Vežbe za stomak

Nijedna žena ne želi da ima mlitav stomačić, ali pored posla, materinstva i malo vremana za sebe, tek mali broj žena ima dovoljno vremena ili podstreka za duge i naporne treninge u teretani. To je OK, jer neke od najdelotvornijih vežbi za stomak za žene mogu da se urade za relativno kratko vreme u udobnosti vašeg doma. Ono što treba zapamtiti je da se vežbe za stomak moraju pažljivo izvoditi kako bi leđa imala adekvatnu potporu. Kod vežbi za trbušnjake sve je u broju ponavljanja, a ne u intenzitetu i nijednu vežbu ne bi trebalo nastaviti ako postane bolno. Počnite polako, uz samo nekoliko ponavljanja, dok se vaše telo više ne privikne na vežbe za trbušnjake.

Od kakve su koristi vežbe za stomak

  • Smanjuju stomak i daju mu tonus, što celoj vašoj figuri daje bolji izgled.
  • Jačaju se core mišići (mišići centralnog dela tela koji daju potporu kičmi), što dovodi do veće stabilnosti i smanjuje rizik od povrede leđa.
  • Ako ih kombinujete sa aerobik vežbama, mogu pomoći u smanjenju telesne težine.
  • Mogu da spreče povrede vezane za trudnoću.

Izdvojili smo sledeće vežbe za trbušnjake

The Crunch

Ova vežba se izvodi tako što legnete na leđa, noge prekrstite u zglobovima, a kolena izdignete prema grudima. Ruke postavite iza glave sa laktovima u stranu. Kontrakcijom abdominalnih mišića izdignite ramena (lopatice) od tla. Ne istežite vrat - glava ne treba da ide previše ka grudima i neka vam donji deo leđa bude priljubljen za podlogu.

Floor leg lifts

U ovoj vežbi su aktivni vaši donji trbušnjaci. Lezite na leđa sa rukama pored tela. Izdignite noge oko 20 cm od podloge i zadržite se tako koliko god možete, a da vas ne zaboli vrat ili da krivite leđa. Uradite vežbu onoliko puta koliko možete, držeći trbušnjake zategnutim, a donji deo leđa priljubljen ravno uz podlogu.

Bicycle Crunch

Cilj je da u isto vreme rade i gornji i donji stomačni mišići. Jednu nogu potpuno ispružite, a drugu savijete u kolenu, dodirujući savijenom nogom suprotni lakat. Sada to ponovite sa suprotnom nogom bez spuštanja gornjeg dela tela na podlogu, na način kao da vozite bicikl, tako da je sve vreme izvođenja vežbe vaš gornji deo tela blago izdignut od podloge. Vežbu radite polako i skoncentrišite se na duboke udisaje i rad vaših trbušnjaka.

bicycle crunch

Plank

Lezite licem na dole, oslonjeni na polaktice razmaknute u širini ramena, dok su vam dlanovi ravno na podlozi. Izdignite se na prste stopala oslonjeni na podlaktice i potrudite se da celo vaše telo, od glave do pete bude u pravoj liniji. Zadržite se tako oko 30 sekundi i pokušajte da uradite 3 ponavljanja.

Zapamtite, vežbe za stomak su lako izvodljive i ne zahtevaju neke specijalne rekvizite. Vežbe za trbušnjake su među najvažnijim tipovima vežbi koje možete raditi za muskulaturu centralnog dela tela, a odatle potiču svi pokreti koje telo izvodi. Takođe treba zapamtiti i to da vežbanje samo stomačih mišića vam neće pomoći da ostvarite ravan stomak. Treba da vežbate celo telo i da izgubite višak masnih naslaga u svim zonama.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više