Razvoj bebe: Beba od 11 meseci

beba 11 meseci 250

Pratiti to malo biće puno energije postaje sve teže. Vaša jedanaestomesečna beba će biti zauzeta istražiujući domaćinstvo, kao i svakoga u njemu. Sve novo što se donese u kuću će zahtevati inspekciju i puno pipkanja i udaranja, da ćete se začuditi kako ste se vi uopšte provukli bez tako visokokvalitetne kontrole.

Biće trenutaka kada ćete osećati da je vaša beba jednostavno primorana da istraži baš one stvari koje nisu bezbedne. Televizor, DVD, CD plejer, električne utičnice, svim ovim stvarima će biti beskrajno fascinirana. Nemojte misliti da je vaša beba namerno nevaljala ili da vam prkosi tako što će im se iznova i iznova vraćati. Još su previše mali da bi znali da to što rade može da bude opasno. Za sada, moraćete da budete oprezni i strpljivi dok uče gde mogu da se igraju i šta je izvan granica dopuštenog.

Ogradite rizična područja u kući i trudite se da to bude jednostavno. Sigurnosne kapije, bravice, ormari bezbedni za decu, sve je to dizajnirano imajući porodice na umu.

Ishrana i spavanje bebe od 11 meseci

Ako još uvek dojite, nemojte misliti da morate da je odviknete od sisanja. Postoji mnogo jakih dokaza za nastavak dojenja sve dok su oboje, i majka i beba srećni. Ako vaš mališan nikada nije prihvatio flašicu, onda odvikavanje od sisanja i navikavanje na flašicu u ovom uzrastu može biti veliki izazov. Više uspeha možete imati ako bebi ponudite tečnost u šoljici, a izbegavate flašice u potpunosti. Ako bebu hranite na flašicu, nastavite sa formulom dok ne navrše 12 meseci. Kravlje mleko može biti teško za varenje i neće ih snabdeti dovoljnom količinom hranljivih sastojaka potrebnim za rast. Formule su idealne za ovaj uzrast jer imaju pravilan sadržaj gvožđa za dobro zdravlje.

Šablon spavanja je ovog meseca bolje definisan, sa dva prilično redovna dnevna spavanja. U vreme za prepodnevno spavanje mnoge bebe se lakše smire, sa manje protestovanja. Poslepodne može da varira u zavisnosti od toga šta ostatak domaćinstva radi.

Ponašanje

Ovo je veoma oralna faza, te nemojte misliti da je vaša beba neobična ako želi da glođe i sisa nameštaj i sve što je u neposrednoj blizini.

Sa 11 meseci beba će imati razvijen bliski odnos sa svojim primarnim negovateljima i problem ugroženosti od stranaca je uobičajen. Bebino poverenje se mora zaraditi tokom vremena i kroz kontakte, zato je nemojte na silu gurati drugim ljudima. Postoje veoma jaki biološki razlozi zašto se one ovako ponašaju i to što mi te osobe smatramo ljubaznim i učtivim neće ama baš ništa značiti vašoj jedanaestomesečnoj bebi.

Razvoj

Vaša beba može hodati sa 11 meseci, ali ne brinite ako nije ni blizu tome. Svaka beba se od glave do pete razvija prema nekom svom tajmingu i kada su spremne. Ne terajte bebu na silu da razvija veštine. Potrebno je vreme i vežba, poverenje i koordinacija da bi naučili šta je potrebno za postizanje novog stupnja u razvoju. Nemojte da tumačite bebino sticanje fizičkih veština kao znak njene inteligencije. Iako možete biti u iskušenju da tako razmišljate, kada i kako su u stanju da pokreću svoje telo nije znak njihovog akademskog potencijala.
Vaša beba će ovog meseca biti usmerena ka mnogim stvarima i lakše ćete je razumeti po njenom govoru tela. Podjednako će se služiti obema rukama. Tek kad se približe predškolskom uzrastu postaće očigledno kojom će se rukom više služiti - levom ili desnom.

Vaša beba će moći da odgovori na jednostavne komande kao što su "dođi ovamo" ili "uzmi loptu" ali još uvek neće pratiti razgovor, bez obzira koliko jednostavan. Biće u stanju da podigne male predmete palcem i prstom kao pincetom, a nastaviće da većinu stvari stavlja u usta.

