• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 16. nedelja

16. Nedelja trudnoće

Do 16. nedelje trudnoće verovatno ste bili na par lekarskih pregleda. Kao deo standardnih medicinskih ispitivanja u ranoj trudnoći radi se i test krvi. Ako to dosad niste uradili ili iz nekog razloga propustili, proverite sa svojim lekarom. Važno je da se proveri vaša krvna grupa, krvna slika i imunitet na određene bolesti za vaše i za zdravlje vaše bebe.

Ukoliko spadate u grupu sa povećanim rizikom od razvoja genetskog poremećaja bebe, biće vam ponuđen test Biopsija Horionskih Čupica (CVS) ili Amniocenteza (AC). CVS je moguće raditi i pre 12 nedelje, mada može i nešto kasnije. Amniocenteza se obično radi između 16. i 18. nedelje. Oba testa se vrše uz upotrebu ultrazvuka radi određivanja pozicije fetusa i posteljice u materici.

Verovatno ćete otkriti da od sada ulazite u jednu više realističnu fazu trudnoće. Energija vam se povratila i vi sada možete da se fokusirate i na druge stvari sem na osećaj umora. Vreme je da istražite kakva su vaša prava u vezi trudničkog odsustva s posla i kako ćete se snaći sa umanjenim primanjima.
Sada je takođe vreme da mislite na jaslice ako smatrate da će vam biti potrebne. Iako se možda čini vrlo preuranjenim, mesta u mnogim ustanovama su ograničena i često imaju duge liste čekanja. Možete da počnete da razmišljate i o raspodeli prostorija u vašem domu. Koja će prostorija biti određena za bebu? Hoće li beba morati da deli sobu sa drugim detetom? Potrebno je vreme za razgovor i razmatranje o svim ovim pitanjima.

16 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Ove nedelje fundus ili vrh materice biće na oko 16 cm od pubične kosti. To znači da će vaša trudnoća postati vidljiva.
 • Vaše desni mogu postati osetljive i lako prokrvare kada perete zube. Redovno menjajte četkicu za zube i neka budu mekane. Perite dva puta dnevno, svakodnevno čistite zube koncem i ne zaboravite da četkicom očistite jezik i koren jezika gde se bakterije razmnožavaju. Idite na barem jednu kontrolu kod zubara tokom trudnoće. Upala desni - gingivitis je jedan od faktora rizika za prevremeni porođaj, tako da je sada oralna higijena važnija nego ikada.
 • I dalje vas može mučiti zatvor i usporen rad creva. Voda, voće, povrće, cela zrna žitarica i vežbanje su delotvorni prirodni lekovi za normalan rad creva.
 • Verovatno ćete imati pojačan vaginalni sekret (iscedak) koji, iako dosadan, nije obavezno i znak infekcije. Tokom trudnoće obično  je mlečno bele boje ili bistar, ali ako ne izaziva svrab ili nema neprijatan miris, nemojte brinuti. Žlezde koje proizvode sluz u vašoj vagini imaju zaštitnu ulogu u držanju infekcija na odstojanju.
 • Možete da osetite oštra probadanja sa strane vašeg stomaka. Mišići i ligamenti koji drže vašu sve veću matericu, sada već bilduju i ponekad se bune zbog toga. Trudite se da ne pravite nagle pokrete, sedite kad možete izbegavajte dugo stajanje ako je moguće. Ako to utiče na vaš posao, pitajte svog šefa da li možete da svoje radno okruženje prilagodite tako da vam bude udobnije.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Mogli biste se osećati kao da beba preuzima kontrolu nad vašim telom, da ne pominjemo vaš um. Teško je skoncentrisati se na obaveze na poslu i kod kuće kada vam je mozak toliko preokupiran bebom. Niste vi jedini koji se tako oseća, to je uobičajeno za sve trudnice.
 • Ako vest o vašoj trudnoći nije bila dobrodošla, imali ste nešto vremena da to shvatite do sada. Mnoge žene do perioda kada osete prve bebine pokrete, oko 17.-18. nedelje, prihvate realnost da će dobiti bebu. Ne brinite ako niste preplavljeni materinskim osećanjima. Ono što je bitno u ovom stadijumu trudnoće je da dobro brinete o sebi da se ne dovodite u rizike koji bi mogli da ugroze vaše i zdravlje vaše bebe.
 • Beba može doneti promene u odnosima između žene i njenih roditelja. Verovatno ćete se prisećati svog detinjstva i kakvo je ono bilo, kao i kako je uticalo na vas. Sva ova razmišljanja su potpuno normalna i samo pokazuju značaj roditeljstva u životu žene.

Vaša beba u 16. nedelji trudnoće

 • Ove nedelje vaša beba može da pomera oči u stranu. Iako su joj kapci i dalje zatvoreni radi zaštite, mišići zaduženi za kontrolu očiju počinju da rade. Beba žmirne očima kada jaka svetlost prodre kroz vaš trbušni zid što njoj, verovatno, izgleda kao neki crvenkast sjaj.
 • Biće mnogo bebinih pokreta ove nedelje. Doduše, osim ako vam ovo nije prva trudnoća, i dalje ste blaženo nesvesni toga.
 • Ove nedelje beba može da otvori svoja ustašca i miče svoje malene usne. U toku je dosta uvežbavanja pokreta, kao i sa pokretima disanja i gutanja, tako da plodova voda konstantno cirkuliše u krug. Iako samo čaša-dve amnionske tečnosti okružuje bebu, to je sasvim dovoljno da je zaštiti.
 • Ove nedelje vaša beba je verovatno pronašla svoju pupčanu vrpcu i drži se za nju. Ne brinite da je njen stisak toliko jak da će smanjiti dotok krvi, beba će pustiti pre no što bude bilo kakvog rizika da se tako nešto desi.

Saveti za ovu nedelju

 • Ako je sezona gripa, razmislite o vakcinaciji. Vakcina neće naškoditi bebi i preporučuje se kao zaštita trudnicama.
 • Razmislite o tome da napravite seriju vaših fotografija kako bi mogli da vidite kako vaš stomak raste tokom nekoliko sledećih meseci. Biće vam draga uspomena. Ne zaboravite da uključite i vašeg partnera u par sličica, i on je deo cele ove priče o trudnoći. Video dnevnik je takođe jedan simpatičan način praćenja vaše trudnoće.
 • Ako imate stariju decu, sada je možda vreme da im kažete da ćete dobiti novu bebu. Neće proći dugo i videće se na vama (ako se već i ne vidi), a oni će uskoro moći da osete kako se beba pomera i šutira. Rizik od pobačaja je sada mali i bitno je da braća i sestre imaju priliku da izgrade osećaj povezanosti sa novom bebom.
 • Ne zaboravite zaštitne kreme za sunce! Videćete da tamni pigment (melanin) u vašoj koži čini vaše fleke i mladeže tamnijim. Većina krema je bezbedna za korišćenje u trudnoći. Potražite neku koja štiti i od UVA i od UVB zraka.

Sledi 17. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Pravilno držanje kičme

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više