• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 40. nedelja

40. Nedelja trudnoće

40. Nedelja trudnoće:

Uspeli ste. Čestitamo jubilarnu 40. nedelju trudnoće. Iako ste verovatno mnogo puta pomislili da nikada nećete stići dovde, prihvatite to kao lični uspeh. Možda vam je cela trudnoća već dosadila i samo želite da se sve konačno završi. Osećate se neudobno, a i vaša energija nije na svom uobičajenom nivou. Teško vam je da se duže skoncentrišete na bilo šta ili da pravite planove za slučaj da beba dođe. Kao da je vaš život na nekom "stand by" režimu za sad.

Međutim, ne vide sve žene svoj dolazak do 40. nedelje trudnoće kao razlog za zasluženi odmor. Neke žene dobiju maniju čišćenja i vide prljavštinu kako vreba iz svakog ćoška. Nijedna soba nije pošteđena i dovođenje kuće u besprekorno stanje za dolazak bebe postaje prioritet broj 1. Partnerima to može da izgleda i pomalo zabavno, ali ovaj fenomen gnežđenja je dobro poznat i ima smisla u pogledu organizovanja čistog i bezbednog okruženja za bebu.

40 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Ove nedelje biće mnogo Brakston Hiks kontrakcija koje će dovesti do priliva krvi bogate kiseonikom u matericu i bebu. Ponekad mogu da izgledaju baš žestoke, ali osim ukoliko su bolne i redovne, nemojte brinuti. Ako vam smetaju, tuširanje toplom vodom ili promena položaja obično pomaže da se smire.
 • Ako se beba spustila u karlicu, oblik vašeg tela će se promeniti i ljudi mogu da komentarišu kako ste "splasnuli". Iako to znači da možete malo lakše da dišete, dodatni pritisak na bešiku je nemoguće ignorisati. Vaš inače blizak odnos sa toaletom ove nedelje može biti najbliži. Imajte vere da će se stvari uskoro popraviti.
 • Ako dobijete iznenadni izliv tečnosti iz vagine, seriju redovnih i bolnih kontrakcija koje se javljaju otprilike na svakih 15 minuta ili konstantni bol u donjem delu leđa, obratite se lekaru. Svi oni mogu da budu simptomi ranog porođaja.
 • Ove nedelje ćete osećati tromost i punoću u karlici. Ako ste ranije rađali, sada će vam se činiti kao da malo toga zadržava bebu tamo unutra, pogotovu kada stojite. Mišići karlice rade pojačano kako bi podržali svu težinu vaše materice i, kao prenapregnute opruge, ugibaju se na kritičnim mestima. Učinite im uslugu i sednite kad možete. Nađite udobnu fotelju i smestite se s nekom knjigom, osvežavajućim pićem i telefonom pored vas. Ne morate nikom da se pravdate sada kad ste u 40. nedelji trudnoće, ostaje samo da se čeka.
 • Koža vašeg stomaka je zategnuta i čvrsta kao na bubnju. Vaš pupak izgleda kao da je prevrnut napolje, a vaše strije izgledaju jarko crvene ili ljubičaste. Teško ćete zamisliti da se vaš stomak uopšte može još više rastegnuti, ali ako pređete termin, verovatno će morati. Ako obavijete ruke oko ili ispod stomaka, vaši prsti se možda neće ni dotaći.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Verovatno se osećate kao razapeti. Toliko dugo ste željno iščekivali ovu nedelju i ako se naizgled ništa ne bude dešavalo, sigurno ćete biti razočarani. Bliža rodbina i prijatelji će zivkati da se raspitaju jeste li već dobili bebu ili ćete uskoro. Verovatno ćete se umoriti od ponavljanja jednog te istog. Biće vam lakše ako ih zamolite da više ne zovu, a da ćete ih vi obavestiti kad se nešto desi.
 • Osećaćete pomešano iščekivanje i uzbuđenje, nervozu i nestrpljenje. Ovo je nedlja prepuna emocija, a može postati gore zbog činjenice da osećate kako nemate mnogo kontrole nad onim što se dešava. Ako vas brine kako ćete reagovati na porodjajni bol, pročitajte sve što možete o načinima za ublažavanje bolova. Porazgovarajte sa vašim lekarom ili babicom o onome šta želite i uvrstite to u vaš plan porodjaja.

Vaša beba u 40. nedelji trudnoće

 • Iako se vama čini da je bilo dovoljno, vaša beba verovatno nije mnogo uzbuđena. Međutim, unutar materice je veoma skučeno i njen mali stanar će uskoro morati da se iseli, bez obzira koliko mu je tu udobno. Beba je tako savršeno upakovana da, kada se rodi, bićete u čudu kako je uopšte mogla da stane unutra. Prvih dana nakon porođaja beba će zauzimati iste položaje i imati savijene udove kao i svih ovih dugih nedelja trudnoće.
 • Vaš lekar ili babica će vas pitati o pokretima bebe, koliko je aktivna i da li ste primetili neko odstupanje od obrasca aktivnosti. Mogu da vam zatraže i da vodite evidenciju koju ćete morati da ponesete na lekarske preglede. Ove nedelje vam se može uraditi Kardiotokografija (CGT) kojom se prati aktivnosti srca ploda i aktivnosti (kontrakcije) mišića zida materice.

Saveti za ovu nedelju

 • Pakovanje torbe za bolnicu ne ostavljajte za poslednji trenutak. Preturanje po stvarima da bi se spakovali u poslednji čas dovodi do previše neželjenog stresa. Ako imate normalni vaginalni porodjaj, najduže što ćete ostati u bolnici je oko 3 dana, zato vam nije potrebno previše stvari. Većina žena nosi svoju uobičajenu dnevnu odeću, a ne noćnu garderobu tokom dana, zato spakujte udobne bluze i sl. koje se lako otkopčavaju ako planirate da dojite.
 • Ako možda želite indukovanje porodjaja, porazgovarajte o tome sa lekarom. Osim ako se radi o preporuci lekara, izazivanje porodjaja je lična odluka i treba uzeti u obzir više faktora. Imajte na umu da je potreba za lekarskm intervencijom češća kod žena kojima je izazvan porodjaj.
 • Ako vam je zakazan carski rez, verovatno ćete dobiti bebu u poslednjoj nedelji ili sl.

Sledi 41. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Vežbe istezanja i priprema za porođaj

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više