• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 14. nedelja

14. Nedelja trudnoće

14. nedelja trudnoće je prva nedelja vašeg drugog trimestra, koji mnoge žene smatraju najkomfornijim od tri trimestra. Mučnina i iscrpljenost su verovatno nestali ili počinju da nestaju, a vi nećete biti toliko krupni da se osećate čudno i nezgrapno. U narednih nekoliko nedelja očekujte priliv energije jer vaš organizam počinje da luči hormone zbog kojih ćete se sjajno osećati.

U 14. nedelji vreme je da razmotrite programe vežbi koje su posebno osmišljene za trudnice. Važno je da počnete sa vežbama za karlicu koje se rade na podu jer će pomoći vašem telu da se nosi sa sve većom težinom materice. Mnogi potencijalni problemi mogu da se izbegnu redovnim vežbanjem koje će ojačati mišiće dna (poda) karlice.

Ako je moguće, rezervišite mesto u grupi žena koje doživljavaju iste promene kao i vi. Mnoga dugotrajna prijateljstva su stvorena na časovima vežbanja, gde je često nemoguće da se ne nasmejete sami sebi kao ni drugima. Možete otkriti da vam najveća emocionalna podrška dolazi od vaših prijateljica, bliskih kao što ste vi vašem partneru. Ima nešto u vezi međusobno podeljenih iskustava što uspostavlja osećaj povezanosti.

14 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Estrogen stimuliše ćelije kože da proizvode više melanina. Melasma se manifestuje kao tamne il smeđe mrlje na licu koje počinju na obrazima i šire se preko nosa i usta. Ova pojava se još naziva i maska trudnnoće ili trudnička maska. Takođe, može ponekad da se pojavi i kod žena koje uzimaju oralne kontraceptive.
 • Osećate se malo vruće? To je zbog velikog povećanja količine krvi koja cirkuliše kroz vaš organizam. Vaše srce naporno radi da snabde kiseonikom i vas i vašu bebu. Broj crvenih krvnih zrnaca je mnogo veći nego pre trudnoće, zato se pobrinite da jedete dosta hrane bogate gvožđem kao što je crveno meso, zeleno lisnato povrće i žitarice.
 • Ove nedelje ćete se možda osećati kao da niste u elementu. Nešto više zaboravni ili čak potpuno smušeni. Za to su krivi hormoni i majka priroda. Čini se da radost trudnoće jednostavno pomrači sva ostala dešavanja, tako da većina svakodnevnog stresa postaje skoro beznačajna.
 • Ako imate pirsing na pupku, razmislite o tome da ga skinete. Neće on naškoditi bebi, ali kako se vaš stomak uvećava, može početi da trlja o odeću i da iritira. Ako baš želite da zadržite otvor, onda na svakih par dana kroz rupu provucite iglu ili alkicu.
 • Sa 14 nedelja vaš stomak može nekim danima izgledati više isturen. To je verovatno zbog nadutosti creva. Verovatno ćete primetiti da je nakon izlaska iz toaleta vaš stomak malo ravniji. Ne brinite, to je sasvim normalno u ovom stadijumu trudnoće.
 • Ako vam je zavaljena materica, tj. ako naginje više unazad nego prema napred, negde u ovo vreme će se ispraviti. Samo ponekad zavaljena materica izaziva probleme kod mokrenja, pa ako ovo zaista postane problem, konsultujte lekara.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Kako se vaše telo menja, možete se osećati malo pod stresom pitajući se da li ćete ikad izgledati kao nekad. Dokle god ste pažljivi u vezi količine i vrste hrane koju jedete i upražnjavate neki vid vežbanja, veća je verovatnoća da će vaše telo povratiti svoju težinu pre trudnoće. Postoje dobri razlozi za promene izgleda tela kod trudnica, pa zato pustimo prirodu da ide svojim tokom.
 • Promene raspoloženja su česte u ovoj nedelji. Jednog minuta možete biti na ivici plača, a već sledećeg preplavljeni srećom. Trudnoća je vreme velikih emocionalnih promena, pa vi i vama bliske osobe moraćete da naučite da živite s tim.
 • Možete se osećati prilično opuštenije u vezi trudnoće, a strepnja od mogućeg pobačaja polako nestaje. Ovo vas oslobađa dodatne brige i stresa i daje vašem umu mnogo više slobode zato što u vama više nema toliko pitanja "šta ako...".

