• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 35. nedelja

35. Nedelja trudnoće

35. Nedelja trudnoće:

Bližite se svom poslednjem mesecu trudnoće. Odbrojavanje do porođaja će uskoro početi i čini se da 40. nedelja i nije tako daleko. Posao ćete polako privoditi kraju jer pravo zaposlenih trudnica na porodiljsko odsustvo počinje u zadnjih 4-6 nedelja trudnoće, tj. bolovanje možete otvoriti najranije 45 dana, a obavezno 28 dana pre termina za porođaj.

Poslednji dani na poslu vam mogu proticati tako sporo da vam se čini da se nikada neće svršiti. Sve je teže fokusirati se na bilo šta drugo sem na bebu i veoma lako možete u svojim mislima otploviti u neki sopstveni svet van ove realnosti i to baš u najnezgodnijim trenucima. Na ovaj način majka priroda vas priprema za jedan od najznačjnijih događaja u vašem životu. Zato naučite da izgledate zainteresovano na tom sastanku, čak iako u svom mozgu prebrojavate benkice u bebinom ormaru.

Iako se u 35. nedelji trudnoće sigurno osećate prilično neudobno, ima u tome i nekih prednosti. Generalno, ljudi su ljubazniji i voljni da ponude pomoć ako vide da vam je potrebna. Postoji iskreno interesovanje i radoznalost u vezi vas i vaše bebe i verovatno će vas pitati kad vam je termin, da li je dečak ili devojčica, da li vam je to prvo dete. Druga prednost je to što ne morate da nalazite previše izgovora ako želite samo malo da odmorite i da se isključite iz društvenih događanja. To posebno važi u vrelim letnjim mesecima kada neudobnost poodmakle trudnoće nosi dodatni izazov.

35 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Ukoliko je beba do sada zauzimala položaj sa glavom na gore, nadajmo se da će ove nedelje da se okrene u položaj za rađanje - glavom na dole. Ovo vam može doneti izvesno olakšanje ako je ta čvrsta, koščata glavica bila postavljena tik ispod rebara. Položaj sa glavom na dole je najbolji mogući položaj za rađanje bebe.
 • Kolostrum se luči iz vaših bradavica. Kad skinete grudnjak, možete da primetite tragove kolostruma koji se osušio i stvorio koricu na bradavicama. Vaše dojke su još teže i prošarane plavičastim venama. Pobrinite se da budete dobro snabdeveni udobnim grudnjacima za trudnice. Oni će olakšati pritisak teških dojki na vaše grudi i ramena.
 • Amnionska tečnost koja okružuje vašu bebu je na svom maksimumu u 35. nedelji i počeće da se smanjuje. Ovu tečnost još nazivamo i plodova voda i ona ima svoj karakterističan miris, koji se dosta razlikuje od mirisa urina. U ovom periodu trudnoće, trudnice mogu lako biti u nedoumici da li im to curi plodova voda ili je urin. Ako imate bilo kakvu sumnju da vam je membrana možda pukla, proverite sa svojim akušerom ili babicom, koji će odrediti o kojoj tečnosti se radi.
 • Možda ćete osetiti ubrzano lupanje srca ili preskakanje srca. Zbog pomeranja velikih krvnih sudova i opterećenosti srca, palpitacije su veoma česta pojava. Ako vam se javi bol u grudima ili problemi pri disanju, javite se lekaru.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Ove nedelje može početi da vas muči nestrpljivost. Već ste dovoljno dugo u drugom stanju da vam je sve zaista poznato i osećate kako ste dovoljno dugo čekali. U glavi već imate sliku vaše bebe i jako želite da vidite koliko je zapravo tačna. "Da li će imati moj nos?" "Da li će naslediti crte moje ili njegove familije?"... Ova i milion drugih pitanja će preplaviti vaš um. Imajte strpljenja. Vaša beba još sazreva i izaći će kada bude spremna.
 • Možete biti malo plačljivi i skloni emocionalnim krahovima. Vaše bolne noge i leđa kao da ispijaju svu vašu energiju i osećate kako vam nije ni do čega. Poslušajte upozorenja koje vam telo daje kada želi malo odmora i usporite malo. Odmorite se i par dana ako možete. Još uvek niste na samom kraju trudnoće, zato povedite malo više računa o sebi dok se ne budete osećali bolje.
 • Može postati teško prisetiti se da je trudnoća jedno zdravo, normalno stanje u životu žene. Povremeno može delovati kao neprijatno breme ali, kod zdrave i plodne žesnke osobe trudnoća je jedno potpuno prirodno stanje. Ne gledajte na svoju trudnoću kao na nešto neprirodno ili nešto što treba lečiti.

