• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 5. nedelja

5. Peta nedelja trudnoće

Kad nastupi peta nedelja trudnoće, vi ćete već ozbiljno posumnjati da se nešto dešava. Menstruacija vam nije počela kada ste očekivali i već najmanje nedelju dana kasni. Možda ćete čak početi da se osećate osetno drugačije nego obično ali bi to mogli pripisivati svojoj mašti. Ako već niste potvrdili da ste u drugom stanju testom urina, onda je ovo prava nedelja za to. Upamtite da je najbolje vreme za testiranje pri prvom jutarnjem mokrenju, kada je trudnički hormon HCG na najvišem nivou.

Kako izračunati verovatni termin porodjaja?

Mnoge žene ne obavljaju svoj prvi prenatalni pregled do kraja prvog trimestra. Ako sada posetite lekara, moći će vam izračunati verovatni termin porodjaja. Druga mogućnost je da upotrebite naš online kalkulator u koji ćete ukucati datum početka (prvi dan) vaše poslednje menstruacije i dobićete procenu kada možete očekivati bebu. Odbrojavanje je zvanično počelo!

Simptomi rane trudnoće - 5. nedelja

Iako su simptomi rane trudnoće prilično klasični (npr. mučnina ili učestalo mokrenje), mnoge žene opisuju da se jednostavno osećaju čudno, kao da nisu sasvim "svoje". Čak i vaš partner može primetiti da ste osetljiviji nego inače. Iako ne izgledate ništa drugačije, vi ste zvanično u drugom mesecu trudnoće i sa još samo 7 meseci ispred vas!

5 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Možete se osećati veoma slično kao prošle nedelje, bez ikakvih promena. Ne brinite. Svaka je žena drugačija i ima sopstveni doživljaj trudnoće.
 • Možete osećati mučnine, naročito ujutru nakon buđenja ili ako je prošlo duže vremena od poslednjeg obroka. Može doći i do povraćanja ili ćete se osećati na ivici da povratite u različitim periodima tokom dana.
 • Možete osećati nesvestice ili vrtoglavice i imati potrebu češće da sednete. Ovo može biti još gore ako vam je nivo šećera u krvi nizak i ako duže vreme niste ništa jeli.
 • Vaše čulo mirisa može biti veoma osetljivo i mirisi koje obično i ne registrujete imaju moćan efekat na vaše nozdrve. Parfemi, hrana, izduvni gasovi automobila, telesni miris drugih osoba, zaista mogu biti dovoljni da se vi osećate i fizički loše.
 • Možete osećati punoću i težinu u materici, slično kao u nedelji kada očekujete menstruaciju. To je zbog nadutosti u oblasti karlice i povećanog dotoka krvi u matericu.
 • U 5. nedelji trudnoće još uvek se formiraju placenta (posteljica) i amnionska kesa. One će štititi i hraniti vašu bebu, kao i stvoriti sve neophodne uslove za njen razvoj do termina porođaja. Sve se ovo odvija u vašoj materici i utiče na osećaj punoće koji možda osećate.
 • Vaše dojke vam se mogu učiniti teže i osetljivije nego ranije. Možda nećete moći da ležite na stomaku kada odete na spavanje jer su vam grudi toliko nežne i osetljive.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Mogli biste se osećati pomalo plačljivo i biti skloni izlivima emocija. Možete iskusiti čitav spektar emocija i to više njih istovremeno. Uzbuđenje, radost, briga, krivica. U emotivnom pogledu, ovo je za vas značajna nedelja, naročito ako ste planirali da ostanete u drugom stanju, pa otkrijete da jeste.
 • Nasuprot tome, možda se uopšte nećete osećati tako radosno. Nije svaka žena oduševljena saznanjem da je trudna i ovo može biti nedelja razočarenja za vas. Mnoge žene se teško suoče sa činjenicom da im je potvrđena trudnoća i potrebno im je vreme da se pomire sa pozitivnim rezultatom.
 • Možda ćete biti rastrzani između želje da druge trudnice pitate za savet i želje da najnovije vesti zadržite za sebe. Za mnoge žene ovo je posebno vreme, kada ostatku sveta još nije očigledno da su trudne. Za sada, još uvek je moguće da svoju trudnoću zadržite kao svoju malu tajnu.
 • Možete početi da brinete da li je s bebom sve u redu, kao i sa vašim zdravljem. Ovo je vreme izazova jer mnogo toga kroz šta prolazite je za vas novo i nepoznato. Možete čak brinuti i o tome kako se vaš partner oseća ili kako trudnoća može da utiče na vašu vezu.
 • Verovatno nećete biti sigurni da li da kažete svojoj porodici i prijateljima da ste u drugom stanju. Prvih 12 nedelja trudnoće mogu biti rizičan period i ne održe se sve trudnoće do termina. Lična odluka parova je kada će sa drugima podeliti vest da očekuju bebu. Mnogi čekaju da prođe 12. nedelja, kada rizik od pobačaja nije veći od 1%.

Vaša beba u 5. nedelji trudnoće

 • Ove nedelje vaš mali embrion je veličine koštice narandže ili glave eksera i može se videti na ultrazvuku.
 • Beba liči na punoglavca i ima primitivno srce koje je već počelo da kuca i pumpa krv kroz njeno minijaturno telo. Nekad je moguće videti otkucaj srca na ultrazvuku kada ste u petoj nedelji trudnoće. U ovom stadijumu vaginalni ultrazvuk daje mnogo više detalja nego abdominalni ultrazvuk.
 • Iako srce još nema svoj konačni izgled - sa 4 komore, postojeći cevasti kanalići odlično odrađuju svoj posao.
 • Bebin mozak i kičmena moždina se formiraju, ali su još uvek otvoreni. Oni će tek kasnije da se zatvore.

Saveti za ovu nedelju

 • Setite se da uzmete prenatalne vitamine svakog dana. U petoj nedelji bebina neuralna tuba (mozak i kičmena moždina) je otvorena, ali će do sledeće nedelje biti zatvorena.
 • Izbegavajte uzimanje bilo kakvih lekova osim kada je apsolutno neophodno i ako je doktor rekao da možete. Neki lekovi štetno deluju na embrionalni razvoj.
 • Odmarajte se kad god možete. Možete se osećati veoma umorno i najbolji lek za to je da odspavate i da malo usporite ako je moguće.

Sledi 6. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

 Relaksacija

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više