• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 28. nedelja

28. Nedelja trudnoće

Dobrodošli u prvu nedelju svog trećeg i poslednjeg trimestra. Iako sada definitivno izgledate trudni, još uvek niste sasvim u onoj fazi u kojoj se osećate toliko velikom da postajete nezgrapni. I dalje se komotno krećete unaokolo i ne osećate se kao da je sve što želite samo da malo prilegnete. Iako su vam krajem dana članci i stopala možda malo otečeni, do jutra bi trebalo da povrate svoj normalan izgled.

Sada je možda vreme da pređete na garderobu za trudnice. Vaš raniji izbor većih brojeva sa elastičnim strukom je dosad možda funkcionisao, ali od 28. nedelje verovatno će vam trebati garderoba krojena specijalno za trudnice.

Mučnine i povraćanje

Ako ste jedna od onih manje srećnih koje imaju mučnine tokom cele trudnoće, može vam biti malo lakše u trećem trimestru. Do sada ste eksperimentisali sa različitim namirnicama da vidite šta možete da tolerišete, a šta vam je nepodnošljivo, ali čak i mirisi pri kuvanju ili sama pomisao na neku namirnicu vam i dalje može izazvati gađenje.

Kod nekih trudnica dolazi do komplikacije koju čine učestale mučnine i povraćanje, što se naziva Hyperemesis Gravidarum. Hospitalizacija i intravenska rehidratacija može biti neophodna trudnicama koje gube velike količine tečnosti. Srećom ovo nije čest slučaj i medicinsko lečenje daje dobre rezultate. Žene koje su iskusile ovako intenzivne mučnine tvrde da dolazi do gotovo momentalnog olakšanja simptoma čim se beba rodi.

Sve više sedenja

Razmislite o tome da kupite neku udobnu stolicu ili fotelju. Provodićete sve više vremena sedeći i pre i posle porođaja. Svakog dana ćete provesti sate dojeći svoju bebu, maziti je i netremice gledati to majušno lice. Najvažnije je da iz te stolice može lako da se ustane. Potražite neku sa dobro pozicioniranim naslonima za ruke, koja pruža dobru podršku lumbalnom delu kičme i koja neće vršiti pritisak na zadnji deo kolena. Držač za noge bi bio dodatna pogodnost i vi ćete ga smatrati sve korisnijim kako trudnoća bude odmicala.

Beba ubrzano reste

U 28. nedelji beba će prilično porasti. Dobiće na težini i lepo će se popuniti. Sve te dodatne kalorije koje su bebi potrebne za rast potiču od vaših usta i od hrane koju jedete. Postoji ogroman broj istraživanja o dugoročnom uticaju na decu koji majke imaju tokom trudnoće. Jedan od najuticajnijih faktora koji je pod vašom kontrolom je vaša ishrana i kvalitet namirnica koje jedete tokom trudnoće. Takođe je dokazano da prestanak pušenja i upotrebe nedozvoljenih supstanci, izbegavanje alkohola i uopšte život u sigurnoj i čistoj zajednici, predstavljaju druge osnovne činioce u određivanju pozitivanog ishoda za decu. To znači da će način na koji vi budete pazili na sebe u trudnoći biti od presudnog uticaja na vaše dete dok bude odrastalo.

