30. Nedelja trudnoće

30. nedelja trudnoće - odbrojavanje samo što nije započelo. Prešli ste tri četvrtine vaše trudnoće i bićete zapanjeni koliko će brzo proći preostalih 10 nedelja. Ono što vam se nekada činilo toliko dalekim, sada je svakim danom sve bliže.

Do sada ste verovatno osetili vaše male emocionalne promene. Počinjete da primećujete druge trudnice, bebe i malu decu i zanimaju vas iskustva drugih trudnica. Čak i da vaša trudnoća nije bila planirana i došla kao iznenađenje, do 30. nedelje vas je sustigla spoznaja da ćete i vi uskoro postati majka. Čak iako niste osoba koja pokazuje svoje emocije, do 30. nedelje možda ćete to početi. Gledanje televizije ili slušanje tužnih priča može izazvati talas empatije i potoke suza. Nekako se čini da je opžanje i doživljavanje stvari mnogo intenzivnije i lično kada ste u drugom stanju. To ne znači da ste kandidat za postporođajnu depresiju ili da ste u u većem riziku da je dobijete od bilo koje druge mlade mame. Sasvim je normalno da se u ovoj fazi osećate emocionalno krhki. Priroda ima svoje načine da malo "smekša" majke kako bi mogle da budu emocionalno povezanije sa svojom bebom i mogle bolje da ih neguju.

30 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Od sada će vas možda češće terati da mokrite. Vaša beba je sve veća i u neposrednoj je blizini vaše bešike odnosno iznad nje, što znači da će biti potrebno relativno malo urina da vas potera u toalet. Ne žurite i da izađete iz WC-a. Važno je da svaki put potpuno ispraznite bešiku kako bi izbegli urinarne infekcije.
 • Može početi da vas muči nesanica, bez obzira koliko umorni bili kada odete u krevet. Ovo je česta pojava u trećem trimestru i malo toga se tu može učiniti. Idite u krevet u određeno vreme, izbegavajte kofein u popodnevnim časovima, obezbedite malo mira i tišine pred spavanje i obezbedite sebi udoban ležaj. Malo relaksirajuće muzike takođe može da pomogne. Sedativi se ne preporučuju u trudnoći i uzimanje tableta za spavanje je veoma rizično. Umesto toga, probajte da popijete malo mleka, eksperimentišite sa više jastuka, legnite na bok i položite gornju nogu na dugački jastuk. Uklonite računar i mobilni telefon iz sobe. Raščistite malo spavaću sobu ako izgleda kao skladište. Tamo treba da se osećate mirno i spokojno.
 • Sada mogu da vas muče i proširene vene u nogama. Tome doprinosi i pritisak materice na glavne krvne sudove u karlici. Nažalost, verovatno će se pogoršati pre nego što se smire. Kod nekih žena javljaju se proširene vene na stidnici, posebno neugodno stanje naročito ako je u kombinaciji sa hemoroidima. Od pomoći mogu da budu donji veš sa likrom, hulahop čarape, rashlađujuće kupke i izbegavanje dužeg stajanja. Pazite na telesnu težinu i izdignite noge kad god možete. Proširene vene se obično smiruju nakon porođaja, ali neke žene i dalje mogu da ih imaju.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Ako još uvek radite, možete se osećati kao da vas pomalo sputavaju neki nevidljivi lanci. Postaje vam teško da budete fokusirani i pratite tuđe rasporede. Ako je moguće, pitajte poslodavca da pređete na pola radnog vremena, da li ima mogućnosti za rad od kuće, ili o privremenom prelasku na drugo, manje zahtevno radno mesto tokom sledećih nekoliko nedelja.
 • Ako imate stariju decu koju treba da pazite, onda nećete biti u mogućnosti da se malo odmorite. Probajte da ugrabite malo popodnevnog odmora i podesite da malo prilegnete kada i deca legnu. Dogovorite se sa svojim partnerom oko zajedničke brige o deci da bi imali malo slobodnog vremena. Umor može dovesti do emocionalnog sloma svakoga u kući.
 • Neka vaš partner bude upoznat sa time kako se vi osećate. Već ste duže vreme trudni i njegovo početno ushićenje je možda malo splasnulo. Potrudite se da na vaše preglede odlazite zajedno i razgovarajte s njim o tome kako ga vi vidite kao budućeg oca. Njegov odnos sa bebom je izuzetno važan i, kao i vaš, počeo je još od momenta kada ste začeli.
 • Imate teškoće s koncentracijom? Ako studirate, videćete da vam misli lutaju svuda sem na knjige. U trećem trimestru skoncentrisanje na ono što trenutno radite može iziskivati izvesno mentalno naprezanje. Ako odugovlačite i nalazite razloge da radite nešto drugo, a ne ono što bi trebalo, probajte da koristite, recimo, tajmer za kuvanje jaja kao podsetnik. Postavite sebi zadatak da ćete se fokusirati narednih sat vremena, a zatim napravite pauzu. Zaista deluje!

Vaša beba u 30. nedelji trudnoće

 • Ove nedelje beba je duga oko 43 cm od vrha glave do kraja kičme i teška oko 1,5 kilogram. Od sada pa do narednih nekoliko nedelja beba će bukvalno nabacivati težinu. Slobodno uživajte u hrani. Možete jesti sve u umerenim količinama, uključujući i povremene poslastice. Ako osećate žudnju za nekom određenom hranom, slobodno se prepustite. Ako to ne učinite, primetićete kako samo o njoj razmišljate. Samo imajte na umu da treba da izbegavate namirnice koje mogu sadržati Listeriju.
 • Formira se još masnih naslaga ispod bebine kože i ona sada izgleda zaobljenija i ne više tako slabašna kao pre. Opušteni nabori na koži se sada popunjavaju tako da će na rođenju bebina koža biti glatka i ona izgledati čak pomalo bucmasto.
 • Bebin mozak je porastao, a njen nervni sitem skoro sazreo. Na rođenju će imati milione neurona koji će čekati da ih vi s puno ljubavi stimulišete, kako bi im pomogli da formiraju sinapse koje će povezivati neurone. Ne čekajte da se beba rodi da biste s njom komunicirali. Pričanje, pevanje, masaža stomaka i vizuelizacija kako će vaša beba izgledati pomoći će vam da stvorite prvu emotivnu vezu s bebom. Razmislite o tome da vodite dnevnik trudnoće tokom poslednjih nekoliko nedelja. To će biti lepa uspomena i za vas i za vaše dete.
 • Beba može ležati na bilo koji način: s glavom na gore ili na dole, na strani, čak i popreko. Šanse da beba izvodi salta u stomaku ubrzano nestaju kako beba raste i zauzima prostor unutar materice.
 • Bebini noktići na prstima su porasli skoro do samih vrhova prstiju. Nekim bebama je potrebno iseći nokte već u prvih nekoliko dana po rođenju, inače će se izgrebati po licu.

Saveti za ovu nedelju

 • Napravite spisak pitanja koje želite da postavite tokom ginekološkog pregleda. Ako zaboravite nešto što vam se čini jako važnim, možete biti frustrirani i ljuti na sebe. Zabeležite svako pitanje čim vam padne na pamet. Neka vam nikada ne bude neprijatno da postavite pitanje svom ginekologu. Budite sigurni da je to ranije već bilo pitano milion puta.
 • Počnite da spremate sobu za bebu, nabavite krevetac, kolica, kozmetiku i garderobu. Takođe, postarajte se svako iz vaše familije ko se bavi pletenjem bude upoznat sa činjenicom da je beba na putu i da će joj zatrebati patofne.

Sledi 31. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Relaksacija

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više