42. Nedelja trudnoće - Prenesena trudnoća

Prenesena trudnoća se različito doživljava kod različitih trudnica. Neke trudnice će biti prilično opuštene i uverene da će beba doći kad joj najviše odgovara. Druge će biti uznemirene, nervozno iščekujući da se nešto, bilo šta desi. Lekari i babice mogu imati drugačiji, čak suprotstavljen pogled na potrebu da se prenesena trudnoća indukuje.

Pročitaj više...

0
0
0
s2smodern

41. Nedelja trudnoće

41. Nedelja trudnoće:

Verovatno ste kratkog fitilja i brecate se i na sopstvenu senku, dok s nestrpljenjem iščekujete dan "D". Iako je vaš termin porođaja došao i prošao, nemojte da se osećate kao da imate najdužu trudnoću u istoriji čovečanstva. Manje od 5% trudnica se porodi baš u terminu, većina se porodi ili nešto pre ili posle. To je zbog toga što često postoje zabune u vezi datuma početka poslednje menstruacije, odnosno vremena kada je došlo do začeća. Nekim bebama je samo potrebno malo više vremena od ostalih da se pripreme. Inače, u većini slučajeva se uopšte i ne radi o prebacivanju termina, već je sam termin pogrešno izračunat. Iako vam se sada možda ne čini tako, vaša trudnoća će zasigurno biti okončana najdalje tokom naredne nedelje.

Pročitaj više...

0
0
0
s2smodern

40. Nedelja trudnoće

40. Nedelja trudnoće:

Uspeli ste. Čestitamo jubilarnu 40. nedelju trudnoće. Iako ste verovatno mnogo puta pomislili da nikada nećete stići dovde, prihvatite to kao lični uspeh. Možda vam je cela trudnoća već dosadila i samo želite da se sve konačno završi. Osećate se neudobno, a i vaša energija nije na svom uobičajenom nivou. Teško vam je da se duže skoncentrišete na bilo šta ili da pravite planove za slučaj da beba dođe. Kao da je vaš život na nekom "stand by" režimu za sad.

Pročitaj više...

0
0
0
s2smodern

39. Nedelja trudnoće

39. Nedelja trudnoće:

Još ste trudni? Ako vam je ovo prva beba, velike su šanse da se nećete poroditi u terminu, već ćete ga verovatno malo premašiti. Čak i da ste 100% sigurni u sve bitne datume, nema garancija da ćete se poroditi baš onda kada je prognozirano. Budite otvorenog uma i sigurni da će vaša beba znati kada je spremna da dođe na svet. Svaka beba će imati svoje sopstveno vreme potrebno za rast i kada će biti spremna za život u spoljnom svetu. Iako ste možda sve nestrpljiviji da dobijete bebu, nemojte baš želeti da se ovo vreme nekako preskoči. Dok je beba još u stomaku, sve njene potrebe su podmirene, a vaša uposlenost oko nje nije tolika kolika će tek biti.

Pročitaj više...

0
0
0
s2smodern

38. Nedelja trudnoće

38. Nedelja trudnoće:

Čak iako ste do sada obožavali svaki trenutak svoje trudnoće, izvesna pitanja i sumnje mogu isplivati na površinu u ovoj 38. nedelji. "Da li izgledam previše velika?", "Da li izgledam previše mala?", "Hoće li se ova beba ikada roditi?", i ono klasično " Kako će ova beba uopšte izaći iz mene?". Možete se kretati od uzvišene smirenosti u jednom minutu, do stanja sličnog panici u sledećem minutu. Vaš termin je za svega dve nedelje i beba će veoma brzo doći. Nemojte da vas prepadne sve ovo što se dešava, imajte poverenje u sposobnost vašeg tela da bezbedno na svet donese bebu. Imajte poverenja i u vaše lekare i babice i budite optimistični da će sve proći glatko. Ako i ne bude tako, postoje određeni postupci i procedure koji su stvoreni da pomognu vama i vašoj bebi. Zapamtite, jedino što je sigurno u vezi trudnoće je da će se jednog dana okončati, a vama se taj dan bliži.

Pročitaj više...

0
0
0
s2smodern

37. Nedelja trudnoće

37. Nedelja trudnoće:

Sada ste tako blizu porođaja. Sledeće nedelje smatraće se da ste "u terminu", pa ako se vaša beba rodi sa 37 nedelja, verovatno neće imati nikakve probleme zbog prevremenog porođaja. Ako ste mnogo toga što treba organizovati ostavili za poslednji trenutak, sada je vreme da krenete punom parom. Mnoge trudnice ostavljaju kupovinu garderobe i osnovnih potrepština za bebu sve dok duboko ne zađu u treći trimestar. Žele da budu sigurne da je sve u redu sa njihovom trudnoćom i ne žele da sve "izbaksuziraju" preranim opremanjem dečje sobe. Ako vam ovo zvuči nekako poznato, do ove 37. nedelje možete imati određenu sigurnost da će beba biti dobro. Ginekološki pregledi su vam pružili uvid u napredak vaše trudnoće i rast bebe. Biće vam veoma jasno i kako je vaše telo podnelo sve promene u trudnoći i može postati jako teško prisetiti se vremena pre trudnoće.

