• Naslovna
 • Trudnoća po nedeljama
 • 11. nedelja

11. Jedanaesta Nedelja Trudnoće

Kraj vašeg prvog trimestra je na vidiku. Više nema nazad, 11. je nedelja trudnoće i prešli ste skoro trećinu puta kroz trudnoću. Ako vam je ovo prvi put, sve će vam biti novo i uzbudljivo. Ali čak i ako već imate decu, svaka trudnoća je malo drugačija i sobom nosi svoje izazove.

Normalno je da majke koje su više puta radjale porede svoju trenutnu trudnoću sa prethodnim i na osnovu simptoma pokušaju da pogode pol svoje nerodjene bebe. Osim ako se rešite da na ultrazvuku saznate pol vaše bebe, moraćete jednostavno da sačekate da biste saznali da li su vaše sumnje bile tačne. Statistički, neznatno su veće šanse da nosite dečaka nego devojčicu. Pol vaše bebe odrediće vaš partner, a ne vi, i to je učinjeno još u 3. nedelji.

Koliko je ljubavi u meni?

Možda ćete se pitati kako je moguće voleti i drugo dete kao prvo, ali ne brinite. Priroda je obdarila bebe da pomognu svojim roditeljima da se zaljube u njih i one su zapanjujuće efektne upravo u tome. Majke naročito mogu biti u pravoj agoniji od brige da li će imati dovoljno ljubavi da je podele svoj deci. Dajte sebi vremena da izgradite vezu sa svojom novorodjenom bebom i imajte malo vere u sebe. Nećete se razočarati.

11 nedelja trudnoce

Vaše fizičke promene ove nedelje

 • Vaša kosa koja inače ima svoje periode rasta i opadanja, sada može preći u fazu mirovanja. To je jedan od razloga što trudnice često tvrde da im je kosa gušća i bujnija nego obično. Jednostavno će radije ostati na vašj glavi, umesto da završi na četki za kosu ili otekne s vodom kroz slivnik kade.
 • Možete takođe primetiti promene na vašim noktima jer im brzina rasta nije kao ranije. Ove promene su izazvane dejstvima trudničkih hormona.
 • Ako su vam izbile bubuljice kao da ste ponovo adolescent, ovo može biti nedelja kada ćete primetiti da vam se koža konačno pročišćava. Koristite blaga sredstva za pranje lica, pijte dosta vode i obezbedite adekvatan unos svežeg voća i povrća (2 komada voća i 5 porcija povrća svakog dana).
 • Kilogrami od sada mogu početi polako da vam se primiču. Možda ste, zapravo, izgubili na težini, ukoliko niste bili u mogućnosti da mnogo jedete ili ako ste povraćali. Ali od 11. nedelje, možete početi da na hranu gledate u potpuno novom svetlu. To, nekako, više nije onaj isti neprijatelj vašem želucu koji je bio pre samo nedelju-dve.

Vaše emocionalne promene ove nedelje

 • Moguće je da ćete se osećati manje iznureno, a vaša uobičajena energija se polako vraća. Čini se da se nazire kraj mučninama, umoru i uopšte osećaju iscrpljenosti koji je tako uobičajen u prvom trimestru.
 • Iz razloga što ste zapravo u stanju da se fokusirate i na druge stvari osim na to kako se osećate, beba vam možda neće biti u mislima i po nekoliko sati. Još uvek vas pokretima ne podseća na svoje prisustvo, a i vi se osećate normalnije. Izbegavajte osećaj krivice što vam beba nije sve vreme u mislima.

Vaša beba u 11. nedelji trudnoće

 • Ove nedelje vaša beba meri tek nešto više od 5 centimetara. Skoro da je identična, samo minijaturna verzija sebe u trenutku rodjenja. Vaša beba sada manje liči na malog vanzemaljca, a sve više na čoveka.
 • Vaša beba je u 11. nedelji veličine veće limete, zbog čega ste možda svesniji osećaja punoće u karlici. Ovaj osećaj više dolazi do izražaja krajem dana, kada vam je bešika puna ili nakon obilnog obroka.
 • Bebino čelo je manje ispupčeno i oči su postavljene više ka sredini lica. Prsti na rukama i nogama, koji su doskora bili povezani i ličili na minijaturna vesla, sada su jasno odvojeni.
 • Ako je vaša beba devojčica, ovo je nedelja kada će početi da se razvijaju njeni jajnici. Na rodjenju, imaće onoliko jajnih ćelija koliko će ih uvek imati i tokom života. Bebine spoljašnje genitalije se takođe formiraju.
 • Bebino telo je manje sklupčano i sada se ispravlja. Do nedavno, više je imalo oblik zakrivljenog slova C, ali sad je telo manje sklupčano, osim nogu koje ostaju savijene u kukovima.
 • Od jedanaeste nedelje moguće je videti bradavice na bebinim grudima. Bebine uši koje su bile postavljene nisko na vratu, sada su skoro tamo gde i treba da budu - sa strane na glavi.
 • U sledeće 3 nedelje vaša beba će udvostručiti svoju sadašnju dužinu. Nije ni čudo što ste se osećali tako umorno. Čak i dok ste spavali, vaš organizam je radio prekovremeno gajeći vašu bebu.

Saveti za ovu nedelju

 • Ako već niste imali prvi prenatalni pregled, sada je vreme za to. Odaberite vreme kada i vaš partner može da prisustvuje. pa posle porazgovarajte o tome kako je prošlo. Verovatno ćete biti veoma ushićeni zvukom otkucaja bebinog srca koji se sada jasno može čuti na Dopleru.
 • Ne zaboravite na pranje zuba! Oralna higijena je uvek veoma važna, a naročito tokom trudnoće. Svakog dana čistite zube koncem, posetite zubara barem jednom u toku trudnoće i nađite vremena za negu zuba. Krvarenje desni nije retka pojava, ali to može značiti da zube treba češće prati i čistiti koncem, a ne smanjiti.
 • Počnite da izdvajate nešto novca na stranu za vreme kada ćete napustiti posao i otići na trudničko bolovanje. Stvaranje ušteđevine može pomoći da se olakša nervoza zbog potrebe da se odsustvuje s posla. Ovo je posebno bitno u slučaju da se desi nešto nepredviđeno i vi morate da napustite posao ranije nego što ste planirali.

Nastavljamo ka 12. nedelji

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Period do 12. nedelje

Autor videa: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više