• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 15. nedelja

15. Nedelja trudnoće

Ove nedelje vaša beba teži nešto manje od 100 grama. Još je veoma mala, ali se dosta kreće unaokolo kada nije dremljiva. Njene oči koje su ranije bile postavljene sa strane, sada su bolje postavljene i tačno tamo gde bi trebalo da budu. Mali pokreti disanja se sada jasno mogu uočiti na ultrazvuku, kao i radnje sisanja i gutanja. Rano učenje ovih složenih veština znači da će beba kada se rodi biti veštija u njima i moći bolje da obavlja ove radnje neophodne za život.

Do sada je već verovatno došlo do one nove eksplozije energije kojoj ste se tako nadali. Možda ćete otkriti da ponovo uživate u hrani kao ranije i da se sada radujete obrocima umesto da ih se pribojavate. Trudite se da u ishranu uvrstite širok spektar različitih namirnica koje će vam pomoći da ostanete zdravi i pomoći rast vaše bebe. Postoje dokazi koji potvrđuju preporuke da žene tokom trudnoće ne treba da ograničavaju svoju ishranu, već da jedu namirnice raznih ukusa i aroma. To će imati pozitivan efekat na bebinu spremnost da prihvati različite namirnice kada jednom pređe na čvrstu hranu. Ako je njeno čulo ukusa preko plodove vode već "pripremljeno" na širok spektar različitih ukusa, kasnije će biti raspoloženija za isprobavanje razne hrane.

Do sad vam se možda pojavio stomačić, ili možda nije. Vi ćete se definitivno osećati u drugom stanju, a noge i leđa mogu da vas bole nakon dužeg stajanja. Još uvek niste u fazi kada hodate gegajući se, ali može doći do male promene u vašem hodu.

Može doći i do promena u vašem spavanju jer sada imate potrebu da se namestite u krevetu u udobniji položaj za ležanje. Ako ste ranije najčešće spavali na stomaku, verovatno ćete otkriti da će to sad biti malo teže jer vam se trbuh isprečio između vas i kreveta. Razmislite o kupovini dugačkog jastuka koji se može oblikovati oko vašeg tela i nogu: može vam biti velika pomoć pri spavanju i do kraja trudnoće vam postati vrlo isplativa investicija.

15 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene u 15. nedelji

 • Nemojte se iznenaditi ako osetite da su vam cipele pomalo tesne. Progesteron, veoma važan trudnički hormon, odličan je za opuštanje ligamenata u vašoj karlici, ali njegova dejstva se tu ne završavaju. Možete otkriti da vam je do kraja trudnoće noga "porasla" za bar pola broja, možda čak i više.
 • Trebaće vam papirne maramice. Ako do sad niste imali krvarenja iz nosa, ne uzbuđujte se ako sada počnu. Prepunjenost vena učiniće vas sklonim zapušenju nosa, šmrkanju i krvarenjima iz nosa. Krvarenje iz nosa obično prestaje samo od sebe, ali je važno da ne paničite i samo mirno sačekajte da prođe.
 • Primećujete da vam se koža pročišćava? Bubuljice koje su se bile nastanile na vašem licu sada verovatno nestaju i koža vam više ne izgleda tako tufnasto. Nastavite sa svojim uobičajenim čišćenjem i hidriranjem kože. Možete otkriti da vam je koža sada nešto masnija i biće potrebno da pronađete odgovarajuće sredstvo za hidrataciju.
 • Grudi možda i dalje čine najveći deo vas trenutno. Kao da je pritisnut neki prekidač od kog grudi postaju teže, osetljive i bolne. Ako vam vaš grudnjak više nije dovoljno veliki, pripremite se za novi trudnički grudnjak. Ovo je veoma važan deo garderobe u toku trudnoće.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Osećate se kao Majka Zemlja? Ništa iznenađujuće. Ima nečeg jako prizemljujućeg u drugom trimestru trudnoće, kada ste preplavljeni hormonima i osećajem da ste u miru sa celim svetom. Uživajte u ovom posebnom periodu kada se čini da vas ništa ne može poremetiti. Razmislite malo o jogi, masaži, akva aerobiku ili Tai či. Povezivanje sa vašom unutrašnjom čakrom je izuzetno zabavno, čak i ako ne znate kako to izgleda.
 • Možete se naći zaokupljeni piljenjem u sopstveni stomačić tokom celog dana i noći u potrazi za bilo kakvim povećanjem. Ponekad možete biti sigurni da izgledate veći, dok u drugim trenucima možda i ne. U stvari, sve zavisi od toga šta se dešava iza vaše materice, a ne toliko šta se dešava u njoj. Ako su vam creva proširena zbog sadržaja ili gasova, vaš stomak će se više isticati.
 • Pomisao na vaš termin koji je tako daleko, može učiniti da vam sve ovo izgleda beskonačno dugo. Iako znate da se već svašta dešava unutar vašeg stomaka, još uvek se ne vidi mnogo, a kraj nije na vidiku. Trudite se da svakog dana uradite nešto što vam predstavlja zadovoljstvo, a da nije vezano za posao ili bebu. Još uvek imate svoju ličnost i interesovanja kojima je potrebna stimulacija i ne može se staviti na čekanje samo zato što ste u drugom stanju.

Vaša beba u 15. nedelji trudnoće

 • Ove nedelje biće mnogo mahanja rukama i nogama, vaša beba će doslovce plivati kraul. Neće tu doduše biti mnogo koordinacije pokreta, ali biće povremenog bacakanja, a zatim dug san za oporavak. Pričekajte jedno nedelju ili dve i počećete da osećate efekte ovih bebinih pokreta.
 • Ove nedelje počinju da se formiraju tri male koščice u bebinom srednjem uhu, tako da će moći da vas čuje. Pevajte joj lagano, pričajte nešto nežno i generalno izgradite jednu emocionalnu vezu koja će trajati doživotno.
 • Bebine noge su sada duže nego njene ruke, a njena glavica više nije najveći deo njenog tela. Njeno telo se izdužuje i nije više tako savijeno i sklupčano.

Saveti za ovu nedelju

 • Svakodnevno pijte dosta sveže vode sa česme. Fluorid u vodi pomaže u formiranju bebinih zuba i izgradnju zubne gleđi. Takođe, vama će pomoći tako što će vam malo razvodniti pljuvačku i održati vas mentalno budnom.
 • Izbegavajte infekcije urinarnog trakta ako je moguće. One su česte tokom trudnoće i mada ne predstavljaju neki veliki problem, mogu biti više nego iritantne. Pijte dosta vode, posle uriniranja obrišite se od napred ka pozadi, ne obrnuto. Pre i posle seksa idite u WC i ispraznite bešiku. Ako imate problema sa peckanjem dok mokrite ili samo ima neobičan miris, posetite lekara.
 • Sok od brusnice je veoma dobar za očuvanje zdravlja i bogat je vitaminom C. Ovo je sada veoma važan nutrijent jer pomaže vašem organizmu da apsorbuje gvožđe iz hrane i potpomaže formiranje vezivnog tkiva vaše bebe.
 • Nije previše rano da počnete da razmišljate o imenima za vašu bebu. Možda su vam neka imena omiljena i oduvek ste ih voleli, a može biti i neko koje vam nikada ranije nije padalo na pamet.

Sledi 16. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Relaksacija

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više