Ubrzan rad štitne žlezde - Hipertireoza

Hipertireoza označava povišen nivo hormona tiroksina. Postoje razni uzroci ove pojave. Gravesova ili Grejvsova bolest je najčešći uzrok. Hipertireoza može izazvati razne simptome. Lečenje uglavnom daje dobre rezultate. Terapije za smanjenje nivoa tiroksina uključuju uzimanje lekova, radioaktivni jod i hiruški zahvat. Beta blokatori često mogu da olakšaju pojedine simptome. Važno je dugoročno praćenje, čak i nakon uspešne terapije.

Šta je hipertireoza?

Tiroksin je hormon koji proizvodi štitna žlezda i koji se kroz krvotok distribuira u organizmu. Pomaže u održavanju metabolizma. Ćelijama organizma je ovaj hormon potreban kako bi mogle da pravilno obavljaju svoju funkciju.

stitna zlezda

Hipertireoza znači da je pojačana funkcija štitne žlezde. Kada je ubrzan rad štitne žlezde, ona proizvodi previše tiroksina. Prevelika količina tiroksina izaziva ubrzavanje telesnih funkcija. U suprotnom slučaju, kod hipotireoze, proizvodi se premalo tiroksina što dovodi do usporavanja telesnih funkcija. (Za više informacija pročitajte tekst Usporen rad štitne žlezde - Hipotireoza)

Tireotoksikoza je termin koji lekar može koristiti umesto hipertireoze. Ova dva termina imaju uglavnom isto značenje.

Hipertireoza - simptomi

Simptomi pojačane funkcije štitne žlezde (hipertireoze) su:

 • Nervoza, nemir, loš san i biti "stalno u pokretu".
 • Tremor (podrhtavanje) šake.
 • Gubljenje telesne težine uprkos pojačanom apetitu.
 • Osećaj lupanja srca (palpitacije).
 • Znojenje, nepodnošenje vrućine i pojačana žeđ.
 • Retka stolica (dijareja) ili učestale stolice.
 • Nedostatak daha.
 • Problemi sa kožom kao što je proređivanje kose i svrab.
 • Poremećaj menstrualnog ciklusa - broj menstruacija se smanjuje ili one potpuno izostaju.
 • Može se javiti umor i mišićna slabost.
 • Može se pojaviti uvećanje štitne žlezde (struma, gušavost).
 • Problemi sa očima i vidom ako imate Grejvsovu bolest.

Većina osoba sa hipertireozom nema sve ove simptome, već kombinaciju dva ili više njih. Simptomi se obično razvijaju sporo, tokom više nedelja. Sve ove simptome mogu da izazovu i neki drugi problemi, tako da dijagnoza možda nije u početku jasna. Simptomi u početku mogu biti blagi, ali se pogoršavaju kako nivo tiroksina u krvi bude rastao.

Moguće komplikacije

Ako se hipertireoza ne leči:

 • Imate povećan rizik od pojave problema sa srcem kao što su poremećaj srčanog ritma (atrijalna fibrilacija), srčana slabost (kardiomiopatija), angina i otkazivanje srca.
 • U trudnoći postoji povećan rizik od pojave komplikacija.
 • Postoji povećan rizik od pojave krtosti kostiju (osteoporoza).

Uz lečenje, prognoza je odlična jer većina simptoma i rizika od komplikacija nestaju.

Thyroidein i PanaceaR E K L A M A

Šta izaziva hipertireozu?

Postoje različiti uzroci hipertireoze. U njih spadaju:

Gravesova ili Grejvsova bolest

Ovo je i najčešći uzrok. Može se pojaviti u bilo kom uzrastu, ali je najčešća kod žena od 20-50 godina starosti. Iako može da se javi kod svakog, ipak je čest nasledni faktor. Takođe, članovi porodice mogu imati i druge autoimune bolesti (na pr. dijabetes, reumatoidni artritis i mijastenija gravis).

Gravesova bolest je takođe autoimuna bolest. Kod ove bolesti, imuni sistem proizvodi antitela koja napadaju štitnu žlezdu. To stimuliše štitnu žlezdu da proizvodi velike količine tiroksina. Nije poznato šta je okidač zbog koga imuni sistem proizvodi ova antitela.

