Alergija na polen (polenska alergija)

Polenska kijavica ili polenska groznica je tegoba koju izaziva alergija na polen. Uobičajeni simptomi su curenje iz nosa, svrab i/ili zapušen nos, kijanje i svrab u očima. Najčešći vid lečenja su antihistaminski nazalni sprejevi ili lekovi, i/ili steroidni nazalni sprej. Ponekad se koriste drugi vidovi lečenja, ako ovi uobičajeni ne daju zadovoljavajuće rezultate.

(O vrstama alergija i alergijskim rekcijama pročitajte više ovde.)

Šta je polenska alergija?

alergija

Polen je naziv za fini prah koji proizvode biljke. Preciznije, polensku kijavicu izaziva alergija na polen trave ili seno. Polen trave je najčešći izazivač i utiče na ljude svake godine u periodu Maj - Jul (kasno proleće do ranog leta). Ovaj termin se koristi i kod alergija koje su izazvane drugim polenima kao što je polen drveća. Polen drveća utiče na ljude od Marta do Maja meseca (rano do kasno proleće) svake godine. Druge osobe mogu biti alergične na polen korova (uključujući koprive i zelje), koji se obično oprašuju od ranog proleća do rane jeseni.

Simptomi se javljaju zbog reakcije vašeg imunog sistema na polen. Ćelije sluzokože nosa i očiju oslobađaju histamin i druge hemijske supstance kada dođu u kontakt s polenom. Ovo izaziva upalu u nosu (rinitis) i očima (konjuktivitis). Ponekad mogu biti pogođeni i sinusi i grlo.

Polenska alergija se još naziva sezonski alergijski rinitis jer se simptomi pojavljuju svake godine u isto vreme ili u istoj sezoni.

Ko može da dobije alergiju na polen?

Alergija na polen je najzastupljeniji tip alergije i pogađa oko 20% osoba, a taj procenat rapidno raste. Veoma često se javlja kod dece školskog uzrasta i tokom adolescencije. Simptomi se ponavljaju svake godine u sezoni alergija. Međutim, u mnogim slučajevima, ovo stanje može vremenom da nestane ili da se poravi (često nakon što ste tokom nekoliko godina redovno imali simptome).

Polenska alergija ima tendenciju da se javlja u porodici. Veća je verovatnoća da ćete dobiti alergiju na polen ako imate astmu ili ekcem. Podjednako, ako imate alergiju, veća je verovatnoća da ćete dobiti ekcem ili astmu. Ova stanja - astma, ekcem i polenska groznica su poznata kao atopijska stanja ili atopija. Sklonost ka atopiji se javlja po porodičnoj liniji.

Koji su simptomi alergije na polen?

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe. Kod nekih se javljaju samo blagi simptomi koji se pojave i nestanu, dok drugi mogu biti pogođeni ozbiljnim simptomima koji su prisutni svakog dana tokom sezone polena:

-- Uobičajeni simptomi - oni uključuju curenje iz nosa i svrab u nosu, zapušen nos, kijanje, suzenje i crvenilo očiju praćeno svrabom i svrab u grlu. U nekim slučajevima pojavljuju se samo nazalni simptomi, dok se u nekim javljaju samo simptomi u očima.
-- Manje uobičajeni simptomi - ovde spadaju gubitak čula mirisa, bol u predelu lica, znojenje i glavobolja.
-- Simptomi astme - kao što su teško disanje i ostajanje bez daha, koji mogu da se pogoršaju ukoliko već imate astmu. Neke osobe imaju simptome astme samo tokom sezone polena. Ako imate polensku alergiju, veća je verovatnoća da ćete dobiti astmu.

Kod nekih osoba simptomi mogu biti toliko teški da utiču na spavanje, rad u školi ili na poslu.

Kako se postavlja dijagnoza?

Lekar obično može da postavi dijagnozu na osnovu uobičajenih simptoma koji se javljaju u sezoni. Takođe vas može upitati da li postoji istorija polenske groznice, astme ili ekcema u vašoj porodici.

Ako posumnja na polensku kijavicu, lekar će vam obično predložiti lečenje (vidi u daljem tekstu). Ako lečenje ublaži simptome, to će pomoći da se potvrdi dijagnoza. Ređe, kada se sumnja u dijagnozu, doktor može predložiti test krvi ili kožni test da bi se potvrdila alergija na polen.

