• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 4. nedelja

4. Četvrta nedelja trudnoće

Četvrta nedelja trudnoće i vreme je za implantaciju! U ovoj nedelji embrion (zametak), koji se sada naziva blastocista, je pronašao svoj put do materice i traži odgovarajuće mesto na kome će se nastaniti za sledećih 36 nedelja manje ili više. Implantacija se obično dešava u vreme kada očekujete menstruaciju, tako da mnoge žene nisu iznenađene manjim krvarenjem u 4. nedelji. Ako umesto regularnog menstrualnog krvarenja primećujete samo male mrljice krvi, onda to može biti krvarenje usled implantacije, a ne zbog menstruacije. Zid materice je u ovom stadijumu toliko ispunjen krvlju da i najmanja ozleda može da izazove lakše krvarenje. Neke žene kažu da zapravo mogu osetiti momenat kada se zametak ugnjezdi, i ko sada može da tvrdi da nisu u pravu?

"Mogu li sada da se obradujem?"

Verovatno ćete posumnjati da ste možda u drugom stanju ako ove nedelje ne dođe do menstruacije onda kada je očekujete. Praćenje vaših ciklusa uz pomoć kalendara je dobra ideja. Možda osetite neke simptome rane trudnoće (vidi dole) koji će vas upozoriti da se vaše telo nekako oseća malo drugačije nego inače. Opet, ne brinite ni ako se osećate potpuno isto kao što se uvek osećate. Čak iako ste zvanično trudni 4 nedelje, vaše telo se još uvek navikava na sve promene u trudnoći.

U četvrtoj nedelji moguće je utvrditi trudnoću testom krvi ili urina. Ako je u vašem organizmu prisutan hormon Humani horionski gonadotropin, ovi testovi će ga lako detektovati. Test urina možete obaviti kod kuće, a najbolje vreme za to je rano ujutru kada se probudite jer su tada koncentracije HCG najveće.

4 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Možete osetiti grčeve u donjem predelu karlice kao i osećaj punoće. Možda ćete osetiti nadimanje ili puštati gasove više nego obično.
 • Mogli biste početi da osećate mučninu odnosno jutarnju mučninu, pogotovu ako neko vreme niste jeli. Miris ili sama pomisao na neku hranu vas može odvratiti, čak i ako je inače volite. Kafa, riba, crveno meso, čak i hrana za kućne ljubimce vam mogu izazvati osećaj za povraćanjem.
 • Vaše grudi mogu biti mekše a bradavice osetljivije. Grudi vam čak mogu izgledati punije i zaokrugljenije, naročito ako su manje veličine.
 • Možda ćete češće ići u toalet da mokrite. Čini se da nećete moće da izdržite onoliko dugo koliko bi obično mogli, da bi na kraju izmokrili veoma malo. To je zbog porasta količine krvi i pritiska cele vaše materice na bešiku ispod nje.
 • Možda ćete imati lakše krvarenje zbog implantacije embriona.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Možete imati veliki osećaj zebnje i uzbuđenja. Iščekivanje da li će početi menstruacija se može činiti kao večnost, sa čestim odlascima u kupatilo na proveru.
 • Možete se osećati slično kao i inače pred menstruaciju. Malo emotivnije, lako ćete se iznervirati i uopšte biti promenljivog raspoloženja.
 • Ako imate želju da ostanete u drugom stanju, a test na trudnoću bude negativan, možete se osećati razočarano. Razgovarajte sa svojim partnerom ili s nekim ko će vas podržati. S druge strane, ako vam nije bilo u planu da zatrudnite, a otkrijete da jeste, za vas to može biti veoma stresno.

Vaša beba ove nedelje

 • Ove nedelje vaša beba je veličine tačke ili zrna maka. Još uvek je jedva vidljiva golim okom.
 • U četvrtoj nedelji trudnoće odvija se velika organizacija i razdvajanje ćelija. Počinju da se formiraju tri različita sloja. Ektoderm (spoljašnji sloj) će kasnije postati bebina koža, oči, kosa, nervni sistem, mozak i zubna gleđ. Mezoderm (središnji sloj) će formirati kosti, mišiće, bubrege, tkiva i vaskularni sistem (srce i krvni sudovi). Endoderm (unutrašnji sloj) daje unutrašnje organe.
 • Kada ćelija jednom dobije svoju funkciju, ona ne može više postati drugi tip ćelije. Svaka ćelija je od početka "programirana" i zna šta treba da radi i šta će postati.

Saveti za ovu nedelju

 • Kupite test za trudnoću. Najskuplji ne mora biti i najbolji. Izaberite neki sa dva štapića kako bi mogli da ponovite test. Nije moguće dobiti lažno pozitivan test, mada u veoma ranoj fazi trudnoće možete dobiti lažno negativan test. Zadržite test - ako je pozitivan, može vam biti draga uspomena.
 • Zakažite prvi od mnogih antenatalnih pregleda. U početku će to biti kod vašeg lekara koji će vas dalje uputiti specijalisti na dalju negu.
 • Ako je leto, izbegavajte pregrejavanje. Povišena temperatura u prvim nedeljama trudnoće može nositi rizik po bebu koja se formira.

Pređimo sada na 5. nedelju trudnoće da vidimo šta se dalje događa.

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Istezanje na podu

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više