• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 7. nedelja

7. Sedma nedelja trudnoće

Sedma je nedelja trudnoće i tek što ste prešli polovinu prvog trimestra. Iako se možda ne osećate baš fenomenalno i ne izgledate kao da ste u drugom stanju, budite uvereni da se mnogo toga dešava u vama.

Možda vam izgleda čudno što veličinu bebe upoređujemo sa raznoraznim voćem ili povrćem, ali to je u ovoj ranoj fazi trudnoće normalno. To samo eliminiše bilo kakve zabune jer svi mi imamo istu sliku u našim glavama. I tako, u 7. nedelji trudnoće vaša beba je veličine zrna kukuruza ili maline, zrna grožđa, omanjeg pasulja ili borovnice. Čak je i vaša materica veličine osrednje narandže. Shvatate otprilike...

Vaša beba je i porasla za oko 10.000 puta u odnosu na ono što je bila u vreme začeća, ali vi još nećete biti svesni da ona skakuće unaokolo kao maleni pasuljčić unutar vaše materice. To će se desiti negde na sredini drugog trimestra.

7 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Konstipacija (zatvor) može biti vaš nezvani gost ove nedelje. Debelo crevo hoće da se malo ulenji za vreme trudnoće, a i hormon progesteron ima efekat usporavanja. Pomoći će vam ako pijete dosta tečnosti i u ishranu uvrstite hranu bogatu vlaknima.
 • I dalje ćete imati iste simptome kao i ranije. Mučnina, netolerancija na određene namirnice, povraćanje i gorušica mogu vas pratiti veći deo dana.
 • Intenzivno lučenje pljuvačke vas stalno tera na gutanje. Zbog ovoga sigurno nećete biti u poziciji da morate nositi portiklu, mada se možete osećati kao da vam je potrebna. Obratite pažnju na oralnu higijenu, ali pazite koliko duboko gurate četkicu za zube. Vaš faringealni refleks (izaziva se dodirom korena jezika ili zadnjeg zida ždrela) je sada možda suviše osetljiv da bi zadnji deo jezika čistili s velikim entuzijazmom.
 • Možda ćete se osećati kao da imate ponovni napad adolescencije sa izbijanjem bubuljica. To je isključivo zbog uticaja hormona koji divljaju u vašem organizmu kada ste u sedmoj nedelji trudnoće.
 • Možda otkrijete da ste naročito osetljivi na vrućinu i poželite da prvom prilikom skinete višak odeće sa sebe. Ovo je rezultat pojačane cirkulacije krvi u vašem telu i hormonalnih "strujnih udara" uobičajenih u prvim nedeljama.
 • Možda ćete osetiti malo zadebljanje oko struka, iako se vaša materica neće podići iz karlice pre 12. nedelje. Neke žene u prvom trimestru dobiju nekoliko kilograma, a neke izgube, potpuno je individualno.
 • Moguće je da ćete se sve vreme osećati zaista umorno i koliko god da spavate, čini se da ne pomaže. Ovo je tako čest simptom rane trudnoće, ali do kraja prvog trimestra povratićete svoju energiju.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Ove nedelje nema velikih promena na emotivnom frontu. Moguće je da ćete još uvek imati osećaj neverice da ste u drugom stanju i oslanjati se na simptome pre nego na izgled da vas podseti.
 • Ukoliko imate prijateljice koje neuspešno pokušavaju da zatrudne, možda ćete se malo osećati krivom. Imajte razumevanja prema njihovim osećanjima, ali ne umanjujte sopstveno ushićenje.
 • Ove nedelje vas može sustići realnost vaše trudnoće. Možda ćete brinuti kako biste uopšte mogli biti roditelj, a pomisao o podizanju malog deteta do njegove odrasle dobi izgleda potpuno zastrašujuće. Trudite se da se pregurate dan za danom i verujte u svoje sposobnosti. Razgovarajte sa vašom majkom ili drugim ženama koje već imaju decu i koje su se verovatno isto osećale.

Vaša beba u 7. nedelji trudnoće

 • Počinju da se formiraju kosti vaše bebe, a crte lica se bolje razaznaju. Nos i usne počinju da dobijaju svoj oblik. Zadnji deo glave raste brže od prednjeg dela.
 • U sedmoj nedelji počinju da se formiraju usta i jezik, kao i ruke i noge. Za sada još uvek imaju izgled perajca koja lepršaju unaokolo, ali kako nedelja bude odmicala postaće bolje definisani.
 • Ove nedelje rast vaše bebe je toliko usmeren na njen mozak da se oko 100 novih moždanih ćelija formira svakog minuta. Nije ni čudo što osećate glad, za toliki rast bebe potrebna je energija koja se unosi putem hrane.
 • Polne žlezde vaše bebe počinju da se formiraju, ali je još uvek prerano da se na ultrazvuku vidi da li je dečak ili devojčica.
 • Ove nedelje bebini bubrezi su tamo gde i treba da budu, ali još uvek nisu počeli da filtriraju bebinu krv. Uskoro će početi da proizvode urin koji će činiti dobar deo amnionske tečnosti (plodova voda) u kojoj će beba plutati narednih ~7 meseci.

Saveti za ovu nedelju

 • Zakažite posetu zubaru. Loša oralna higijena i bolesti desni se povezuju sa prevremenim porođajem, kao i sa drugim komplikacijama. Posavetujte se sa vašim zubarom o tome kako da održavate zdrave zube i desni tokom trudnoće. Ne zaboravite da pomenete da ste u drugom stanju jer x-zraci prdstavljaju rizik u svakoj fazi trudnoće.
 • Jedite djumbir. Djumbir kao dodatak hrani pomaže protiv gađenja i povraćanja. Jedite manje a češće i izbegavajte preveliki vremenski razmak izmedju obroka. Ne brinite ako više ne možete da smislite kafu ili čajeve. Mnoge žene kažu da su ovo prve od mnogih averzija koje su razvile tokom trudnoće. Probajte s čajem od nane ili srkućite vodu rashladjenu s malo leda.
 • Opskrbite se slanim namirnicama i napunite špajz namazima. Mnoge žene sada žude za slanom i kiselkastom hranom koja, ako se jede kao manji obrok, mnogo se lakše podnosi nego obilan obrok. Potražite namirnice koje sadrže vitamine B kompleksa i imaju neku hranljivu vrednost, a ne samo šećer.

Šta će se desiti u 8. nedelji?

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Vežbe za posebna stanja

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više