Rast

Beba je toliko izrasla za skoro godinu dana, da će biti teško prisetiti se kada je bila sićušna. Ako može dobro da stoji, postavite je uza zid i zabeležite olovkom njenu visinu. Radeći ovo tokom vremenskog perioda pomoći će vam da steknete objektivnu predstavu o tome koliko raste. Možete i da olovkom na hartiji ocrtate oko njenih prstića i šake i napišete datum, napravite seriju fotografija kako stoje kraj nekog komada nameštaja ili ograde i vodite godišnju evidenciju njene uporedne veličine. Pogledajte vaše slike kada ste vi bili tog uzrasta i uporedite sličnosti. Oblik noge, stav, čak i izrazi lica mogu biti sablasno poznati - geni imaju moćan uticaj.

Iako možete biti u iskušenju da bacite bebinu iznošenu garderobu, razmislite o donaciji u dobrotvorne svrhe. Možda vam je ovo poslednje ili jedino dete, ali uvek postoje porodice koje će biti zahvalne za donacije. Zadržite nekoliko vama posebnih predmeta i čuvajte ih. Iako vam se to može činiti eonima daleko, možda ćete poželeti da ih jednog dana prenesete deci vaše dece.

Zdravlje bebe

Sada je dobro vreme da počnete da ostavljate cipele ispred vrata. Vaša beba će provoditi toliko vremena na podu da se isplati održavati podove čistim koliko god je to moguće. Neka vam pređe u naviku da bebi perete ruke pre jela kako bi prenos klica u usta sveli na minimum. Postoje dobri dokazi koji podržavaju upotrebu sapuna i vode, uz pažljivo ispiranje i sušenje ruku, kao glavne strategije u smanjenju infekcija. Ne treba biti opsednut čistoćom, samo usvojite neke razumne mere predostrožnosti.

Izbegavajte da ljubite bebu u usta ili da duvate u hranu kako bi je ohladili. Vaše oralne bakterije se razlikuju od bebinih i ako imate kvarne zube, biće veoma lako preneti ih bebi. Ako ste pušač, nemojte pušiti u blizini bebe, jer će onda biti u povećanom riziku od infekcija kao što su prehlade, infekcije uha i disajnih organa, kao i astme ako su, kao pasivni pušači, izloženi dimu cigarete.
Nema vakcinacije ovog meseca, ali će biti sledećeg. Obavestite se o ovome u vašem domu zdravlja ili zakažite kod vašeg lekara. Ako je jesen, poradite na jačanju sopstvenog imuniteta i razmislite o tome da se i vi vakcinišete.

Igra i interakcija

Naviknite se na to da sada imate mališana koji vam se mota oko nogu i naučite da ih izbegavate i zaobilazite. U 11. mesecu vaša beba će poželeti da se upusti u istraživanje svog sveta malo dalje od vas, ali će vam se i dalje često vraćati da "dopune" svoj osećaj sigurnosti. Gledjte ih kako puze dalje od vas, osvrću se ka vama radi ohrabrenja, a zatim nastavljaju dalje. Ako se uplaše ili se osećaju nesigurnim, odmah će vas potražiti kao svoju sigurnu bazu. Ponekad će biti dovoljno da im samo uputite neke reči podrške tipa "sve je u redu" i ohrabrujući osmeh. Ali takođe, biće trenutaka kada ćete morati da ih mazite i stvarno im pomognete da se osećaju sigurno. Nemojte tumačiti ovu vrstu ponašanja kao durenje ili razmaženost. Jedini način da se vaša beba oseti dovoljno sigurnom da pomeri granice poznatog i istražuje izvan svog malog sveta je da se oseća dovoljno bezbednom da to uradi. Vi i njena porodica ste glavni deo ovog procesa.

Kada ste u nedoumici kako da zabavite svog mališana od 11 meseci, kupanje je uvek opcija. Nadzirano igranje u vodi u ovom uzrastu je predivno i beskonačno će ih zabavljati. Ako je leto, kupanje u rashlađenoj vodi može da pruži dobrodošli spas od vrućine. Kutija s peskom i ljuljaška su još jedna opcija za ovaj uzrast i oba će pomoći bebi da razvije svoje ukupne motoričke veštine. Investirajte u neke od ovakvih igračaka za dvorište i uzmite u obzir i zaklon od sunca.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više