Hemoroidi (Šuljevi)

Hemoroidi ili šuljevi su otekline (proširenja) krvnih sudova anusa (čmara) i donjeg dela rektuma (završnog dela debelog creva). Simptomi variraju od privremnih i blagih, do upornih i bolnih. U mnogim slučajevima, hemoroidi su mali i simptomi se smiruju bez terapije. Ako je neophodna, terapija obično daje rezultate. Postoje različiti vidovi terapija opisanih u daljem tekstu.

Šta su hemoroidi i šta izaziva hemoroide (šuljeve)?

Hemoroidi su otekline koje nastaju u predelu anusa i završnog dela debelog creva.

Ispod sluzokože anusa i završnog dela debelog creva nalazi se mreža malih vena (krvnih sudova). Ove vene ponekad postaju proširene i kroz njih tada protiče veća količina krvi nego obično. Te proširene vene i tkivo iznad njih formiraju jedno ili više izbočenja koje nazivamo hemoroidima.

Tačan razlog zbog kojeg se ove promene dešavaju i dovode do pojave hemoroida nije poznat. Čini se da se neki hemoroidi javljaju bez očiglednog razloga. Međutim, smatra se da pritisak u anusu i oko anusa može biti glavni faktor u mnogim slučajevima. Ako je pritisak u anusu i oko anusa povećan, smatra se da to može dovesti do pojave hemoroida.

hemoroidi

Oko 50% osoba dobije hemoroide u nekom životnom dobu. Neke situacije povećavaju šansu za dobijanje hemoroida:

 • Konstipacija (zatvor), izbacivanje velikih komada fekalija (izmeta) i naprezanje pri defekaciji. Sve ovo povećava pritisak na vene u anusu i čini se da predstavlja uobičajeni razlog nastanka hemoroida.
 • Trudnoća. Hemoroidi su uobičajena pojava tokom trudnoće. To je verovatno zbog pritiska koji beba vrši na debelo crevo i anus, kao i zbog uticaja koji hormonalne promene tokom trudnoće mogu imati na vene.
 • Starenje. Starenjem tkivo oko anusa pruža slabiju potporu venama.
 • Nasledni faktor. Neke osobe mogu naslediti oslabljenu strukturu zidova vena u analnoj regiji.

Koji su simptomi hemoroida?

Unutrašnji hemoroidi
Stvaraju se u završnom delu debelog creva, oko 2-4 cm iznad otvora anusa. Prema težini oblika i njihovoj veličini, svrstani su po stepenima od 1 do 4:

 • Hemoroidi 1. stepena su male otekline unutar sluzokože završnog dela debelog creva. Ne mogu se videti ili osetiti izvan anusa. Hemoroidi 1. stepena su najčešći. Kod nekih osoba narstu do 2. stepena ili više.
 • Hemoroidi 2. stepena su veći. Mogu biti delimično izbačeni van anusa kada odete u toalet, ali se potom ubrzo ponovo vrate unutra.
 • Hemoroidi 3. stepena ispadaju (prolaps) iz anusa. Možete osetiti jedan ili više njih kao male, mekane čvoriće koji vise iz anusa. Međutim, prstom ih možete gurnuti nazad u anus.
 • Hemoroidi 4. stepena konstantno vise iz anusa i ne možete ih gurnuti nazad. Ponekad mogu biti veoma veliki.

Simptomi mogu biti različiti. Mali hemoroidi su uglavnom bezbolni.Najčešći simptom je krvarenje nakon odlaska u toalet. Veći hemoroidi mogu izazvati sluzav sekret, bol, iritaciju i svrab. Sekret može da iritira kožu oko anusa. Možete imati osećaj da vam je anus pun, ili da niste sasvim ispraznili creva nakon odlaska u toalet.

Moguća komplikacija kod hemoroida koji vise (stepn 3 i 4) je stvaranje ugruška krvi (tromboza) unutar hemoroida. Ovo se ne dešava često, ali izaziva intenzivan bol ako do toga dođe.

