Razvoj Bebe: beba od 3 meseca

beba 3 mesecaVaše tromesečno odojče raste i svakim danom postaje sve svesnije okoline koja ga okružuje. Do ove dobi, vaša beba bi trebalo da uspostavi pravilan ritam razvoja, omogućujući vam preko potreban odmor.

Motorika bebe od 3 meseca

Urođeni refleksi, kao što je iznenadno trzanje (Moroov refleks) koje je vaša beba ispoljavala tokom prvih par meseci, tebalo bi da se polako gube ili da potpuno nestanu do sada.Sigurno ste već primetili i da je bebin vrat ojačao. Kada držite bebu uspravno, videćete da se njena glavica veoma malo ili čak uopšte ne klima. Tromesečne bebe bi takođe trebalo da imaju dovoljno snage u gornjem delu tela da mogu rukama da izdignu glavu i grudi od podloge na kojol leže na stomaku i dovoljno snage u donjem delu tela da pružaju noge i da šutiraju.

Kada gledate svoju bebu, trebalo bi da primetite rane znakove koordinacije bebinog vida i rada ruku. Beba može da otvarai i zatvara šake, da ih spoji, da udari šarene viseće igračkice, da nakratko uhvati igračku ili zvečku, ili da strpa ručicu pravo u usta.

Spavanje bebe od 3 meseca

Nervni sistem vaše tromesečne bebe sazreva, a njen stomak može da primi veću količinu mleka ili formule. Ove promene bi trebalo da vašoj bebi omoguće duže periode sna, oko 6 do 7 sati, što takođe vama omogućava više sna tokom noći.

Ako se beba probudi usred noći, sačekajte oko 30 sekundi pre nego što požurite sa dojenjem. Bebe ponekad zaplaču na nekoliko sekundi, pa ponovo zaspu. Kada pojurite na prvi bebin znak nervoze, ona neće naučiti kako da ponovo sama zaspi.

Kada plač ne prestaje i vi zaista morate da odete u bebinu sobu usred noći, držite se osnovnih pravila. Hranjenje i menjanje pelena treba u mraku, ako je moguće, i onda pravo nazad u krevetac. Vremenom će vaša beba shvatiti da je noć isključivo za spavanje.

Ritam spavanja vaše bebe tokom dana bi do sada takođe trebao biti ustaljeniji. Većina tromesečnih beba spava nekoliko puta po oko 1, 1,5 do 2 sata svakog dana.

Bebina čula u trećem mesecu

Vid i sluh vaše tromesečne bebe se poboljšavaju. U ovom dobu bebe okreću glavu i smeše se kada čuju glas svojih roditelja i vole da slušaju sve vrste muzike.

Vaša beba će i dalje više voleti da gleda igračke svetlih boja jer jake kontraste je lakše videti. Tromesečne bebe su apsolutno fascinirane licima. Gledajte u vašu bebu i ona će vas gledati pravo u oči. Vaša beba će takođe veoma pomno posmatrati sopstveni odraz u ogledalu koje visi sa krevetca.

Komunikacija beba

Sa tri meseca bebe počinju da reaguju na svet oko njih i komuniciraju sa ljudima.

Do trećeg meseca, plakanje više nije bebin osnovni način komunikacije. U stvari, tromesečne bebe ne bi trebalo da plaču više od sat vremena dnevno. Ako plakanje traje duže, ili se vama učini preteranim, posetite pedijatra jer uzrok plakanju može biti i medicinske prirode.

Umesto plakanja, beba počinje da komunicira na druge načine, kao što su gukanje i ispuštanje glasova kao što su "o" i "a". Uključite svoju bebu u razgovor odgovarajući joj na te glasove i pričajte bebi šta radite kada ste zajedno. Recite joj : "Sada ću da ti promenim pelenu", ili "Vreme je za ručak!". Vaša beba će pažljivo slušati vaš glas i posmatrati vaš izraz lica dok joj govorite. Konačno, počeće sama da formira svoje glasove i svoju gestikulaciju. Razgovor je i odličan način za ostvarivanje bliskosti sa svojom bebom.

Da li je vaša beba nešto propustila u svom razvoju

Svaka je beba pomalo drugačija. Nemojte da paničite ako je vaše tromesečno odojče nešto propustilo u svom razvoju, pogotovo ako je prevremeno rođeno. Ipak, obratite se pedijatru ako vaša beba do trećeg meseca ne radi nešto od sledećeg:

  • ne reaguje na zvukove
  • ne prati pogledom ljude i predmete
  • ne smeje se
  • ne poseže za predmetima.

Saveti za bebin treći mesec

- Brojni eksperti nude savete o roditeljstvu, naročito o tome kako da naterate bebu da prespava celu noć. Poslušajte savete, ali verujte i svojim instinktima. Ako puštate svoju bebu da se isplače (Ferberova metoda) i to ne deluje ili se protivi vašim uverenjima roditelja, onda prekinite s tim.

- Možda ćete čuti od nekog prijatelja ili člana porodice da će prelazak na čvrstu hranu u ovom periodu pomoći vašoj bebi da noću mirnije spava. Na to ipak morate sačekati bar još mesec dana. Američka akademija pedijatara ne preporučuje da se bebama daje išta drugo sem majčinog mleka ili formule do navršenih 4-6 meseci.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više