Razvoj bebe: Beba od 10 meseci

beba 10 meseci

Vaš mališan postaje sve samostalniji učeći da kontroliše svoje telo i pokrete. To znači da će svakako biti prevrtanja i prosipanja dok budu usavršavali koordinaciju pokreta. Zaista može biti teško pronaći ravnotežu između zaštitničkog stava, a ipak im omogućiti da istražuju. Uverite se da su oblasti u kojima se vaša beba igra bezbedne za nju. Sledećih par godina moraćete svoje dragocene predmete da držite visoko van njihovog domašaja i da osigurate glomazne i teške predmete. Iako ovakva premetačina može drastično da izmeni izgled vašeg doma, mnogo je važnije imati bezbedno okruženje u kome ćete osećati da će se vaša beba bezbedno igrati.

Ishrana i spavanje bebe od 10 meseci

Sa 10 meseci mnoge bebe smanjuju spavanje sa 3 na 2 puta dnevno. Jutarnje spavanje se često može javiti oko 9 - 10 sati, nakon što su se rano probudile i malo doručkovale. U ovom uzrastu znaci umora su prilično konzistentni i uključuju zevanje, kenjkanje, traženje više maženja ili čak padanje u san u toku igre. Ali, bebe od 10 meseci imaju tendenciju da budu jako glasne i mogu da protestuju kada žele da ostanu budne.

Mleko je još uvek važan sastojak u ishrani vaše desetomesečne bebe, ali je i čvrsta hrana sada podjednako važna. Nastojte da ne limitirate bebin unos hrane nudeći joj stalno jedno te isto. Budite maštoviti i kreativni i kuvajte sami za nju. Hrana spremljena kod kuće uglavnom ima bolji ukus i bolje je sjedinjena od prerađene (kupovne) hrane. Od 1 godine pa nadalje, većina beba ograničava asortiman hrane koju će jesti, tako da ako je vaš mališan već navikao na raznovrsnu hranu, njegova ishrana neće postati toliko ograničena.

Ponašanje

Ovo je društveni period, zato posmatrajte bebine reakcije kada je u kontaktu sa drugim osobama. Prvo će potražiti njihove oči, zatim njihova usta i uši i skeniraće im celo lice svojim očima. Toliko je informacija prikupljeno njihovim čulima da nije čudo što im je još uvek potrebno da imaju par spavanja u toku dana. Bebin mozak je sada najviše prijemčiv i biće bukvalno oblikovan prema doživljenim iskustvima. Ne možete promeniti bebin karakter ili temperament, ali im možete pružiti podršku kako bi se osećale sigurno i bezbedno u svom malom svetu. Vi ste i dalje broj 1 u životu vaše bebe, pa ako osećate da ste im potrebni i da ponekad hoće samo malo pažnje i maženja, sledite svoje srce. Roditeljstvo nije egzaktna nauka i retko postoji jedan ispravan način da mu se pristupi.

Ako vaša beba nije previše oduševljena igranjem s drugim bebama, ne brinite. Toliko su egocentrične u ovom uzrastu da neće biti u stanju da uzimaju u obzir osećanja drugih beba. Moraćete da ih pažljivo držite na oku kada su sa drugom decom i životinjama jer su jednostavno suviše mali da bi znali kakvo ponašanje je prikladno i bezbedno.

Razvoj

Vaša beba sada već verovatno dobro puzi i može da se kreće unaokolo na sebi svojstven način. Neki stručnjaci veruju da je puzanje čvrsto povezano sa sposobnošću učenja kako dete sazreva, jer pokreti suprotne noge i ruke pomažu povezivanje leve i desne hemisfere mozga. Šetalice i dubak se više ne preporučuju jer limitiraju mogućnosti za puzanje. Takođe, predstavljaju i bezbedonosni rizik. Za vašu desetomesečnu bebu nema boljeg mesta od poda. Što znači da ćete morati da obratite posebnu pažnju u održavanju podnih površina relativno čistim, barem za nekoliko meseci.
U desetom mesecu beba može biti u stanju da se podigne da stoji ili čak da krstari oko nameštaja. Moći će lako da se sa stomaka nameste u sedeći položaj i da se rotiraju, okrećući svoje ručice i nožice s najvećom spretnošću.

