma nedelja je podjednako važna kao i sve druge, a vaša beba se tako mnogo razvila za svega 6 nedelja otkako je začeta.
 • Možete biti jako promenljivog raspoloženja i razdražljivi. Normalno je da imate takve promene raspoloženja i da ne tolerišete ljude ili situacije kao ranije. Nije lako kada osećate da morate drugima da objašnjavate zbog čega više niste ona ista osoba, naročito ako ste odlučili da još ne obelodanite vest da ste trudni.
 • Možete zateći sebe kako razmišljate o bebi kao o malenoj ososbi, kog će pola biti, čak i o imenima za bebu. U mirnijim trenucima okupiraće vas razmišljanja o tome kakav će uticaj beba imati na vaš život.

Vaša beba u 8. nedelji trudnoće

 • Ove nedelje vaša beba i zvanično može da se nazove fetus. Ova "etiketa" će je pratiti sve do porodjaja, kada će konačno biti poznata kao "Beba" ili po imenu. U ovo vreme neki parovi izmisle i nadimak svom fetusu. Budite pažljivi jer, kad se jednom ukorene, može biti jako teško prestati sa upotrebom ovih, od milošte datih nadimaka.
 • Vaša beba je sada duga oko 1 centimetar i konačno gubi svoj mali repić. Što se izgleda tiče, dominira glava sa velikim čelom i maleno telo. Ne brinite, u sledećih nekoliko nedelja će se izdužiti, a ruke i noge koje sada deluju tako sićušno, samo će rasti i poprimati oblik.
 • Ove nedelje se formira vrh bebinog nosića. Prsti na rukama i nogama, usne, očni kapci i noge postaju jasnije definisani. Njene oči trenutno nisu tamo gde će konačno i biti, već se postavljaju prilično razmaknuto jedno od drugog i više u stranu lica.
 • U osmoj nedelji, u bebinom srcu se formiraju zalisci, kao i budući disajni putevi kojima će vazduh putovati iz grla u pluća. Naziru se i oblici budućih prstiju na rukama i nogama.
 • U ovoj nedelji beba pravi male nevoljne pokrete koji su tako mali da ih vi nećete ni biti svesni. I dalje je savijena i izgleda poput bubrega, ali treperi i skakuće unutar vaše materice.
 • Počinju da se formiraju bebine kosti i ona sada može da savija svoje sićušne ručice u laktovima i zglobovima.

Saveti za ovu nedelju

 • Vreme je da nabavite neki udoban grudnjak.
 • Izbegavajte celodnevne jurnjave od jutra do mraka. Pažljivo ocenite koliko možete podneti i ako je moguće, odmarajte se kad god se osećate umorno.
 • Nabavite jastuk za trudnice koji možete koristiti do porođaja. Dugi, pravougaoni jastuci mogu biti odlična potpora uvećanom stomaku i ublažiti bolove u leđima u ranoj trudnoći.
 • Počnite da se raspitujete kako bi izabrali lekara koji će voditi vašu trudnoću. Posavetujte se s prijateljima koji su dobili bebu, čitajte, informišite se i donosite odluke zajedno sa svojim partnerom.

Sledi 9. nedelja!

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Istezanje ramenog pojasa

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više