• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 36. nedelja

36. Nedelja trudnoće

36. Nedelja trudnoće:

Porođaj je sve bliže. Još je samo 4 nedelje do termina, dok se vaša beba svakodnevno priprema za život u spoljnom svetu. U ovoj 36. nedelji možete imati osećaj zatišja pred buru. Svakim danom ste sve bliže momentu kada ćete držati bebu u naručju, ali porođaj ipak još uvek nije tako blizu. Za mnoge buduće majke ovo je vreme kada svode račune i pokušavaju da uživaju u poslednjih nekoliko nedelja trudnoće. Možete osetiti obnovljeni osećaj divljenja i poštovanja prema svom telu i kako ono tačno zna šta treba da radi. Ili, možete samo imati osećaj da ste već pregrmeli celu trudnoću, pa želite da ovih preostalih nekoliko nedelja prosto nestanu.

Nemojte se iznenaditi ako se jednog jutra probudite i osetite kao da vam je skinut povez sa očiju. Svuda vidite samo prašinu i prljavštinu i ne razumete kako sve to do sada niste primećivali. Dobrodošli u fazu "svijanja gnezda". Ako ste se osećali pomalo iznureni, sada ćete se zapanjiti osećajem obnovljene energije. Želite da organizujete i sređujete, preturate po kutijama i bacate stvari u smeće. Kada se beba rodi, bićete srećni što ste obavili veliko čišćenje. Prvih nekoliko nedelja posle porođaja biće skoro nemoguće naći vremena za kućne poslove. Doduše, neke trudnice pomalo izgube kontrolu i izlažu velikom pritisku i sebe i svog partnera. Trudite se da se fokusirate samo na jedan posao i završite ga pre nego što pređete na drugi. Ako vam članovi porodice ili prijatelji ponude pomoć - prihvatite.

Postoje biološki razlozi zašto žene u poodmakloj trudnoći imaju potrebu da sviju svoje "gnezdo", zato se prepustite. Teško je odoleti Majci Prirodi.

36 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Spavanje sada može da vam izgleda kao dalek san. Ležanje na stomaku nije moguće, a ležanje na leđima nije preporučljivo, tako da je spavanje na boku jedina opcija. Problem je što imate samo dva boka koje možete naizmenično da menjate, tako da na kraju možda osećate izvesne bolove u predelu kukova i bedara. Okružite se udobnim jastucima u krevetu i nabavite dušek ili prostirku od memorijske pene na kojima će vam biti udobnije.
 • Naviknite se na potrebu da idete u toalet i nekoliko puta tokom noći. Vaša materica postaje toliko velika da bešika sada ne mora toliko da se napuni da bi vas naterala u WC. Izbegavajte da prebrzo ustajete iz ležećeg položaja i sačekajte da vam se krvni pritisak prilagodi. Ostavite svetlo preko noći da vas vodi do toaleta. U 36. nedelji trapavost je neminovna i vi treba da se postarate da minimalizujete svaki rizik od spoticanja o nešto u mraku.
 • Vaš lekar će vam savetovati da dolazite na preglede jednom nedeljno dok se ne porodite. Radiće se provere koje uključuju vaš urin, krvni pritisak, težinu i veličinu materice. Merenje visine fundusa materice se vrši da bi se procenio rast bebe. Ukoliko postoji bilo kakvo odstupanje, ultrazvukom će se proveriti veličina bebe, količina amnionske tečnosti i veličina placente.
 • U trenucima odmora, zadignite bluzu ili majicu i posmatrajte pokrete koji se odvijaju u vašem stomaku. Moći ćete da vidite konture malenog stopala, kolena ili lakta. Ako ih lagano dotaknete prstom, vaša beba će vam slično uzvratiti. Uključite i vašeg partnera u tu malu igru pokretima da bi se i on osetio uključenim u vašu trudnoću. Ako bude govorio bebi kroz trbušni zid, beba će na njegov glas verovatno odgovoriti pokretom.
 • Vaše karlične kosti se razdvajaju i olabavljuju u ovim poslednjim nedeljama zbog čega ćete osećati bolove. Podsvesno ćete stavljati ruke na krsta, stomak i kukove, a pravićete i bolne grimase. Drugim trudnicama ćete upućivati pogled pun razumevanja jer tačno znate kroz šta prolaze. Ove preostale nedelje trudnoće pregurajte uz pomoć toplih kupki, masaže i odmaranja i jednostavno budite pažljive prema sebi.
 • Ako se ove nedelje bebina glava spusti u vašu karlicu, moći ćete lakše da dišete. Vaša pluća i dijafragma sada mogu malo više da se rašire i dođu u svoj normalni položaj. Pa dobro, skoro da je tako.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Vi se ozbiljno približavate porođaju, ali vam se može činiti da termin nikada neće doći. Devet meseci trudnoće može izgledati beskrajno dugo, naročito onim ženama koje se osećaju istinski neprijatno i kojima je jednostavno više dosta trudnoće.
 • Ako imate stariju decu, možda će vam biti potajno drago što imate još par nedelja ispred sebe. Možda je ostalo mnogo toga što treba da organizujete, a računali ste i da obavite nekoliko poslova koji zahtevaju vašu pažnju. Neverovatno je šta sve može da se postigne kada imamo zacrtane rokove. Samo zapamtite, ne morate sve baš sami da obavite. Rasporedite dužnosti vašoj deci, a uposlite i partnera. Zapamtite, većina muškaraca voli da im se da spisak poslova koje treba da odrade, zato uzmite papir i olovku i zapišite šta sve treba da se uradi u ovim finalnim nedeljama.
 • Vaše trudničko odsustvo može početi ove nedelje. Ovo može doći kao potpuno olakšanje ili da vas rastuži, naročito ako volite svoj posao i koji vas ispunjava. Postati roditelj znači i promenu načina na koji mi vidimo sebe i svoje mesto u društvu. Dajte sebi vremena da se prilagodite.