Spoljašnji hemoroidi (perianalni hematom)
Nisu toliko česti kao unutrašnji hemoroidi. Spoljašnji hemoroid je mali čvorić koji nastaje na spoljašnjoj strani anusa. Mnogi ne izazivaju simptome. Ipak, ako se u hemoroidu stvori krvni ugrušak (tromboziran spoljašnji hemoroid), iznenada može postati veoma bolan i zahtevati hitno lečenje. Bol usled tromboziranog spoljašnjeg hemoroida obično dostiže vrhunac nakon 48-72 sata, a zatim se postepeno gubi tokom 7-10 dana. Trombozirani spoljašnji hemoroid može da malo krvari nekoliko dana. Zatim se postepeno smanjuje dok ne postane mala izraslina slična bradavici.

Neke osobe mogu dobiti unutrašnje i spoljašnje hemoroide istovremeno.

Lečenje hemoroida: "Kako lečiti hemoroide?"

Izbegnite konstipaciju (zatvor) i naprezanje prilikom defekacije
Neka vam stolica bude mekana i nemojte se naprezati u toaletu. Ovo možete postići na sledeće načine:

 • Jedite dosta vlaknaste hrane kao što je voće, povrće, žitarice, integralni hleb itd.
 • Pijte dosta tečnosti. Odrasli treba da piju najmanje dva litra dnevno. Izbacićete veći deo tečnosti iz organizma mokrenjem, ali će deo tečnosti otići u creva i omekšati stolicu. Većina napitaka će poslužiti ovoj svrsi, ali alkoholna pića izazivaju dehidrataciju, pa zato nisu najbolji izbor.
 • Izbegavajte analgetike koji sadrže kodein jer oni često izazivaju zatvor.
 • Idite u toalet čim osetite potrebu. Nekada se ljudi suzdržavaju i odlažu odlazak u toalet. To može rezultirati većom i čvršćom stolicom koju je teže izbaciti. Ne naprežite se previše u toaletu. Hemoroidi mogu izazvati osećaj da vam je debelo crevo puno i to vas onda izaziva da se na kraju dodatno naprežete u pokušaju da i dalje praznite creva. Oduprite se ovome. Ne provodite previše vremena sedeći na WC šolji, jer vas to može podstaknuti da se naprežete (na primer, ne čitajte dok ste u toaletu).

Gore navedene mere će često olakšati simptome kao što su krvarenje i nelagodnost. To može biti sve što vam je potrebno za lečenje malih hemoroida prvog stepena. Mali hemoroidi prvog stepena se često smire tokom vremena.

Masti, kreme i supozitorije (čepići)
Često se koriste razni preparati. Oni ne leče hemoroide, ali mogu olakšati simptome kao što su nelagodnost i svrab.

 • Blaga umirujuća krema, mast ili supozitorija može olakšati nelagodnost. Mogu se naći u apotekama, a apotekar vas može posavetovati. Pratite uputstvo za upotrebu na pakovanju.
 • Preparat koji sadrži anestetik može bolje da olakša bol. Trebalo bi ih koristiti samo kraći vremenski period (5-7 dana). Ako ih koristite duže, anestetik možže da iritira kožu oko anusa ili da je učini osetljivom.
 • Lekar vam može preporučiti neki preparat koji sadrži steroid ako postoji jako zapaljenje oko hemoroida. Steroidi smanjuju upalu i mogu pomoći u smanjenju otoka oko hemoroida. To može pomoći da se olakša svrab i bol. Ne bi trebalo koristiti kremu ili mast sa steroidima duže od nedelju dana.
 • Veoma bolni hemoroidi koji su izbačeni van anusa, nisu tako česti. Bol se može olakšati stavljanjem hladnih obloga (vrećice sa ledom) na hemoroide 15-30 minuta. Mogu biti potrebni i jaki analgetici (lekovi protiv bolova).
 • Hemoroidi nastali u trudnoći se obično smire nakon porođaja. Lečenje je slično kao u gore navedenom.

