• Naslovna
  • Trudnoća po nedeljama
  • 1. nedelja

1. Prva nedelja trudnoće

Imali smo pregled o tome šta se dešava u prvom trimestru i kako se to odnosi na svih 40 nedelja trudnoće. Ali šta se zaista dešava u vašem telu i vašoj bebi u tih prvih par meseci? Šta možete da učinite da pomognete vašoj bebi u prvim nedeljama i obezbedite joj najbolje moguće uslove za napredovanje?

Hajde da pogledamo tu prvu nedelju, gde sve počinje i zašto je ona važna isto kao i sve naredne:

U prvoj nedelji

Koliko god ovo uzbudljivo zvučalo, realnost prve nedelje trudnoće i nije toliko očaravajuća. Imaćete menstruaciju i za sada - nema ni traga od bebe. To je zato što vas još uvek par nedelja deli od začeća. Ovo, doduše, ne znači da jednostavno možete ignorisati ovu prvu nedelju. Moraćete da obavite neka rana planiranja i vodite evidenciju dana.

Svaki put kada dobijete menstruaciju, vaše telo se priprema za potencijalnu trudnoću. U vašem telu se odvija mnogo složenih hormonalnih promena, kako bi se pripremilo za oplodnju ako do nje dođe u periodu od oko dve nedelje. Zbog toga se prvi dan menstruacije računa kao početak odbrojavanja do očekivanog termina porođaja. Iako se čini da nema nikakvog smisla, ubrajanje prve 2 nedelje je standardna praksa.

Obeležite na kalendaru datum kada ste počeli da krvarite i koliko dugo je period trajao. Ako možete, vodite evidenciju jedno par meseci da bi znali dužinu vaših menstrualnih ciklusa. Za većinu žena to je oko 28 dana, mada se i par dana više ili manje smatra normalnim. Upoznavanje sa ritmom i ciklusima vašeg organizma pomoći će vam da planirate začeće i vreme kada je najverovatnije da ćete zatrudneti.

Ovulacija : Kada ovuliram?

Većina žena ovulira oko 12-14 dana posle prvog dana krvarenja. Ako želite da zatrudnite, planirajte seks upravo tim danima ili neposredno pre ovulacije.

Začeće : kako i kada se dešava?

Nikad ne možemo znati kada dolazi do oplodnje ili začeća. Iako se možda i zemlja pod vama pomerila tokom seksa, ništa toliko spektakularno se ne dešava kada spermatozoid susretne jajnu ćeliju. Začeće se obično dešava bez fanfara ili bilo kakvih spoljnih znakova da se to desilo.

Postoji mali vremenski period u okviru kog jajna ćelija može da preživi nakon oslobađanja iz jajnika. Potrebno je oko 12-24 sata da jajna ćelija migrira iz jajnika i niz jajovod. Ovde se obično i dešava oplodnja jajne ćelije. Spermatozoid generalno može duže da preživi od jajne ćelije, ali samo najizdržljiviji i najpokretljiviji će naći svoj put kroz grlić materice i matericu sve do jajovoda.

Mnogo je knjiga i web sajtova koji upućuju na poslednji normalan menstrualni period. To je zbog toga što će neke žene imati manje krvarenje u vreme kada se oplođena jajna ćelija ukopa u sluzokožu materice. Važno je da se ova pojava krvi ne pobrka sa menstruacijom, zbog čega se reč "normalan" upotrebljava da bi se izbegle nedoumice.

Za prvu nedelju trudnoće : Šta možete učiniti

  • Vodite evidenciju kada vam je mestruacija počela i koliko dugo krvarite. To će vam pomoći da pratite dužinu ciklusa i kada je najveća verovatnoća da zatrudnite.
  • Ako želite da začnete, prekinite sa kontracepcijom. Ako ste koristili hormonske kontraceptive kao što su pilule, može biti potrebno izvesno vreme da se vaš organizam ponovo prilagodi normalnim ciklusima.
  • Počnite da uzimate prenatalne vitamine sa dodatkom folne kiseline. Preporučena doza u ranoj trudnoći je 500 mcg dnevno i ako je moguće, počnite sa uzimanjem par meseci pre nego što zatrudnite. Mali unos folne kiseline se povezuje sa većom učestalošću pojave defekta neuralne cevi kod beba.
  • Ostanite zdravi i aktivni. Trudite se da vežbate svakodnevno i da se razumno hranite.
  • Idite na lekarski pregled da bi se uverili da ste u najboljoj formi za začeće. Gojaznost, pušenje, upotreba narkotika ili uopšte nezdrav način života može da ometa ili odloži začeće.
  • Vodite računa o vašoj imunizaciji. Proverite sa vašim lekarom šta je još potrebno da bi vi i vaša beba bili zaštićeni.
  • Trudite se da ne uzimate lekove, osim ako su vam prepisani. Neki lekovi su štetni za bebu, naročito u prvim nedeljama njenog razvoja.

Savet za ovu nedelju

  • Trudite se da vodite zdrav život. Fokusirajte se na ono što je dobro za vas i što će pomoći vašem organizmu da bude zdrav i snažan.

Pređite na 2. nedelju da vidite šta će se desiti sledeće!

Za više informacija vidi Trudnoća ili Po nedeljama. Koristite naš Kalkulator trudnoće da odredite očekivani termin porođaja, kao i vreme nekih važnih lekarskih pregleda.

Vežbe za trudnice - Video

Period do 12. nedelje

Autor video serijala: Dušica Dišić Kovačević, osnivač udruženja Fit i Zdrava Mama, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge.

Pre započinjanja bilo kog programa vežbi, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više