• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 33. nedelja

33. Nedelja trudnoće

33. nedelja trudnoće: Postaje vam sve teže da zaboravite da ste u drugom stanju. Učestali nadražaji, štrecanja, šutiranja i probadanja vas stalno podsećaju da je tu u vama beba. Zbog toga se neke trudnice osećaju kao inkubator, sama fizička priroda trudnoće je za njih malo previše da bi uživale u tome. Način na koji društvo gleda na trudnoću, kao na nešto krajnje ženstveno i predivno, ne odgovara uvek stvarnosti. Mnoge žene svoju trudnoću vide kao sredstvo za postizanje cilja, neophodan proces kako bi dobile bebu nakon 40 nedelja. Vaš stav prema trudnoći nije nagoveštaj vaših osećanja kada se beba rodi. Ne brinite ako ne uživate baš u svakom trenutku vaše trudnoće. To je često iskustvo mnogih trudnica, ali ono o kome se ne govori baš često.

Samo dišite i opustite se

Ako vam je ovo prva trudnoća, imaćete prednost da ćete moći da se fokusirate na sebe i vašeg partnera. Ali ako imate još dece o kojima treba da se starate, vaše šanse za odmor i razmišljanje će biti ograničene. Probajte da nađete malo mirnih trenutaka svakog dana i to samo da bi bili "u ovom momentu", a ne da razmišljate šta vam budućnost donosi. Ovo može biti tako užurbano vreme sa svim tim planiranjima i organizacijama da vam dani prolaze a da ih vi ne vrednujete koliko treba. Kad god možete, samo sednite, dišite, opustite se i budite mirni. Koristi ćete imati i vi i vaša beba.

33 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • U ovoj fazi trudnoće možete zapaziti kod sebe nevoljno curenje urina ili inkotinencija. To je češća pojava kod žena kojima ovo nije prva trudnoća. Kada se smejete, kijate, kašljete ili podižete nešto teško, mala količina urina može iscuriti iz bešike. To je čest problem pred kraj trudnoće. Nekim trudnicama je potrebno da nose uloške kako bi izbegle neprijatnosti. Vežbe karličnog dna jačaju mišiće koji podupiru bešiku.
 • Ako inače nosite kontaktna sočiva, sada vas mogu još više iritirati. Zbog zadržavanja tečnosti i promene oblika oka, sočiva više ne leže tako udobno kao ranije. Mnoge žene se vraćaju nošenju naočara dok se ne porode i njihove oči povrate pređašnji oblik. Izbegavajte da tražite nov recept za naočare i sočiva u ovoj fazi trudnoće. Vaše oči prolaze kroz jednu prelaznu fazu i procena vašeg vida u ovom trenutku neće dati pravi odraz vašeg vida.
 • Gorušica, vaša stara poznanica vas može opet podsetiti na svoje prisustvo. Beba gura vaš stomak i unutrašnje organe na gore, van njihovog normalnog položaja. To znači da nemate taj luksuz da hranu možete nesmetano da varite. Neke namirnice će učiniti loše varenje i gorušicu još gorim, a vi ćete više nego zažaliti. Začinjeni, ljuti i obilni obroci su najveći krivci, zato izbegavajte iskušenja i igrajte na sigurno. Proverite sa lekarom ili farmaceutom koji antacidi su bezbedni za trudnice. Mleko, jogurt i sir mogu da smire gorušicu.
 • Još Brakston Hiks kontrakcija u 33. nedelji trudnoće. Ove bezbolne kontrakcije materice su način na koji priroda izvodi praktične vežbe za porođaj. One takođe pomažu da se stvori priliv krvi bogate kiseonikom u placentu. Zbog njih ne treba brinuti, osim ako su propraćene bolom, postale redovne ili gubite tečnost kroz vaginu. Jednostavna promena položaja ili zagrejan peškir često će pomoći da se smire.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Zbog promena raspoloženja, ove nedelje se možete osećati emocionalno nestabilni. Možda vam je više dosta vašeg izgleda, a i trudnoće vam je malo preko glave. Pronađite nešto što će vam pričiniti zadovoljstvo i recite partneru kako se osećate. Društvo drugih žena može pružiti odličnu emocionalnu podršku i razumevanje. Uzmite telefon i pozovite nekoga kome je stalo do vas i ko će vas saslušati bez držanja pridika.
 • Ako imate nesanicu, to samo može da pogorša vaše promene raspoloženja. Trudite se da pripreme i odlazak u krevet budu u neko određeno vreme kako bi vaš organizam znao kada je vreme za odmor. Izbegavajte kofein ili da jedete čokoladu u popodnevnim i večernjim časovima i ne vežbajte posle 4h popodne. Ako još uvek radite, trudite se da vodite jednostavan život kod kuće, gde nećete sebi postavljatiati previše zahteva.

Vaša beba u 33. nedelji trudnoće

 • Bebina pluća još više sazrevaju u 33. nedelji. Ako bi se beba sada rodila, verovatno bi joj bila potrebna pomoć kako bi mogla da diše, ali možda i ne. Njen majušni organizam proizvodi sufraktant koji pomaže da njeni disajni putevi budu otvoreni i da ne otkažu. Ako ste primljeni u bolnicu zbog mogućeg preranog porođaja ove nedelje, najverovatnije će se upotrebiti kortikosteroidi koji bi pomogli bebinim plućima da sazru.
 • Amnionska tečnost koja okružuje bebu, negde u ovo vreme dostiže svoju najveću zapreminu. Ima oko 1 litar ove tečnosti i ona stvara toplu i sterilnu sredinu u kojoj beba pliva. Količina amnionske tečnosti je pokazatelj koliko dobro rade bebini bubrezi. Oni bi trebalo da proizvode oko 500 ml dnevno u ovoj fazi trudnoće.

Saveti za ovu nedelju

 • Redovno odvajajte nešto novca na stranu kako bi ublažili udarac na kućni budžet kad se beba rodi. Finansijska zavisnost može biti neprijatna promena za mnoge žene koje su se uvek ponosile time što su u stanju da doprinose kućnim finansijama. Lako je kupovati stvari za bebu, ali mnogo puta majke izvise. Važno je da povremeno i sebe počastite nečim lepim i da imate nešto para u šteku.
 • Upoznajte bebine cikluse aktivnosti i odmora. Ako bude nekih promena, vi ste najbolja osoba koja zna šta je normalno kada se radi o bebinim aktivnostima. Prostora u vašem stomaku je sve manje, pa je verovatno i manje tumbanja i okretanja koja su bila tako česta ranije u trudnoći. Snažni udarci nogom, lakatom u rebra ili jak šut u bešiku, postaće deo vaše svakodnevice. Uživajte malo u bebinim pokretima. Možda je to sada teško razumeti, ali mnoge žene posle porođaja kažu da im nedostaje osećaj mrdanja bebe u stomaku.

Sledi 34. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Dinamično istezanje

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više