Staroplaninski melem za hemoroide:

hemoroidi melem

Podvezivanje hemeroida
Podvezivanje je uobičajeno za hemoroide 2. i 3. stepena. Može se takođe primeniti i za hemoroide 1. stepena koji se nisu smirili primenom neke gore navedene metode (kao što je ishrana sa više vlakana itd.).

Ovu proceduru uglavnom izvode hirurzi. Hirurg hvata hemoroid pincetom ili sličnim pomagalom, a zatim postavlja gumenu traku oko osnove hemoroida. Ovim se sprečava dotok krvi u hemoroid koji otpada posle nekoliko dana, a rana nakon otpadanja zarasta za nedelju ili dve.

Podvezivanje unutrašnjih hemoroida je uglavnom bezbolno, jer se osnova hemoroida nalazi iznad analnog otvora - u poslednjem delu creva, gde sluzokoža nije osetljiva na bol. Do tri hemoroida mogu biti podvezana u jednom tretmanu.

U oko 8 od 10 slučajeva, hemoroidi su izlečeni ovom metodom. U oko 2 od 10 slučajeva, hemoroidi se u nekom periodu ponovo javljaju (u tom slučaju, podvezivanje se ponovo može primeniti). Podvezivanje ne pomaže u malom broju slučajeva. Nakon podvezivanja, verovatnoća da se hemoroidi povrate je manja ako nemate zatvor i ne naprežete se pri defekaciji (kao što je opisano gore).

Manji broj osoba ima komplikacije posle podvezivanja, kao što su krvarenje, urinarni problemi, ili infekcija ili čir na mestu tretiranog hemoroida.

Drugi načini lečenja
Podvezivanje je možda i najčešći način lečenja hemoroida, ali postoje i druge metode. Lekar će vam objasniti dobre i loše strane svake od njih.

Najčešće korišćene metode lečenja su:

Skleroterapija (sklerozacija). Fenol rastvoren u ulju se injekcijom ubrizgava u tkivo korena hemoroida. To izaziva fibroznu reakciju koja uništava krvne sudove hemoroida. Zbog smanjene prokrvljenosti hemoroid otpada, slično kao kod metode podvezivanjem. Ova metoda je u odnosu na podvezivanje manje zastupljena, jer je uspešnost manja.

Razne metode koje koriste toplotu za uništavanje hemoroida. Ove metode su: infracrvena koagulacija, fotokoagulacija, laserska koagulacija, dijatermija, elektroterapija. I ove metode se ređe koriste nego podvezivanje zbog slabije uspešnosti.

Hemoroidektomija (hiruško uklanjanje hemoroida). Uklanjanje hemoroida operacijom je opcija za hemoroide 4. stepena, a takođe i 2. i 3. stepena koji nisu mogli biti uklonjeni podvezivanjem ili nekom drugom metodom. Operacija se vrši pod opštom anestezijom i uglavnom je uspešna. Ipak, može biti veoma bolno u danima nakon operacije.

Stapler hemoroidektomija. Iako naziv ove procedure ukazuje na to da su hemoroidi uklonjeni (odsecanjem), to nije tako. Kod ove metode, uređajem koji se naziva stapler pravi se kružni rez na sluzokoži analnog kanala iznad hemoroida, što dovodi do povlačenja hemoroida u analni kanal. Takođe, dolazi do smanjenja prokrvljenosti hemoroida i njihovog smanjivanja. Iz razloga što se rez vrši iznad hemoroida, ova metoda je obično manje bolna od klasične operacije.

Transanalna hemoroidalna dearterilizacija (THD). Kod ove metode podvezuju se male arterije koje hemoride snabdevaju krvlju, što izaziva njihovo smanjivanje. Ova procedura je uglavnom bezbolna i sve je popularnija kao metoda lečenja.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više