Slušajte je dok uči da kaže mama, dada i papa. Nije slučajno da se u većini svetskih jezika nazivi za majke i očeve, pa čak i bebe, odnose na ove njihove prve reči. Naučite ovog meseca vašu bebu da maše pa-pa, više se igrajte skrivalica i podstičite je da vas juri po podu. Vaša beba će pokušati da inicira igru sa vama i da vas uključi u aktivnosti koje smatra jako zabavnim. Iako ćete možda izgubiti interesovanje pre njih, ponavljanje je važan koncept u pomaganju da se konsoliduje pamćenje i prisećanje.

Rast

Vaša beba će biti blizu da utrostruči svoju težinu po rođenju i to je uobičajeno blizu 12. meseca. Sve bebe imaju sopstvenu stopu rasta i genetika ima glavni uticaj na veličinu i rast. Ali i životna sredina deteta i unos hrane takođe imaju važnu ulogu u rastu. Ako vas brine da vaša beba ne jede dovoljno koliko joj je potrebno za rast, neka je pogleda pedijatar. Savet stručnjaka u vezi ishrane deteta može biti potreban, pogotovo ako beba ne uspeva da napreduje.

Ako je leto, verovatno nećete primetiti bebin rast u odnosu na njenu odeću. Ali možete koristiti njihov krevetac, kolica ili kako se postavljaju u vašem naručju kao pokazatelj koliko su porasli. Jednog dana možete samo pogledati svoju bebu i iznenaditi se koliko je porasla. Ovo može biti veoma očigledno kada je uporedite sa novorođenom bebom i vidite koliko je samo transformacija ona prošla od kada je i sama bila novorođenče. Stopa rasta u ovoj prvoj godini, kao i tokom adolescencije je nikad veća.

Zdravlje bebe

Nemoguće je održati bebu od 10 meseci previše čistom. Ako ste napolju, poželeće da se nađe na tlu, što može postati nezgodno ako se nalazite u parku ili bašti. Neka vam postane navika da ponesete kolica gde god da idete, kao i ćebence na kome ćete pokušati da ih zadržite. Pretpostavite da će sve u neposrednoj blizini pronaći svoj put do bebinih usta i nećete mnogo pogrešiti.

Ako renovirate vaš dom i sumnjate na prisustvo boja na bazi olova, proverite da bi bili sigurni. Bebe i deca su naročito osetljivi na povišen nivo olova u krvotoku i ovo može dovesti do teškoća u učenju. Mislite o proizvodima za čišćenje koje koristite u kući, o pesticidima, đubrivima i uopšte proizvodima za domaćinstvo. Ostaci ovakvih hemikalija mogu predstavljati rizik po zdravlje, zato budite posebno oprezni sa onim što ulazi u vaš dom i ormarić s proizvodima za čišćenje.

Igra i interakcija

Ovog meseca ćete možda poželeti da preuredite dom kako bi stvorili bezbedne zone za vašu bebu. Kapijice preko pragova vrata mogu biti odličan način da ih držite dalje od opasnosti. Ako imate stariju decu koja cene svoj lični prostor, ogradica i kapija preko njihove sobe može da minimizira burne izlive emocija. Vaša beba će verovatno želeti da se pridruži onome što svi ostali rade, pa će držati ih odvojenim od druge dece biti nemoguće. Toliko se toga vrednog nauči kada su deca različitog uzrasta zajedno. Braća i sestre često moraju da pregovorima pronađu svoj put oko želja i potreba onog drugog, i to počinje u veoma ranom uzrastu.

Posmatrajte svoju bebu kako će naterati svoju stariju braću ili sestre da se angažuju oko njih. Bebe su veoma vešte u privlačenju pažnje na sebe. Nisu samo odrasli ti koji padaju na njihov šarm.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više