Razvoj Bebe: beba 1. mesec

beba 1 mesec

Prva godina života vaše bebe je neverovatan period. Za samo 12 meseci, vaša beba će se od novorođenčeta koje je potpuno zavisno od vas, pretvoriti u mališana koji će početi da hoda, govori i ispoljava prve znake nezavisnosti.

Tokom prvog meseca, vaša beba se samo navikava na ovaj veliki i čudan novi svet. A vi se navikavate da brinete o mnogim potrebama svoje bebe. Dole su navedene samo neke od promena koje možete da očekujete tokom prvog meseca vaše bebe.

Važno je imati na umu da prevremeno rođene bebe neće moći da u potpunosti prate ove korake u razvoju. Oni će verovatno dostići svaki korak u razvoju onda kada za njega dođe vreme, a ne prema datumu rođenja bebe. Bebama koje su rođene mesec dana ranije verovatno će trebati dodatnih mesec dana da uhvate korak sa svojim vršnjacima.

Rast bebe u prvom mesecu

Nemojte da paničite ako vaša beba izgubi na težini tokom prvih dana života. Bebe se rađaju sa viškom telesne tečnosti i obično izgube do 10% od svoje težine na rođenju pre nego što se stabilizuju i počnu da dobijaju na težini. Do kraja druge nedelje trebalo bi da povrate svoju težinu koju su imale pri rođenju i tokom prvog meseca brzo će dobijati na težini - od 15 do 30 grama na dan. Lekar će pratiti rast vaše bebe tokom redovnih kontrola, da bi se uverili u pravilan razvoj bebe.

Motorika bebe u prvom mesecu

Nervni sistem bebe još uvek sazreva, ali bebe mogu postići mnogo u svom prvom mesecu. Primetićete da je vaša beba rođena sa nekoliko urođenih refleksa, uključujući sisanje. Ubrzo po rođenju, vaša beba će moći da se (uz malo vaše pomoći) uhvati za dojku ili bradavicu da bi se hranila. Ako stavite svoj prst na bebin dlan, primetićete da će beba stisnuti vaš prst (i mnogi ponosni očevi se hvališu snagom stiska svoje bebe). Bebe koje se iznenada trgnu, na primer od iznenadnog glasnog zvuka ili osećaja da padaju, brzo pružaju ruke i noge a zatim ih skupljaju. Ovo se naziva Moroov refleks. Iako svega 1 mesec stara, vaša beba poseduje instinkt za hodanje. Ako bebine nožice dodiruju čvrstu podlogu dok je vi pridržavate, izgledaće kao da pravi prve korake.

Iako jednomesečne bebe možda mogu da okreću glavu dok leže na stomaku, njihov vrat još uvek nije dovoljno snažan da drži glavu dok su u uspravnom položaju. Postarajte se da stavite ruku ispod bebine glave kad god je podižete.

Spavanje bebe u prvom mesecu

Dolazak na svet je težak posao. Tokom prvih nekoliko nedelja, čini se da sve što vaše novorođanče želi jeste da spava. U stvari, bebe spavaju 15 do 16 sati dnevno. To vreme može biti promenljivo jer se beba još uvek nije prilagodila ciklusima dana i noći. Možete pomoći svojoj bebi da se prilagodi tako što ćete sve aktivnosti obavljati tokom dana, a noću neka bude tiho i mračno. Vremenom, vaša beba će shvatiti da je dan za igru a noć za spavanje.

Takođe, ciklusi spavanja vašeg jednomesečnog mališana se dosta razlikuju od vašeg. Za razliku od odraslih, novorođenčad provodi više vremena u REM faz sna nego u dubljoj ne-REM fazi. To znači da mogu veoma lako da se probude tokom tih prvih nedelja života.

Bebina čula

Bebe se rađaju sa veoma nejasnim vidom. Novorođenčad je vrlo kratkovida. Vaša beba će predmete i ljude najjasnije videti ako su udaljeni samo 20-30 cm. To znači da beba može da vidi vaše lice dok je dojite, i zapravo, radije će gledati u vas nego u neku punjenu životinju, jer bebe prirodno privlače ljudska lica. Takođe, više pažnje obraćaju na prredmete visokih kontrasta jer ih lakše zapaze (doduše, ne morate obojiti celu dečju sobu u crno-belo; svetle boje su sasvim OK)

Možete primetiti da se vašoj 1-mesečnoj bebi ukrste oči kada pokušava da fokusira neki predmet. To je normalno jer se kontrola očiju kod bebe još uvek nije u potpunosti razvila. Ipak, ako i dalje ukršta oči u trećem ili četvrtom mesecu, odvedite dete kod pedijatra jer to može biti znak strabizma (razrokosti).

Iako sluh novorođenčeta još uvek nije potpuno razvijen, bebe mogu da raspoznaju zvukove - naročito glasove njihovih roditelja, na koje su se navikli slušajući ih još dok su bile u stomaku. One posebno vole visoke tonove, pa nemojte da vas nervira kada vaša svekrva kreštavim bebećim glasom razgovara s vašom bebom. Ako vam se učini da vaša beba uopšte ne reaguje na zvuk, obavezno to napomenite pedijatru.

Kao i većina starije dece (pa i odraslih), bebe vole slatko. Receptori ukusa još nisu dovoljno sazreli da razlikuju gorko i kiselo. Imaju dobro razvijeno čulo mirisa i već u prvim danima života mogu da prepoznaju miris majčine bradavice i mleka.

Ishrana bebe u prvom mesecu

Tokom prvog meseca, očekujte da beba koju dojite jede 8 do 12 puta dnevno (otprilike na svaka dva do tri sata). Bebe koje se hrane na flašicu imaju potrebu za hranjenjem 6 do 8 puta na dan. Neki roditelji hrane svoje bebe prema potrebi - kada beba "zatraži", dok se drugi pridržavaju rasporeda. Znaćete kada je vaša beba gladna, jer će početi da mrda glavom napred-nazad tražeći dojku, ili će postati nervozna i okrenuti vam usta kada jo dodirnete obraz. Beba koja je dovoljno jela izgledaće zadovoljno, možda će čak i zaspati. Četiri do šest mokrih pelena dnevno je znak da vaša beba dovoljno jede.

Komunikacija beba u prvom mesecu

Jednomesečne bebe uglavnom imaju samo jedan način komuniciranja - plač. Vaša beba će plakati i do tri sata na dan (ne paničite, vremenom će se plač smanjiti). Plakanje je način na koji vam vaša beba kaže: "Gladna sam - nahrani me!", "Pelena mi je mokra" ili "Zaista sam umorna". Konačno, počećete da razumete njihov plač i otkrićete najbolje načine da ih smirite (na primer ljuljanjem ili umotavanjem u pelenu). Neke bebe koje previše plaču mogu imati grčeve ili drugi zdravstveni problem, obratite se lekaru ako ne možete da smirite bebu.

Saveti za bebin prvi mesec

- Bebe vole da ih dodirujete. Pružite svojoj jednomesečnoj bebi puno dodira, na primer držeći je i ljuljajući, ili je nežno masirajte. Vaša beba će se zbog toga osećati voljenom.

- Pomerajte bebine nožice kao da vozi biciklu tokom par minuta. Ova lagana vežba će pripremiti mišiće za puzanje i hodanje - što će vaša beba početi da radi i pre nego što to primetite.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više