• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 32. nedelja

32. Nedelja trudnoće

32. nedelja trudnoće, vi sada ulazite u vaš 8. mesec i ostaje još samo 2 meseca do porođaja. Ako vam je ovo prva beba, verovatno ćete osećati mešavinu uzbuđenja i malo pozitivne nervoze. Postati roditelj po prvi put znači da ćete morati da napravite neke krupne promene u svom životu. Koliko god vi da planirate da se beba nekako uklopi u vaš način života i planove, biće velikih razlika u tome šta ste u stanju da ostvarite i kako su vaši prioriteti postavljeni.

Potrbna vam je pomoć?

Vaša beba će zavisiti od vas da predvidite i podmirite svaku njenu potrebu. Da biste to naučili potrebno je vremena i prakse. Ako ste već ranije rađali, mogli biste i dalje da se pitate kako će se beba uklopiti u porodicu i kako ćete naći vremena da negujete još jednu malu bespomoćnu osobu. Ne dozvolite da vas obuzme strepnja. Uspostavite mrežu rodbine i prijatelja koji će biti na raspolaganju da vam pruže pomoć kada se beba rodi. Ljudi uglavnom rado pomažu i vole kad ih zamolite za pomoć. Iako možda mislite da je malo prerano za tako nešto, bićete mirniji kada znate da ste već završili nešto od planiranog za to prvo vreme nakon porođaja.

32 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Vaš stomak je sve veći, a ni vaše grudi ne zaostaju mnogo. Teško ćete videti sopstvena kolena, a vaš pupak je dosad verovatno iskočio. Nema mnogo prostora između vaših dojki i početka stomaka. Sada vam je verovatno mnogo udobnije da nosite grudnjak tokom većeg dela dana, i to samo zbog težine vaših grudi. Neke trudnice nalaze da im je trudnički grudnjak potreban i tokom noći, dok spavaju.
 • Obratite pažnju na mogući osip ispod dojki, koji će se pogoršati od znoja. Rashlađivanje ispod tuša, blago posipanje upijajućeg pudera od talka i dobra opšta higijena će vam pomoći da izbegnete infekciju.
 • Verovatno ćete primetiti kako svaki put kada sednete ispuštate uzdah olakšanja što ste rasteretili svoje noge. Izbegavajte maratonske šoping ekspedicije i naučite da sebi odredite tempo. Postajaće sve teže da izdržite aktivnosti koje zahtevaju umerenu količinu fizičkog snage. Isplanirajte dan tako da sadrži odmor i malo ležanja.
 • Vaša težina se povećava u skladu sa rastom bebe. Neke trudnice u ovim nedeljama dobijaju i pola kilograma nedeljno. Kilograme dodaje i nagomilavanje tečnosti u organizmu, ali to je neizbežno u trećem trimestru. Obratite pažnju na iznenadno i brzo povećanje telesne težine ili na jake glavobolje. To mogu biti znaci početka komplikacija, zato se obratite vašem lekaru ako osetite nešto od toga.
 • Vaši lekarski pregledi će postati dvonedeljni sve do oko 36. nedelje kada će postati nedeljni. Naviknite se na kontrole urina, krvnog pritiska i pregled stomaka. Iako će vam možda sve postati pomalo monotono, veoma je važno da se vaša trudnoća pažljivo prati. U trećem trimestru je češća pojava problema kao što su preeklampsija, gestacijski dijabetes i prevremeni porođaj.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Da li vam je dosta svega? U 32. nedelji trudnoće verovatno još niste dostigli fazu kada želite da se sve već jednom završi, mada se i taj period brzo bliži. Ako uporedo negujete i druge mališane, fizički aspekt trudnoće postaje sve teži. Saginjanje dok ih kupate, podizanje iz dubka, skupljanje bezbroj igračaka sa poda... sve to doprinosi vašoj malaksalosti na kraju dana.
 • Mogli biste osećati da radite najviše toga kada je u pitanju vaša trudnoća. Uistinu i jeste tako, a u ovom periodu vaš partner je pomalo posmatrač. Ako postajete ozlojeđeni, onda mu recite kako se osećate. Objasnite mu kako može da vam pomogne i ne očekujte od njega da vam čita misli.