Pročitaj više...

0
0
0
s2smodern

36. Nedelja trudnoće

36. Nedelja trudnoće:

Porođaj je sve bliže. Još je samo 4 nedelje do termina, dok se vaša beba svakodnevno priprema za život u spoljnom svetu. U ovoj 36. nedelji možete imati osećaj zatišja pred buru. Svakim danom ste sve bliže momentu kada ćete držati bebu u naručju, ali porođaj ipak još uvek nije tako blizu. Za mnoge buduće majke ovo je vreme kada svode račune i pokušavaju da uživaju u poslednjih nekoliko nedelja trudnoće. Možete osetiti obnovljeni osećaj divljenja i poštovanja prema svom telu i kako ono tačno zna šta treba da radi. Ili, možete samo imati osećaj da ste već pregrmeli celu trudnoću, pa želite da ovih preostalih nekoliko nedelja prosto nestanu.

Pročitaj više...

0
0
0
s2smodern

35. Nedelja trudnoće

35. Nedelja trudnoće:

Bližite se svom poslednjem mesecu trudnoće. Odbrojavanje do porođaja će uskoro početi i čini se da 40. nedelja i nije tako daleko. Posao ćete polako privoditi kraju jer pravo zaposlenih trudnica na porodiljsko odsustvo počinje u zadnjih 4-6 nedelja trudnoće, tj. bolovanje možete otvoriti najranije 45 dana, a obavezno 28 dana pre termina za porođaj.

Pročitaj više...

0
0
0
s2smodern

34. Nedelja trudnoće

34. nedelja trudnoće:

Kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti postaje sve teže. Pluća ne mogu da udahnu onoliko vazduha koliko bi htela, a tu je i opšti osećaj da vam je sve u stomaku nekako stisnuto i zgnječeno. Imaćete potrebu da se ispružite kad god je moguće i poželećete da ste bar bar koji centimetar viši, naročito vaš torzo.

Pročitaj više...

0
0
0
s2smodern

33. Nedelja trudnoće

33. nedelja trudnoće: Postaje vam sve teže da zaboravite da ste u drugom stanju. Učestali nadražaji, štrecanja, šutiranja i probadanja vas stalno podsećaju da je tu u vama beba. Zbog toga se neke trudnice osećaju kao inkubator, sama fizička priroda trudnoće je za njih malo previše da bi uživale u tome. Način na koji društvo gleda na trudnoću, kao na nešto krajnje ženstveno i predivno, ne odgovara uvek stvarnosti. Mnoge žene svoju trudnoću vide kao sredstvo za postizanje cilja, neophodan proces kako bi dobile bebu nakon 40 nedelja. Vaš stav prema trudnoći nije nagoveštaj vaših osećanja kada se beba rodi. Ne brinite ako ne uživate baš u svakom trenutku vaše trudnoće. To je često iskustvo mnogih trudnica, ali ono o kome se ne govori baš često.

Pročitaj više...

0
0
0
s2smodern

32. Nedelja trudnoće

32. nedelja trudnoće, vi sada ulazite u vaš 8. mesec i ostaje još samo 2 meseca do porođaja. Ako vam je ovo prva beba, verovatno ćete osećati mešavinu uzbuđenja i malo pozitivne nervoze. Postati roditelj po prvi put znači da ćete morati da napravite neke krupne promene u svom životu. Koliko god vi da planirate da se beba nekako uklopi u vaš način života i planove, biće velikih razlika u tome šta ste u stanju da ostvarite i kako su vaši prioriteti postavljeni.

Pročitaj više...

0
0
0
s2smodern

31. Nedelja trudnoće

31. nedelja trudnoće: Ovo može biti jedan poseban period vaše trudnoće. Nećete biti toliko krupni da kretanje počinje da predstavlja preveliki problem, mada je svima već više nego očigledno da ste trudni. Uz to idu i neke posebne privilegije, naročito ako ste okruženi drugim roditeljima. Po prvi put u životu može vam se desiti da vam neko ustupi mesto u javnom prevozu, da vas puste preko reda ili da vam se ukaže neki drugi gest pažnje. Vredi prihvatiti takvu pažnju u duhu u kojem je ponuđena. Čak i da ne osećate da vam je ta specijalna pažnja potrebna u 31. nedelji trudnoće, treba da se pomalo navikavate. Doći će dani kada ćete biti veoma zahvalni zbog toga.

Pročitaj više...

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više