10 načina da umirite svoju uplakanu bebu

uplakana-bebaDa li vaša beba ima grčeve i zbog toga neprestano plače? Ovih 10 načina je do sada pomoglo mnogim mamama:

 

1. Uvijte bebu u pelenu

Tako uvijeni, vi biste se verovatno osećali kao u ludačkoj košulji. Ali uplakanoj i nervoznij bebi, uvijanje u pelenu pruža osećaj poznatog, skučenog i umirujućeg prostora majčine utrobe. Jedno od najčešćih pitanja roditelja bi bilo: "Koliko tesno...?" Odgovor: Taman toliko da ne može da izmigolji ručice i nožice napolje i da mlatara njima.

2. Menjanje položaja

Ako je vaša beba koja ima grčeve ležala licem nagore i to joj ne pomaže, probajte s drugim položajem. Držite vašu bebu sa licem nadole, vaša ruka neka bude ispod njenog stomačića a njena glava na vašoj podlaktici. Pritisak na bebin stomačić može pomoći da se oslobodi neugodnih gasova.

3. Buka električnih aparata

Pokušajte da bebi ponovo stvorite smirujući ambijent majčine utrobe upotrebom nekog električnog aparata. Uključite fen za kosu, usisivač ili radio koji ćete izmestiti sa stanice tako da se čuje samo jednolično šuštanje.

4. Dajte bebi cuclu

Novorođenčad ima jak nagon za sisanjem, pa proverite da li cucla može da umiri vašu bebu koja ima grčeve. Osim toga, istraživanja su pokazala da cucle mogu pomoći u sprečavanju sindroma iznenadne smrti novorođenčeta.

5. Šššš!

Šištanje direktno u uvo vaše bebe može zaista da je smiri. Iako ćete možda početi nežno da šištite, stručnjaci kažu da ne treba da budete toliko bojažljivi. Zašištite toliko glasno da vaša beba može da čuje Vas, umesto sopstvenog plača.

6. Krenite u vožnju

Bebe su u maminom stomaku navikle na konstantno kretanje. Pokušajte da uspavate bebu u pokretu. Stavite je u ljuljašku ili stolicu za ljuljanje. Možete čak i provozati bebu kolima, ali vodite računa i poštujte zakon o prevozu dece u vozilima i nemojte voziti ako ste premoreni.

7. Masirajte vašu bebu

Vaš dodir ima smirujuće dejstvo na bebu koja ima grčeve. Mnoge bebe vole kontakt koža-na-kožu. Istraživanja su pokazala da bebe koje se masiraju manje plaču i bolje spavaju. Jednostavno razodenite vašu bebu i sporo, sa malo više pritiska, prelazite preko njenih nogu, ruku, leđa, grudi i lica. Osim na bebu, ovo će delovati umirujuće i na vas.

8. Nosite svoju bebu

Kod mnogih naroda, bebe provode veći deo dana u nosiljkama na majčinim leđima ili grudima. Kada bebu stavite u nosiljku, ona će se priljubiti uz vas i, uz malo sreće, vaše kretanje će je uspavati. Nosiljka će vam omogućiti i da malo odmorite ruke ili obavite nešto.

9. Podrigivanje

Beba koja plače može da proguta dosta vazduha. Tada se oseća neugodno i puna gasova, što njen plač čini samo gorim. Pokušajte da je naterate da podrigne tako što ćete je nežno potapšati po leđima. Klasični položaj - s bebinom glavom preko vašeg ramena - deluje, ali možete završiti sa pljuvačkom koja vam curi niz leđa. Druge metode: polegnite bebu potrbuške u vaše krilo, ili u sedećem položaju, jednom rukom joj pridržavajući grudi i vrat.

10. Predahnite malo

Tešiti bebu koja ima grčeve iz noći u noć je veoma naporno. Normalno je da se osećate opterećeni, frustrirani i nedorasli zadatku. Ako vam izgleda da ništa ne deluje, predahnite malo. Prepustite svoju bebu supružniku ili članu porodice. Ako niste u mogućnosti da to učinite, upamtite da je sasvim u redu da pustite bebu da plače u krevetcu neko vreme dok se vi malo ne saberete.

11. Posetite lekara

Ako ste zabrinuti zbog bebinog plakanja, odvedite je lekaru. Pedijatar vam može dati savete i iznaći bilo koji medicinski uzrok. Ali sve su šanse da nema nekog posebnog razloga. Neke bebe su jednostavno plačljivije od drugih. Pa, kada sledeći put vaša beba zaplače a vi se trgnete, zapamtite dve stvari: niste vi krivi i neće zauvek biti ovako.

0
0
0
s2smodern

Naslovna | Marketing | Uslovi korišćenja | Mapa sajta
Sadržaj ovog sajta služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili propisanu medicinsku terapiju.
Copyright © 2018 - Sva prava zadržana - Simptomi & Lečenje

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više