Razvoj bebe - Beba od 7 meseci

beba 7 meseci

Ovo je zanimljiv mesec, jer baš kada mislite da je s vašom bebom sve sređeno i rutina uspostavljena, one će verovatno uraditi nešto što će vas naterati da posumnjate u to. Rutina spavanja vaše bebe može da se promeni, mogu postati više nametljive, možda neće želeti da jedu ono što su ranije volele ili su se samo malo promenile na neki način.

Sedam meseci je neka vrsta prelaznog doba kada će vaša beba biti donekle pokretljiva, ali ne dovoljno da zaista postane nestaško. Biće trenutaka kada vide igračku koju žele, ali ne mogu same da dođu do nje. To može dovesti do frustracije i protesta - prvih od mnogih u godinama koje slede. Sa 7 meseci vaša beba zapravo uči šta znači želeti nešto, ali nemati sposobnosti da se to i pribavi. Pokušajte da ne pomognete prebrzo svojoj bebi. Zbog izazova će se njihove veštine razvijati, pa iako ste u iskušenju da brzo zadovoljite njihovu žudnju, to im neće pomoći na duže staze.

Ishrana i spavanje bebe od 7 meseci

Ako dojite bebu, još uvek može da se preko noći budi zbog barem jednog dojenja. Kada se čvrsta hrana uvede u ishranu oko šestog meseca, mnoge bebe počinju da spavaju preko cele noći. Svaka beba će imati sopstvene potrebe za snom i svoj program spavanja.

Vaša beba će do sada jesti čitav niz čvrstih namirnica, istraživajući ukuse i teksturu hrane, arome, pa čak i boje. Osim ako vaša beba ima dokazanu alergiju na hranu ili takva alergija postoji u vašoj porodici, ne oklevajte da u njenu ishranu uvodite nove namirnice. Bebama koriste raznovrsne namirnice u ishrani. Ali, možda ćete morati da bebi jednu namirnicu ponudite više puta pre nego što ona prihvati njen ukus, pa budite strpljivi i ostanite mirni.

Trudite se da uspostavite zdrave navike u ishrani i izbegavajte da posmatrate bebin unos hrane kao nešto što je pod vašom direktnom kontrolom. Vaš posao je da obezbedite, pripremite i servirate njihovu hranu, a da li je i koliko jedu u potpunosti zavisi od bebe.

Ponašanje

Vaša beba može sada malo da se buni kada treba da ide na spavanje. Sa sedam meseci, bebe mogu biti glasne i bučne, stavljajući jasno do znanja svima u svojoj blizini kada nisu zadovoljne. Smirite je svojim glasom, izrazom lica i milovanjem.

Trudite se da ne posmatrate bebino ponašanje kao namerno izazivanje. Bebe nisu sposobne da s nekom namerom otežavaju život roditeljima. One još uvek uče i biće trenutaka kada ni same neće znati šta žele.

Razvoj

Sedam meseci je divno doba, prepuno čuda i istraživanja. Iako bebe još uvek neće puzati, moći će da manevrišu u svim vrstama položaja kada ih ostavite na podu. Probajte da im ne ograničavate kretanje ostavljajući ih u krevecu ili kolicima tokom dužeg vremena.

Tokom ovog meseca, vaša beba je na dobrom putu da nauči kako da sedi bez prevelike podrške. Doduše, moraćete da ih nadgledate jer će još uvek učiti kako da održavaju ravnotežu i stabilan položaj. Ne brinite ako beba još uvek ne pokazuje previše interesovanja. Mnoge bebe ne postaju vešte u sedenju dok ne nauče da puze.
Sedam meseci je važan uzrast za bebe jer su do sada dobro upoznale svoje glavne negovatelje. One razvijaju društvene i emocionalne veštine učeći kome mogu da veruju i ko najbolje može da odgovori njihovim potrebama. Ako vaša beba samo želi da je nosite i mazite, nije previše zainteresovana za upoznavanje novih ljudi i plače kad joj niste u vidokrugu, nemojte na to gledati kao na razdražljivost. Umesto toga, uverite se da ste učinili dovoljno da se vaša beba oseća sigurnom. Ona vas voli i želi da budete u blizini.

Vaša beba će sada spremno reagovati na poznati i prijateljski glas, okrećući glavu u pravcu zvuka i moći će da razgovaraju i ćaskaju same sa sobom. Igrajte skrivalice s bebom (rukama skrivajte i otkrivajte lice) i obavezno im svakog dana čitajte i pokazujte im knjige.

Rast

Vaša beba je do sada verovatno više nego udvostručila težinu u odnosu na onu koju je imala na rođenju. Sedmomesečne bebe je lakše držati, mogu samostalno da drže glavu i mogu da sede roditeljima u krilu bez previše potpore.

Možda ćete bebu morati da oblačite u odeću jedan broj veću jer ćete otkriti da im se noge izdužuju. U ovom uzrastu, devojčice često imaju duže noge od dečaka, ali individualni faktori ovde imaju veoma jak uticaj.

Zdravlje

Nema vakcinacije ovog meseca tako da, osim ako je vaša beba bolesna, nećete morati kod pedijatra. Ne zaboravite da operete ruke vašoj bebi pre jela ako se igrala na podu. Higijena u razumnoj meri je bitna, ali nemojte biti opsednuti stvaranjem sterilno čistog okruženja. Njihov imuni sistem služi za borbu protiv infekcija i potrebno mu je da bude izložen raznim mikroorganizmima da bi efikasno obavljao svoju funkciju.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više