• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 41. nedelja

41. Nedelja trudnoće

41. Nedelja trudnoće:

Verovatno ste kratkog fitilja i brecate se i na sopstvenu senku, dok s nestrpljenjem iščekujete dan "D". Iako je vaš termin porođaja došao i prošao, nemojte da se osećate kao da imate najdužu trudnoću u istoriji čovečanstva. Manje od 5% trudnica se porodi baš u terminu, većina se porodi ili nešto pre ili posle. To je zbog toga što često postoje zabune u vezi datuma početka poslednje menstruacije, odnosno vremena kada je došlo do začeća. Nekim bebama je samo potrebno malo više vremena od ostalih da se pripreme. Inače, u većini slučajeva se uopšte i ne radi o prebacivanju termina, već je sam termin pogrešno izračunat. Iako vam se sada možda ne čini tako, vaša trudnoća će zasigurno biti okončana najdalje tokom naredne nedelje.

Ove nedelje ćete možda porazgovarati sa lekarom o indukovanju porođaja. Za to obično treba da se odmere određeni faktori, uključujući opšte stanje vas i vaše bebe. Neke žene toliko bivaju emocionalno opterećene u 41. nedelji, da je indukcija opravdana mera. Osećaju se toliko preopterećene stresom usled iščekivanja porođaja, da se ponekad smatra kako je u najboljem interesu za njihovo mentalno zdravlje da se porođaj indukuje. Druge trudnice su u stanju da smireno čekaju prirodni porođaj. U suštini, svaka trudnica je drugačija i imaće drugačiju reakciju na prekoračenje termina.

41 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Ove nedelje vam se može raditi CGT (Kardiotokografija), kao i ultrazvuk. Meri se i količina plodove vode, veličina bebe i položaj placente. Placenta ne obavlja svoju funkciju tako dobro kod prenesene trudnoće i zato je važno pratiti njen rad.
 • Od vas može biti zatraženo da vodite evidenciju aktivnosti bebe. U slučaju značajnih promena ili smanjenja pokreta bebe morate se javiti lekaru.
 • Ove nedelje možete osetiti pritisak na vaš grlić materice, što je osećaj koji je teško opisati. Nešto slično bolu koji se oseti prilikom uzimanja brisa za papa test, može se javljati i gubiti u zavisnosti od jačine pritiska koji vrši glava bebe. Grlić sada sazreva, što znači da se skraćuje i sprema za dilataciju (otvaranje). Tokom porođaja grlić će morati da se otvori 10 centimetara kako bi omogućio da glava i telo bebe izađu iz materice.
 • Možete imati pojačan vaginalni sekret jer ćelije grlića proizvode belu, vodnjikavu tečnost. Neke trudnice mogu primetiti pojavu sluzi, i mada to nije pravi znak porođaja, znači da se ipak nešto dešava.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Svako žiganje i bol mogu biti znak da je to to, vaše čekanje je završeno. Čak ni odlazak na spavanje vas neće poštedeti, a vi ćete se pitati da li ćete se probuditi usred noći sa porođajnim bolovima. Veoma je teško ostati smiren u 41. nedelji trudnoće. Povrh svega, izgleda nemoguće pravljenje bilo kakvih konkretnih planova da se išta uradi i vi ćete osećati da vam ceo život zavisi od jednog velikog događaja.
 • Imate pravo da se osećate više nego samo malo frustrirano, uzbuđeno, zabrinuto, nespokojno, preplašeno, nelagodno i umorno ove nedelje. Probajte da se malo odmorite ako to želite i radite neke jednostavne poslove koji ne zahtevaju preveliki utrošak energije.
 • Probajte da se udubite u neku knjigu koja vam budi maštu ili film na DVD-u. Pozabavite se aktivnostima koje će pomoći da prođe vreme i skrenu vaše misli sa ove "igre čekanja". Posetite prijatelje, ili još bolje, pozovite ih kod vas. Radite nešto ujutru i posle se odmarajte popodne. Probajte da podelite dan na više celina da vam se ne bi činilo kako se proteže u nedogled.
 • Pokušajte da zamislite kako se porađate. Zamislite kako ste snažni i činite sve što vaše telo treba da radi da na svet donese bebu. Imajte poverenja u svoje lekare i babice. Vaše zdravlje, kao i zdravlje i sigurnost vaše bebe moraju biti prioritet #1 u odnosu na sve drugo.
 • Ove nedelje možda ćete imati čudne, živopisne snove o vašoj bebi. Mogli biste sanjati kako ste je već dobili a da to niste ni shvatili, ili da možda nije onog pola koji ste priželjkivali. Možda ćete se buditi umorniji nego kad ste legli, vaša imaginacija zaista može raditi punom parom kada pređete termin.

Vaša beba u 41. nedelji trudnoće

 • Najveći deo lanugo dlačica i verniksa će ove nedelje biti reapsorbovan i završiti u bebinim crevima. Pomešani sa žučnom kiselinom i ostacima mrtvih ćelija, čine sadržaj mekonijuma - prve bebine stolice. Pripremite se za najcrnju i najlepljiviju pelenu koju ćete ikada promeniti.
 • Možete imati osećaj da će beba bukvalno izleteti iz vas, naročito ako ste već rađali. E, kad bi to bilo tako prosto. Vaša beba je sazrela, ali još nije spermna da inicira svoje rođenje.
 • Vaša beba je sada dobro razvijena i spremna je da diše, da se hrani, vari hranu, piški i kaki, plače i obznanjuje svoje potrebe ako bude odlučila da se rodi ove nedelje.

Saveti za ovu nedelju

Ako želite da sami izazovete porođaj, ima nekoliko stvari koje možete da probate. Iako nema nikakvih garancija da deluju, možda vam mogu koristiti.

 • Jedite začinjenu hranu (ljuti kari, beli luk...). Ovako ćete naterati creva da se pokrenu.
 • Smatra se da seksualni odnosi mogu da pomognu jer sperma muškarca sadrži prostaglandin. Prostaglandin ima dejstvo slično veštačkim hormonima sadržanim u gelu koji se koristi za indukovanje porođaja.
 • Pođite u dugu šetnju ako imate energije. To pomaže da glava bebe izvrši pritisak na grlić materice i tako možda pomogne da se otvori.
 • Pokušajte sa stimulacijom bradavica ako vam to ne smeta. Neke žene to smatraju veoma korisnim za pokretanje kontrakcija materice. Ako baš nećete da vi to radite, možda bi vaš partner bio jako zainteresovan.
 • Ove nedelje vodite jedan miran život i ne preuzimajte na sebe neke velike poslove. Zidanje, krečenje i početak renoviranja mogu malo da sačekaju.

Ostaje još (eventualno) 42. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Istezanje u sedećem položaju

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više