Da li izbegavanje polena pomaže?

Nemoguće je potpuno izbeći polen. Međutim, simptomi mogu biti mnogo blaži ako se smanji izloženost polenu.

Kada je koncentracija polena u vazduhu velika:

-- Ostanite u kući koliko je god moguće i držite vrata i prozore zatvorenim.
-- Izbegavajte košenje trave, velike travnate površine i kampovanje.
-- Istuširajte se i operite kosu nakon boravka napolju, naročito ako ste boravili u prirodi.
-- Kada ste napolju nosite naočare koje prijanjaju uz lice, štiteći vaše oči od polena.
-- Zatvorite prozore na automobilu i eventualno postavite filter na ventilacionom uređaju automobila (promenite ga pri svakom servisu).

Šta se najčešće koristi za lečenje alergije na polen?

Za lečenje se najčešće koriste: antihistaminski sprej za nos (nazalni sprej), antihistaminske tablete, steroidni nazalni sprej i kapi za oči. Ako nakon 2-4 nedelje korišćenja lekova simptomi nisu pod kontrolom, recite to lekaru. Možda treba promeniti način lečenja ili dodati drugi.

Ako redovno uzimate lekove i alergiju držite pod kontrolom, treba nastaviti sa lečenjem do kraja sezone polena.

Antihistaminski nazalni sprej

Doza antihistaminskog nazalnog spreja može brzo da olakša svrab, kijanje i curenje nosa (u roku od oko 15min.), ali možda ne deluje tako dobro kod zapušenosti nosa. Antihistaminici blokiraju dejstvo histamina - jedinjenja koja izazivaju alergijsku reakciju. Sprej se može koristiti kod blažih simptoma, a može se i koristiti redovno radi sprečavanja pojave simptoma.

Antihistaminske tablete

Antihistaminici koji se uzimaju oralno u vidu tableta ublažavaju većinu simptoma, ali ne tako dobro i nazalnu kongestiju (zapušen nos). Inače, dobro deluju kada je u pitanju suzenje, crvenilo i svrab očiju, kao i kijanje i curenje nosa. Obično se daju maloj deci umesto nazalnih sprejeva. Uglavnom deluju za manje od sat vremena, tako da se tableta može uzeti po potrebi ako su simptomi blagi ili prolazni. Mogu se uzimati i redovno ako se simptomi javljaju svakodnevno.

Neki antihistaminici, naročito neki stariji brendovi, izazivaju pospanost i zato ih ne treba uzimati ako vozite ili rukujete mašinama. Posavetujte se sa lekarom koji antihistaminici izazivaju manju pospanost.

Za trudnice i dojilje savet je da izbegavaju antihistaminike ukoliko je moguće. Obično se prvo proba sa steroidnim sprejevima za nos. Antihistaminici se mogu upottrebiti ako simptomi nisu pod kontrolom. Posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom ako ste trudni ili dojite, a imate polensku alergiju.

Steroidni nazalni sprej

Steroidni nazalni sprej uglavnom dobro otklanja nazalne simptome (svrab, kijanje, curenje i zapušenost nosa). Deluje tako što smanjuje upalu u nosu. Isto tako smiruje i simptome u očima, mada nije sasvim jasno na koji način to radi.

Potrebno je nekoliko dana da steroidni sprej pokaže svoj puni efekat. Stoga neće doći do momentalnog ublažavanja simptoma kada ga prvi put upotrebite. Kod nekih ljudi treba do tri nedelje ili duže za punu efikasnost, zato budite istrajni (najbolje je početi sa uzimanjem nekoliko nedelja pre očekivanog početka sezone polena).

Kapi za oči

Antihistaminske kapi za oči brzo deluju, pa ih možete koristiti prema potrebi za ublažavanje simptoma u očima.

Imunoterapija (desenzitizacija)

Može se reći da imunoterapija predstavlja jednu vrstu vakcine protiv uzročnog alergena. Ovom metodom teži se da se smanji reakcija imunološkog sistema - davanjem određenih doza alergena stvara se tolerancija na taj alergen. Primena imunoterapije može biti putem potkožnih injekcija ili, u novije vreme sve češće korišćenom metodom davanja u obliku kapi ili tableta koje se stavljaju pod jezik - sublingvalna imunoterapija ( često se koristi kod osoba alergičnih na polen ili grinje ).

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više