Vaša beba u 32. nedelji trudnoće

 • Beba je teška oko 1.800 grama i duga nešto ispod 50 centimetara. Najviše na težini dobija upravo u ovih poslednjih nekoliko nedelja, zapravo oko 250 grama nedeljno od sada do 35. nedelje. Dosta vremena provodi šutirajući, gutajući, mrdajući ručicama, sisajući, praveći grimase i mršteći se. Čak može da pomera glavu s jedne strane na drugu i otvara i zatvara oči.
 • Beba sada zauzima sav prostor u materici, dodirujući zidove materice i taj prostor obilato koristi. Vaši nervni završeci registruju svaki pokret tako da ste vi potpuno svesni da je neko tamo unutra sve vreme.
 • Vaša beba i dalje ima svoje periode aktivnosti i mirovanja koji mogu da se svakog dana ponavljaju po istom ili sličnom šablonu. Pojedine trudnice kažu da je trenutak kada legnu u krevet znak njihovoj bebi da otpočne sa gimnastikom. Ali može biti i da u tim trenucima odmora malo toga skreće pažnju, tako da buduće mame lakše opažaju bebine pokrete.
 • Bebina koža je manje prozračna i više izgleda kao ona savršena koža male bebe. Još masnih ćelija se smešta ispod kože i ispunjava nabore na koži.
 • Bebine kosti očvršćavaju deponovanjem kalcijuma u njima. To znači da je u ovom stadijumu trudnoće vaša ishrana naročito bitna. Postarajte se da svakog dana imate 3-4 porcije namirnica bogatih kalcijumom: mleko, sir, jogurt, badem, riba sa jestivim kostima, zeleno lisnato povrće.

Saveti za ovu nedelju

 • Budite nežni prema svojim leđima kada ustajete iz kreveta. Prvo se okrenite na stranu, a zatim se uz pomoć ruku lagano pridignite u sedeći položaj. Zadnjicu primaknite ivici kreveta da se ne biste naprezali i naginjali napred više nego što je potrebno. Svaki put ostanite u sedećem položaju minut ili dva, pa tek onda ustanite. Dok ležite, vaš krvni pritisak je niži u poređenju sa pritiskom kada stojite, tako da mu je potrebno vreme da se prilagodi.
 • Izbegavajte obilne obroke koji vam stvaraju osećaj da imate kamen u želucu. Umesto toga, izaberite lagane i lako svarljive namirnice koje ne opterećuju organe za varenje. Voće, povrće, topli sendviči, salate, jogurt, žitarice i sir su važni činioci zdravog obroka. Zapamtite da treba da pijete i dosta vode. Održavanje hidratacije pomaže da ostanete mentalno budni i održava funkciju bubrega.
 • Ako nemate kvalitetnu kameru, onda potražite i kupite jednu. Kad počne porođaj, neće biti vremena za čitanje uputstva za upotrebu i menjanje baterija. Biće vam žao ako ne budete imali čime da ovekovečite te dragocene trenutke. Čak iako ne volite da se slikate, treba da napravite izuzetak narednih nekoliko godina.
 • Porazgovarajte sa lekarom o koristima koje ćete imati ako radite perinealno istezanje. Ako imate prirodni (vaginalni) porodjaj vaš perineum mora poprilično da se rastegne da bi bebina glavica mogla da izađe. Ponekad je neophodna epiziotomija (hiruški rez) da bi se proširio vaginalni otvor, mada perinealno istezanje može pomoći da se epiziotomija izbegne.

Sledi 33. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Pravilno držanje kičme

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više