• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 6. nedelja

6. Šesta nedelja trudnoće

Počinje šesta nedelja trudnoće i ako dosad niste uradili test na trudnoću, uradite ga sada. Test za trudnoću (test urina) možete kupiti u apotekama za par stotoina dinara i precizni su isto kao da ste uradili test kod lekara.

Sada kada ste u 6. nedelja trudnoće, beba može i zvanično da se izmeri. Iako ima svakog smisla izmeriti njenu dužinu od vrha glavice pa do stopala, ovo je isuviše neprecizno. Čak i u ovako ranom uzrastu od 6 nedelja, beba je sklupčana, savijajući deo tela koji će kasnije postati njene noge. Pri merenju bebe na ultrazvučnom pregledu, standardna procedura je da se meri od temena do kraja kičmenog stuba (Crown Rump Lenght - CRL). Prosečna veličina u ovoj nedelji je 5-6 mm. Bebina glavica je i dalje veoma velika u odnosu na telo, ali već se mogu primetiti sićušni nabori tamo gde će se kasnije formirati njeno lice i vilica. Na telu sa strane, majušni čvorići će kasnije postati bebine ruke i noge. Na glavi, sa obe strane formiraju se male šupljine koje će postati ušni kanali. U ovom najranijem stadijumu razvoja počinju da se formiraju čak i bebine crte lica sa očima i nosem. I pored svih ovih aktivnosti koje se odvijaju, još uvek nikome osim vama nije očigledno da ste u drugom stanju.

6 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Verovatno osećate iste simptome koje ste imali prošle nedelje, samo još više. Još više mučnine, veća osetljivost na mirise, umorniji ste i uopšte osećate manjak energije. Budite strpljivi i ne pokušavajte da nadvladate Majku Prirodu. Zvuči čudno, ali postoje valjani razlozi zbog kojih se osećate tako kako se osećate i nisu svi loši.
 • Verovatno ćete se dosta vremena osećati bolesno, ili s druge strane, gladni. Neke žene počinju da osećaju žudnju za hranom već u ovoj ranoj fazi trudnoće, kao i želju za namirnicama na koje inače ne bi ni pomislile. Meso (i to mnogo mesa), riba i morski plodovi, voće, čak i hrskanje leda, neke su od češćih žudnji. Ostanite sa nama da saznate zašto su ovakve žudnje tako česte.
 • Grudi i bradavice vam mogu biti još osetljivije. Plavkasta boja grudi dolazi od nadutosti krvnih sudova i dojke mogu veoma brzo da se povećaju. Bradavice mogu postati tamnije i možda poželite da nabavite neki udoban grudnjak za trudnice.
 • Možda ćete primetiti povećan vaginalni sekret. Ako je preteran i izaziva svrab ili ima neprijatan miris, obratite se lekaru. Gljivična vaginalna infekcija (vaginalna kandidijaza) je česta u trudnoći kada se hormoni bukvalno utrkuju i dolazi do promena u vaginalnoj flori i Ph.
 • Možda ćete osetiti potrebu da više gutate. Kod nekih trudnica dolazi do povećanog stvaranja pljuvačke i moraju stalno da je gutaju. To je normalna pojava koja će proći kako nedelje budu odmicale.
 • Neke žene se od oko 6. nedelje trudnoće žale na glavobolje. Pokušajte da ne uzimate tablete, probajte neke jednostavne prirodne metode: prilegnite malo, pojedite nešto zdravo, povećajte unos tečnosti ili se istuširajte toplom vodom. Pomoći će i masaža glave i skalpa.
 • Ako ste već imali bebu, možda ćete osetiti kao da vam odeća postaje malo tesnija oko grudi i struka. To nije zbog veličine bebe, koja se i dalje krije nisko u vašoj karlici, već samo opšta nadutost.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Ovo vreme može biti jako interesantno mnogim ženama. Realnost o trudnoći polako zauzima svoje mesto, kao i shvatanje da se moraju odreći nekih zadovoljstava. Pušenje, uzimanje alkohola ili droga spadaju u rizično ponašanje, naročito za vreme trudnoće. Sada je vreme da se prekine, kada se beba nalazi u veoma bitnoj fazi svog razvoja.
 • Još uvek bi mogli biti malo uplašeni svaki put kada odete u kupatilo. Iako vam menstruacija kasni par nedelja i potvrdili ste trudnoću, možda ćete i dalje brinuti da bi mogli pobaciti. Ovo je oubičajena zabrinutost, naročito u prvih 12 nedelja ili prvom tromesečju.
 • Možda pucate od želje da podelite novosti s drugima, ali oklevate za slučaj da pobacite. Razgovarajte sa vašim partnerom o tome kada bi bilo pravo vreme za vas oboje da to saopštite svetu.

Vaša beba u 6. nedelji trudnoće

 • Ove nedelje vaša beba liči na malog punoglavca. Velika glava, malo telo i sićušne izrasline na mestu gde će biti noge. Ne brinite, ovakav izgled neće dugo potrajati jer se u šestoj nedelji svakog dana dešavaju velike promene. Čak i onda dok spavate.
 • Na vaginalnom ultrazvuku moguće je videti otkucaje bebinog srca i ako se broji, bilo bi oko 80 otkucaja u minutu.
 • Važni unutrašnji organi se formiraju u tom malom punoglavcu, pa iako je veoma sićušan, stvara se prostora za jetru, bubrege i pluća. Nije ni čudo što se osećate umorno, toliko vaše energije se ulaže u rast vaše bebe.
 • U ovoj nedelji počinju da se formiraju bebina vilica, brada, pa čak i obrazi. Koliko god da su mali, od ove nedelje će samo rasti.

Saveti za ovu nedelju

 • Nosite sa sobom u torbi dosta grickalica. Suvi, slani krekeri, slatki biskviti i voda mogu biti od velike pomoći kada nastupi trudnička mučnina.
 • Ako ste skloni povraćanju, neka vam se u kolima nađe posudica (prazna ambalaža neke hrane na primer). Bilo bi dobro da ima i poklopac kako bi je bilo lakše baciti. Neka vam ne bude neprijatno ako vam pozli pred drugim ljudima. Mnoge žene su prošle kroz to i ova faza ne bi trebalo da traje predugo.
 • Izbegavajte toksine, hemikalije, X-zrake, alkohol i uopšte svako rizično ponašanje u ovoj nedelji. Šesta nedelja je važan period za embrionalni razvoj.
 • Nemojte biti zabrinuti ako u stvari izgubite na težini u 6. nedelji. Mučnina i povraćanje mogu dovesti do gubitka težine i imaćete dovoljno vremena da dobijete na težini i udebljate se u narednim nedeljama.

Da vidimo šta nas čeka u 7. nedelji

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Period do 12. nedelje

Autor videa: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više