Vaša beba u 35. nedelji trudnoće

 • Ove nedelje bebin mozak intenzivno raste. Neuroni i njihove veze u mozgu se još više razvijaju tako da će na rođenju beba biti potpuno spremna da primi stimulacije. Zapamtite da treba da jedete namirnice koje sadrže Omega 3 masne kiseline (naročito je bitna dokozaheksaenska kiselina ­- DHA) koje će pomoći da se bebin mozak razvija. Izvor Omega 3 masnih kiselina je masna riba kao što su losos, sardine i tuna.
 • Beba će i dalje dobijati oko 450 grama ove nedelje, formirajući masno tkivo koje će je štititi kada se bude rodila. Većina beba izgubi na težini u prvih nedelju-dve po rođenju jer troše više energije. Dve nedelje nakon rođenja većina beba povrati svoju težinu koju su imale na rođenju ili su na putu da to postignu.
 • Beba je ove nedelje duga oko 50 centimetara. Energija koja je dosad ulagana u njen rast, sada će biti preusmerena na njeno dobijanje na težini. Neće biti velikog porasta bebe u dužinu, samo oko par centimetara u poslednjih nekoliko nedelja pred porođaj.
 • Biće manje prevrtanja i sličnih pokreta bebe. Jednostavno više nema dovoljno prostora za lako kretanje kao što je bilo do pre par nedelja. Ako vam se čini da ima promena u obrascu bebinih pokreta ili je postala neprirodno tiha, obratite se svom lekaru. Vi najbolje poznajete aktivnosti vaše bebe i zato nemojte misliti da vas neće ozbiljno shvatiti.

Saveti za ovu nedelju

 • Ako planirate da dojite, pohađajte školu dojenja ako ste u mogućnosti. Čitanje o tome kako pravilno dojiti bebu je nešto potpuno drugačije nego videti to uživo. Većina majki koje doje ima malo poteškoća na samom početku.
 • Nabavite prekrivač od plastike za vaš krevet, u slučaju da vam vodenjak pukne dok ste u krevetu. Neka vam i u kolima bude jedan peškir, za svaki slučaj. Ako vodenjak pukne dok je bebina glava još uvek gore, poteći će i veća količina tečnosti nego u slučaju da je bebina glava u karlici.
 • Ako još niste isplanirali porođaj, uradite to sada. Razmislite kakav porođaj želite i koga želite kraj sebe u tim trenucima. Znajte da nema nikakvih garancija kada je reč o rađanju, a vaši prioriteti uvek treba da budu zdravlje i dobrobit vas i vaše bebe.
 • Pogledajte vašu listu sa imenima za bebu i vidite šta vam se dopada. Ono što vam se zaita svidelo pre par meseci, sada može biti premešteno u "nema šanse" kolonu. Ako vi i vaš partner ne možete da se dogovorite, samo dajte malo vremena. Ne potcenjujte moć vaše bebe da vas natera da smislite ime koje vam još nije ni palo na pamet. "Pa on/ona izgleda baš kao..." ovo se često čuje u porodilištima širom planete.

Sledi 36. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Vežbe na kolenima

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više