Vaša beba u 14. nedelji trudnoće

 • U ovoj nedelji bebini kapci su spojeni štiteći njene oči koje su, iako potpuno razvijene, ipak previše osetljive da bi bile izložene bilo čemu što ih može iritirati. Moguće je da bebi raste i kosa na glavi.
 • Do sada je izgledalo da se bebina glava naslanja na njene grudi, a sada je jasno uočljiv vrat koji ih razdvaja. Brada je sada malo više isturena, a one malene uši koje su do sada bile locirane prilično nisko, sada se izmeštaju na svoje pravo mesto sa strane na glavi.
 • Srce vaše bebe kuca otprilike duplo brže od vašeg. Kada na svom antenatalnom pregledu budete čuli bebine otkucaje srca, zvučaće kao jedan stabilan i ujednačen ritam, čineći da vaše srce zakuca još brže. Ponekad pupčana vrpca može da se ispreči ispred bebe i zasmeta, tako da se dobije više šumeći zvuk.
 • Ove nedelje beba pravi pokrete lica, mršti se i kao da žmirka očima. I dalje treperi unaokolo po vašoj materici, praveći iznenadne skokovite pokrete kojih vi nećete biti svesni. Ako vam ovo nije prva beba i ako ste posebno pažljivi, možda ćete biti svesni ovih pokreta, ali ćete najverovatnije biti sigurni u njih u narednih par nedelja.
 • Ako nosite blizance ili je u pitanju višestruka (višeplodna) trudnoća, vaš stomak može biti mnogo veći nego što ste očekivali. Jedan od prvih znakova da nosite više od jedne bebe su teška mučnina i brzo debljanje. Ultrazvuk će uskoro otkriti da li se u vama nalazi više od jednog ploda.
 • Dok vam lekar tokom pregleda bude opipavao stomak, beba će pomeriti i udaljiti od tih nežnih gurkanja.

Saveti za ovu nedelju

 • Koristite glad kao signal kada treba jesti. Sada već verovatno hranu posmatrate u potpuno drugačijem svetlu. Neka vam neka zdrava užina uvek bude pri ruci i ne pomišljajte na dijetu. Sada nije vreme za gubljenje kilograma.
 • Ne zaboravite na vlakna! Voće i povrće je neophodno u ishrani jer čine zapreminu u stomaku i pomažu da se sva hrana pogura niz creva. Vlaknastoj hrani je potrebna voda da bi delovala i zato ne zaboravite da pijete dosta tečnosti i održavate hidrataciju organizma. Kada osetite žeđ, vi ste već delimično dehidrirali, zato pijuckajte vodu često tokom dana. Tako ćete se osećati mnogo bolje. Voda će vam takođe pomoći da malo razbistrite mozak.
 • Planirate odmor? Sada je vreme da spakujete torbe i odete na kraći put. Drugi trimestar je najbolje vreme za putovanja, dok još imate energije za uživanje a rizik od prevremenog porodjaja je smanjen. Ako nameravate da putujete avionom, proverite kod svake avio kompanije restrikcije u vezi letenja tokom trudnoće. Može vam zatrebati lekarsko uverenje da ste trudni.
 • Možda ćete ove nedelje poželeti da kupite novu garderobu. Na vama je da li ćete investirati u garderobu za trudnice ili samo u garderobu većeg broja. Mnogim ženama odgovara da kombinuju ova dva. Mada, postoji izvesno oduševljenje za kupovinom trudničke garderobe. To ste u mogućnosti samo jedan kraći vremenski period u životu i na neki način ona samo potvrđuje ono što ste vi već izvesno vreme znali. Trudni ste, imaćete bebu. I dalje vam izgleda neverovatno, zar ne?

Sledi 15. nedelja

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Istezanje na podu

Autor videao serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više