28 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Mogu se pojaviti strije na stomaku. Ako ste dosada i uspevali da ih izbegnete, nemojte sada paničiti. Ne možete učiniti ništa da ih sprečite. Iako su isprva crvene i veoma upadljive, za godinu ili manje će pobeleti i biti jedva primetne.
 • Postaje sve teže da se savijete ili čučnete. Ako imate kancelarijski posao, uredite vaše radno mesto tako da vam odgovara. Vaša stolica ispred računara će možda trebati da se podešava nekoliko puta dnevno.
 • Vaše dojke mogu početi da proizvode kolostrum koji se još naziva i prvo mleko. To je gusta tečnost, prozirne do žute boje, veoma bogata antitelima. To je znak da vaše grudi počinju sa ranom  laktacijom, spremajući se za proizvodnju mleka kada se vaša beba rodi. Ako ste već ranije dojili bebu, možda otkrijete da nešto ranije počinjete da proizvodite kolostrum.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Osećate se kao trudnica, izgledate kao trudnica, razmišljate kao trudnica, izgleda kao da se ceo vaš život vrti oko nadolazeće bebe.
 • Ljudi mogu biti fascinirani vašim stomakom i pokušati da ga dodirnu. U najboljem slučaju, pitaće vas pre nego što to učine, ili ćete samo primetiti kako vam potpuno nepoznate osobe miluju stomak. Kako ćete se vi osećati u vezi ovoga može zavisiti od vašeg trenutnog raspoloženja, a može vam izgledati i pomalo nametljivo.
 • Posao bi sada mogao da vas sustigne. Mnoge žene ostaju u radnom odnosu i do 34-36 nedelje mada mogu poželeti da su ranije otišle na bolovanje. Proverite koje su vaše opcije za raniji odlazak na trudničko bolovanje. Napravite poređenje između finansijske koristi vs. fizičke i emocionalne cene koju plaćate dužim ostankom na poslu.

Vaša beba u 28. nedelji trudnoće

 • Vaša beba ove nedelje nastavlja da vežba disanje, udiše i izdiše plodovu vodu i guta je. Takođe može da sisa, trepće, da se prevrće, šutira, hvata i štuca.
 • Više REM (Rapid Eye Movement ili brzo pomicanje očiju) faze spavanja, što je od izuzetnog značaja za bebin mozak. Studije su pokazale da i novorođenčad mnogo vremena provodi u REM fazi spavanja, tako da vaš mališan već unapred stiče dosta prakse u ovome.
 • Bebin mozak se menja i od mekanog i glatko zaobljenog dobija onaj prepoznatljiv izgled sa brazdama i vijugama na površini.
 • Ove nedelje bebina kosa može imati fazu rasta. Neke bebe se rode bez kose ili sa finom, skoro nevidljivom kosicom. Druge bebe se rode sa gustom kosom. Čini se da postoje neki dokazi koji ukazuju da je gorušica (kiselina ili žgaravica) u trudnoći povezana sa količinom kose koju će beba imati, tj. ako vas muči gorušica u trudnoći, rodićete kosmatu bebu. Još jednom svalite krivicu na trudničke hormone, jer su izgleda oni odgovorni za vezu između ova dva.

Saveti za ovu nedelju

 • Ako počnete da trčite u toalet na svakih pet minuta, budite mirni. Veoma je verovatno da se beba tako namestila da leži tačno na vrhu vaše bešike. Probajte da legnete na bok i vidite da li će to naterati bebu da se pomeri i zauzme drugu poziciju.
 • Obratite pažnju na loše varenje i gorušicu. Antacidi su možda postali vaša svakodnevna potreba i imate njihove zalihe u svakoj tašni i fioci. Stvari će krenuti na bolje kada vaše telo prestane da stvara relaksin i progesteron u tako velikim količinama. U vezi relaksina, vaš nivo ovog hormona biće 10 puta viši tokom trudnoće nego što je inače.
 • Smanjite bol u leđima pomoću vežbi za jačanje. Fizioterapeut će vam objasniti kako da ciljate upravo one mišiće i zglobove koji vam izazivaju bol.
 • Rezervišite za neki kraći odmor. Sada je vreme da razmislite o organizovanju nekog kraćeg puta pre nego što se beba rodi. Pauza između odlaska na trudničko bolovanje i vašeg termina porođaja može da bude neverovatno okrepljujuća i da vas podseti na važne stvari u životu. Ako već imate decu, ovo će biti prilika da provedete jedno kvalitetno vreme zajedno, pre nego što budu morali da vašu pažnju dele sa svojim novorođenim batom ili sekom.

Sledi 29. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Istezanje u sedećem položaju

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više