• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 31. nedelja

31. Nedelja trudnoće

31. nedelja trudnoće: Ovo može biti jedan poseban period vaše trudnoće. Nećete biti toliko krupni da kretanje počinje da predstavlja preveliki problem, mada je svima već više nego očigledno da ste trudni. Uz to idu i neke posebne privilegije, naročito ako ste okruženi drugim roditeljima. Po prvi put u životu može vam se desiti da vam neko ustupi mesto u javnom prevozu, da vas puste preko reda ili da vam se ukaže neki drugi gest pažnje. Vredi prihvatiti takvu pažnju u duhu u kojem je ponuđena. Čak i da ne osećate da vam je ta specijalna pažnja potrebna u 31. nedelji trudnoće, treba da se pomalo navikavate. Doći će dani kada ćete biti veoma zahvalni zbog toga.

Učinite nešto i za sebe

Ako se osećate malo potonuli, zašto se malo ne počastite? Toliko pažnje može biti posvećeno bebi da se vi možda osećate ne toliko bitnim koliko bi želeli. Idite na masažu, kod kozmetičara, otputujte negde za vikend ili barem pogledajte neki dobar film. Vreme provedeno sa prijateljicama i familijom može izuzetno pozitivno da utiče na vaš klonuli duh. Dozvolite sebi da uložite malo vremena u sebe i nemojte osećati krivicu ako niste fokusirani na bebu baš svakog trenutka. Biće vremena i za bebu ali za sada, najbolje što možete da učinite je da se pobrinete i za njenu majku.

31 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Vaš stomak se još više širi u 31. nedelji, zbog čega se vaša koža rasteže još više, i više, i više. Kod mnogih žena se u trećem trimestru javljaju strije, ali malo toga se može učiniti da se one spreče. Pratite povećanje vaše telesne težine i trudite se da budete u granicama preporučenih 10-12 dodatnih kilograma u toku trudnoće. Videćete da je mnogo lakše povratiti svoju pređašnju težinu ako niste dobili previše kilograma tokom trudnoće.
 • Mogli biste da primetite kako gubite dah, naročito ako negde žurite. Trudite se da pazite na svoje držanje i dajte plućima što više prostora da udahnu vazduh. Vaš stomak postaje prepun, ali neke jednostavne radnje kao što su uspravno sedenje i zabacivanje ramena unazad, pružaju preko potrebne dodatne centimetre vašem grudnom košu.
 • Kolostrum može da vam curi iz bradavica, žućkasto-providno prvo mleko koje je idealna hrana novorođenčeta. Ako vam ovo nije prva beba, možda ćete primetiti kako sada imate više kolostruma nego sa prvom bebom. Nekim trudnicama mogu biti potrebni upijajući ulošci (jastučići) za grudi. Ako nose tamnije bluze ili majice, curenje će biti vidljivije.
 • Zalihe gvožđa u vašem organizmu se iscrpljuju, pa je zato veoma važno da učinite sve što možete da ih dopunite. Potreban vam je i vitamin C da bi se gvožđe iz hrane lakše apsorbovalo. Uzimajte dovoljno svežeg voća i sokova dok istovremeno povećavate unos gvožđa. Crveno meso, zeleno lisnato povrće, kvalitetne žitarice, sušeno voće i mahunarke su odlični izvori gvožđa.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Dan porođaja se bliži. Izvesna bojazan je normalna i zdrava pojava, ali ako vas izjeda strepnja ili se plašite porođaja, morate da porazgovarate sa nekim. Strah izaziva da Kortizol, hormon stresa počne da kruži organizmom. Mala količina ne predstavlja problem, ali ako ga je previše i predugo traje može dovesti do zdravstvenih problema uzrokovanih stresom. Vaš lekar će vam dati savete kako da smanjite anksioznost.
 • Vaša beba je potpuno postala deo vas i sve vam je teže da se prisetite vremena pre trudnoće. Kada ste u 31. nedelji trudnoće, počećete da zamišljate kakav će vam biti život kada se beba rodi, izgradićete predstavu o tome kakav roditelj želite da budete i razvićete sopstvene ideje kako želite da odgajate svoju bebu.
 • Možda ćete biti malo zbunjeni svim tim informacijama koje su vam dostupne, a koje često izgledaju kontradiktorno. Izdvojiti ono što možete da primenite i što će biti dobro za vašu porodicu jeste teško, ali nažalost, to nije kratkoročan problem. Nakon porođaja nastupa i vrhunac konfuzije za mnoge roditelje, kada je njihova želja da sve urade kako treba najveća.

Vaša beba u 31. nedelji trudnoće

 • Vaša beba raste svakog dana. Sada je duga oko 46 centimetara, samo 7 centimetara manje od prosečne dužine bebe na porođaju. Beba sada više dobija na težini nego što raste u dužinu. Verovatno ćete primetiti kako se bebina težina povećava kada stanete na vagu na lekarskim pregledima.
 • Vaša beba provodi duge periode u REM (Rapid Eye Movement ili brzo pomicanje očiju) fazi spavanja. Ova faza spavanja je toliko značajna da neki istraživači kažu da ljudi zapravo imaju 3 stanja: budnost, spavanje i REM spavanje.
 • Ove nedelje će biti više moždanih i kompleksnih nervnih aktivnosti. Formiraju se milioni veza ili sinapsi u bebinom mozgu, a u tome im pomažu stimulacije koje primaju u svom malom, izolovanom svetu. Vaš glas, zvuci koji potiču iz domaćinstva, svetlost koje se filtrira kroz zidove vašeg stomaka, pokreti i muzika pomažu u stvaranju ovih vitalnih veza.

Saveti za ovu nedelju

 • Vaši pregledi će od sada postati češći, na mesečnom nivou, kako bi se procenio napredak bebe i trudnoće. Ovi pregledi vam mogu biti veoma uzbudljivi iako izgleda da se sve samo ponavlja. Na svakom pregledu se prikupljaju važne informacije i bitno je da ne bude prevelikog vremenskog razmaka između njih.
 • Svakog dana pojedite šaku jezgrastog voća i ne zazirite od putera, pa i malo pavlake.
 • Ako imate kancelarijski posao ili dosta vremena provodite sedeći, na svakih sat vremena ustanite i prošetajte malo da bi vam se poboljšala cirkulacija. Neka vam šetnja bude i deo svakodnevnih vežbi. U toku šetnje neka vam na putu bude i jedna ili dve uzbrdice, a vi ubrzajte korak da se broj otkucaja srca malo poveća.
 • Obratite pažnju na dinamiku aktivnosti bebe. Osim ako vam lekar nije tako preporučio, nema potrebe da vodite evidenciju bebine aktivnosti. Ali jedno opšte poznavanje dinamike pokreta bebe je poželjno. Tako ćete u slučaju da se bebina aktivnost sveukupno smanji, to lakše uočiti i obratiti se lekaru.

Sledi 32. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Istezanje u sedećem položaju

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više