Kod Grejvsove bolesti štitasta žlezda se obično uvećava, što dovodi do otoka u predelu vrata (struma). U oko 50% slučajeva očne jabučice su izbočene (egzoftalamus ili proptoza), a oči obilato suze. Mogu da se jave i problemi sa očnim mišićima, što dovodi do duplog vida. Nije poznato zbog čega se kod nekih ososba obolelih od Grejvsove bolesti javljaju problemi sa očima, moguće je da je to zbog uticaja antitela na tkiva oko očiju.

Čvorovi štitne žlezde - tireoidni nodusi

Ovo je ređi uzrok hipertireoze. Čvorovi štitne žlezde su male izrasline koje se mogu razviti u štitnoj žlezdi. Nije poznato zbog čega se stvaraju, obično nisu kancerogeni (benigni) ali sadrže abnormalno tireoidno tkivo.

Abnormalno tkivo u čvorićima štitne žlezde ne reaguje na sistem koji kontroliše proizvodnju normalne količine tiroksina. Zato, ako imate čvoriće u štitnoj žlezdi, verovatno imate i povećanu količinu tiroksina.

-    Ponekad se stvori samo jedan čvorić. To se naziva toksični adenom. Najčešće se javlja kod osoba između 30 i 50 godina.
-    Štitnjača može sadržati i više čvorova. To se najčešće javlja kod starijih osoba i naziva se toksična multinodularna struma.

( * reč toksična u vezi adenoma ili multinodularne strume, ne znači otrovna. To je samo jedan od onih medicinskih izraza koji se odnosi na hipertireozu. )

Drugi uzroci

Postoji nekoliko drugih i retkih uzroka hipertireoze. Na primer, neke osobe koje uzimaju lekove amiodaron i litijum mogu da dobiju hipertireozu. Postoje i druga razna retka stanja koja dovode do preteranog lučenja tiroksina.

Postavljanje dijagnoze

Test uzorka krvi može pokazati pojačanu funkciju štitne žlezde. Normalan nalaz će pokazati da nema hipertireoze, iako simptomi možda ukazuju da bi ona bila moguća. U uzorku krvi može se ispitati jedno ili oba od dole navedenog:

 • Tiroidni stimulišući hormon (TSH). Ovaj hormon proizvodi hipofiza i oslobađa ga u krvotok. Njegova uloga je da stimuliše štitastu žlezdu da luči tiroksin. Ako je nivo tiroksina u krvi visok, tada hipofiza luči manje TSH. Zato, nizak nivo TSH znači da vaša štitasta žlezda ima pojačanu funkciju i luči previše tiroksina.
 • Tiroksin (T4). Visok nivo ovog hormona potvrđuje hipertireozu.

Ponekad rezultat testa može biti na samoj granici. Na primer normalan T4, a nizak TSH. Mogu se raditi i neka druga ispitivanja kako bi se pojasnila situacija i uzrok. Recimo, drugi test uzorka krvi kojim se meri T3 može biti od pomoći, a ispitivanje ultrazvukom štitne žlezde može da se sprovede ako imate nodoznu strumu.

Kod obolelih od Gravesove bolesti ispitivanjem uzorka krvi mogu se otkriti posebna autoantitela koja su obično povišena. Međutim, ona takođe mogu biti povišena i kod osoba koje nemaju Gravesovu bolest, tako da to nije pouzdan test za ovu bolest.

Lečenje hipertireoze

Osnovni cilj lečenja hipertireoze je da se nivo tiroksina svede na normalu. Za druge probleme, kao što su uvećana štitna žlezda (struma ili gušavost) ili problemi sa vidom, takođe može biti potrebna terapija.

U opcije lečenja spadaju:

Antitireoidni lekovi (tireostatici)

Antitiroidni lekovi (nazivaju se još i tireostatici, tireosupesivni lekovi ili tireosupresivi) imaju ulogu da smanje količinu hormona tiroksina koji luči štitna žlezda. Kod nas se najčešće upotrebljavaju propiltiouracil i metimazol. Simptomi hipertireoze nestaju najčešće 6-8 nedelja nakon početka uzimanja lekova. Lekove treba uzimati 12-18 meseci. Nakon ovog perioda, u više od 50% slučajeva, stanje se smiruje i može prestati terapija lekovima. U određenom procentu (30-40% slučajeva) bolest će se ponovo pojaviti. Tada će biti potrebno obnoviti terapiju lekovima, ali se često preporučuje radioaktivni jod kao alternativa.

