Razvoj Bebe: beba od 2 meseca

beba 2 mesecaFaza novorođenčeta je sada iza vas i sada, u 2. mesecu, počinjete da spoznajete i ličnost vaše bebe. Učite šta vaša dvomesečna beba voli i ne voli, kao i to šta je sve tera na plač (u ovom periodu to su oni najosnovniji razlozi: glad, pospanost i prljave pelene).

Motorika bebe od 2 meseca

Dvomesečne bebe uspostavljaju bolju kontrolu nad svojim telom. To znači da mogu da drže glavu malo stabilnije dok leže na stomaku ili dok ih pridržavate uspravno.

U drugom mesecu bebe i dalje imaju jak refleks sisanja. Možete primetiti kako vaša beba voli da sisa svju pesnicu ili nekoliko prstiju. Ovo je jedan od najboljih načina na koji bebe mogu same sebi da ugode.

Sa dva meseca, vaša beba još uvek nema dovoljno koordinacije da bi se igrala sa igračkama, ali bi zato mogla da mlatne neki šareni predmet koji visi ispred nje. Čak bi mogla i da nakratko drži neku igračku koju bi joj vi stavili u ruku.

Spavanje bebe od 2 meseca

Ritam spavanja vaše bebe se normalizuje, ali sa dva meseca, još uvek nije potpuno uspostavljen. U ovom periodu bebe spavaju 15 do 16 sati dnevno, ali i ti sati su sporadični i obično nisu spremne da prespavaju noć. To posebno važi za bebe koje se doje, jer se one uglavnom bude na otprilike svaka tri sata da bi sisale.

Izdržite još samo nekoliko nedelja i moći ćete da dobijete preko potreban odmor. Možda ćete moći da imate celovečernji san i ranije, ako pomognete svojoj bebi da nauči kako da sama zaspi. To ćete učiniti stavljanjem bebe u krevetac kada je pospana a ne čim zaspi.

Sve bebe treba stavljati na spavanje tako da leže na leđima, da bi se smanjio rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta. Vaša beba će provesti dosta vremena ležeći na stomaku kada je budna i pod nadzorom. Takođe, uklonite sve mekane predmete iz bebinog krevetca, uključujući jastuke, ćebad, punjene životinje...

Bebina čula u drugom mesecu

Sa dva meseca, bebe mogu da vide predmete i ljude udaljene do oko 45 cm. To znači da još uvek morate da joj se približite, ali će vaša beba moći da vam vidi lice prilićno dobro dok je hranite. Vaša beba bi takođe trebala biti kadra da prati vaše kretanje kada prolazite pored nje.

Bebin sluh se takođe poboljšava. Vaša dvomesečna beba će posebno uživati u slušanju vašeg glasa.

Komunikacija beba

Komunikacija dvomesečne bebe se uglavnom sastoji od plakanja, ali možete čuti i kako počinje da mrmori i guče. Sada bi već trebalo da raspoznaje i reaguje na vaše lice i glas. MOžete videti i prvi neodoljivi nagoveštaj bebinog osmeha.

Jedna od najvažnijih stvari koju vi u ovom periodu možete učiniti je da govorite svojoj bebi. Iako dvomesečne bebe ne mogu da vam odgovore, reagovaće na vaš glas i to će ih ohrabriti da počnu formiranje svojih prvih reči u mesecima koji predstoje.

Saveti za bebin drugi mesec

- Prvih nekoliko meseci bebinog života su uzbudljivi i veoma stresni za mlade roditelje. Ne plašite se da pitate za savet kada vam je potreban. Vaš pedijatar je najbolji izvor informacija, ali i porodica i prijatelji mogu da pomognu.

- Zbog užurbanog stila života roditelja, bebe mogu provoditi dosta vremena na sedištima automobila i u nosiljkama. Bebe bi tokom dana trebale da se kreću u različitim položajima da bi mogle koristiti mišiće potrebne za valjanje, puzanje i na kraju, hodanje. Neka nosiljku povremeno zmeni ležanje potrbuške, vožnja u kolicima i dosta milovanja u vašem naručju. Bebe ne bi trebalo da se naviknu da spavaju u nosiljkama ili automobilskim sedištima.

- Dodir je veoma bitan za bebu u njenim prvim mesecima. Neki stručnjaci preporučuju masiranje odojčeta ili kontakt koža-na-kožu, ali i samo držanje ili ljuljanje vaše bebe je dovoljno.

- Kada vaše odojče plače, probajte da ga smirite na više načina. Neke bebe reaguju na laganu muziku ili pevanje. Druge se smire kada uključite fen za kosu usisivač. Eksperimentišite da bi ste otkrili šta najbolje deluje.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više