Vaša beba u 36. nedelji trudnoće

 • Beba je teška oko 2,7 kilograma i oko 51 centimetara duga. Ako se beba rodi u 36. nedelji, verovatno joj neće biti potrebna posebna nega i moći će da samostalno diše. Doduše postoji mogućnost da ima manjih problema sa ishranom odnosno sisanjem.
 • Bebino debelo crevo je ispunjeno mekonijumom, gustom, crnom, lepljivom supstancom koja će činiti njenu prvu stolicu. Neke bebe će izbaciti mekonijum dok su još u materici i to može biti znak da te bebe pate. Ako se to desi, amnionska tečnost postaje zelene boje. Ako vam je pukao vodenjak i vi primetite zelenkastu plodovu vodu, važno je da se brzo obratite lekaru.
 • Bebina lobanja je jedna složena struktura i njene kosti se neće spojiti dok malo ne poraste. U toku porođaja je bitno da bebina glavica može da se oblikuje i prilagodi obliku majčinog porođajnog kanala. Ako vam je ovo prva trudnoća, bebina glavica ove nedelje može početi da se spušta niže u karlicu.
 • Sa 36 nedelja beba se smešta u položaj za rađanje. Više nema dovoljno prostora za njeno okretanje i kretanje joj je sada prilično ograničeno. Ako beba zauzima neki drugi položaj sem glavom na dole, treba da sa lekarom porazgovarate o opcijama za porođaj.

Saveti za ovu nedelju

 • Ne zaboravite svoje zube! Do prevremenog porođaja može doći zbog infekcije desni i zato je važno da perete zube barem dva puta dnevno, čistite ih koncem i idete na redovne preglede kod zubara. Ako niste bili kod zubara tokom trudnoće do sada, onda zakažite pregled ove nedelje. Bakterije koje izazivaju propadanje zuba i karijes su veoma zarazne i majke mogu lako da ih prenesu svojoj bebi.
 • Popodne je vreme za dremku, ali ne duže od sat - sat i po. Previše spavanja popodne može dovesti do nesanice u večernjim satima, zato budite pažljivi koliko vremena provodite u odmaranju posle ručka.
 • Informišite se na vreme kako da pripremite krevetac za bebu, kako da bebe bezbedno spavaju i šta da učinite kako bi sveli na minimum rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta.

Sledi 37. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Istezanje u sedećem položaju

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više