Radioaktivni jod

Radioaktivni jod se uzima u obliku tečnosti ili kapsule. Putem krvotoka dospeva u štitnu žlezdu, gde svojim radioaktivnim delovanjem uništava jedan deo tkiva štitaste žlezde i time smanjuje količinu proizvedenog tiroksina. Radioaktivnost je veoma mala i nije opasna po organizam. Međutim, radioaktivni jod se ne daje trudnicama i ženama koje doje. Dodatno, žene ne bi trebale da zatrudne najmanje šest meseci nakon terapije, dok muškarci koji žele potomstvo treba da sačekaju bar četiri meseca.

Nakon terapije radioaktivnim jodom, trebalo bi da određeno vreme izbegavate duži kontakt s drugim ljudima. To može trajati 2-4 nedelje, u zavisnosti od primljene količine radioaktivnog joda. Cilj je da se izbegne izlaganje drugih osoba radioaktivnosti. Tokom određenog perioda vremena treba da preduzmete izvesne mere opreza, kao što su:

 • Ograničite bliski kontakt sa bebama, decom i trudnicama. Bliski kontakt znači biti na manje od jednog metra, tako na primer, nemojte grliti decu i dozvoljavati da vam sede u krilu.
 • Slične mere opreza pri kontaktu primenite i prema svojim kućnim ljubimcima.
 • Ako imate decu ili vaš posao zahteva kontakt sa decom, porazgovarajte o tome sa lekarom pre terapije.
 • Držite bar jedan metar odstojanja od drugih osoba.
 • Spavajte sami.
 • Izbegavajte mesta kao što su bioskopi, pozorišta, kafići i restorani gde možete biti u blizini drugih ljudi.
 • Uzmite odsustvo s posla ako vaš posao zahteva kontakte sa drugim ljudima.

O ovim merama lekar će vas detaljnije posavetovati.

Operacija

Operacijom se uklanja deo štitne žlezde. Ovo može biti dobra opcija ako vam je štitna žlezda toliko uvećana da predstavlja problem. Ako se ukloni previše tiroidnog tkiva, daće vam se tablete kojima ćete održavati normalan nivo tiroksina. Ovo je inače bezbedan hiruški zahvat, međutim, kao i kod svih operacija, i ovde postoji manji rizik od komplikacija.

Problemi sa očima i vidom

Oko jedne polovine osoba koje imaju Gravesovu bolest dobiju i blaže simptome koji zahvataju oči. Veštačke suze, naočare za sunce i maska za spavanje mogu biti dovoljna pomoć.

Međutim, 1 od 20 osoba sa Gravesovom bolešću ima težk oblik promene na očima. Lečenje može biti znatno teže i uključuje operaciju, zračenje ili kortikosteroide.

Ako ste pušač, važno je da ostavite cigarete jer pušenje pogoršava probleme sa očima.

Beta blokatori

Nekim pacijentima se daju beta blokatori (propanolol, atenolol) tokom nekoliko nedelja dok se nivo tiroksina postepeno ne smanji nekom od gore navedenih terapija. Beta blokatori mogu pomoći da se smanje simptomi tremora, osećaj lupanja srca (palpitacije), znojenje i anksioznost.

Kontrole

Preporučuju se rerdovne kontrole, čak i nakon uspešne terapije hipertireoze. Veoma je važno redovno raditi test krvi (najmanje jednom godišnje) da bi se proverio nivo tiroksina u krvi. To je zbog toga što neke osobe kasnije ponovo dobiju hipertireozu. Drugi, koji su uspešno izlečeni, kasnije mogu da dobiju hipotireozu (smanjena funkcija štitne žlezde). Ako do ovoga dođe, može se lako lečiti tiroksin tabletama.

bilje tošić - thyroidein i panaceaR E K L A M A

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više